Tenis

Federer prestigao kišu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 26.05.2008.

Drugi dan Roland Garrosa ostao je obilježen kišom koja je skratila program i uspješnim startnim korakom jednog od trojice glavnih kandidata za naslov. Roger Federer, koji lovi svoje treće uzastopno finale pariškog Grand Slam turnira, nije se dao iznenaditi protiv Amerikanca Sama Querreyja. Za razliku od prvog na svijetu, Marcos Baghdatis i Guillermo Canas otišli su s terena u lošem raspoloženju...

Amerikanac Sam Querrey, ponajprije poznat po kvalitetnom serviranju, nije uspio zaskočiti Rogera Federera na startu drugog Grand Slam turnira godine. Prvi tenisač svijeta trebao je tek nešto više od sat i pol za dolazak do 6:4, 6:4, 6:3, rutinskog prvog koraka prema željenom trećem uzastopnom finalu na pariškoj crvenoj prašini - a ako to ostvari, jasno, nadat će se i koraku više, uzimanju jedine Grand Slam titule koja mu nedostaje u kolekciji.

"U prvom kolu Grand Slam turnira uvijek ima dosta pritiska", kazao je Federer nakon pobjede: "On je jedan od onih koji dolaze, sve bliže vrhu, ima jak servis i udarce, zbog toga sam u prvom setu bio toliko nervozan, a čim sam se smirio, i igra je postala bolja. Uspio sam izboriti nekoliko prilika protiv servisa, ispalo je u redu za prvi nastup."

Marcos Baghdatis, koji je igrao prvi meč nakon mjesec i pol dana stanke zbog ozljede gležnja, ujedno i svoj prvi ovogodišnji na zemlji, izletio je već na startu. Poraz 17. nositelja od Talijana Simonea Bolellija, finalista Münchena s početka svibnja, nije baš neočekivan, no uvjerljivost jest - Bolelli je slavio u glatka tri seta, sa 6:2, 6:4 i 6:2. "Nedostajalo mi je i treninga i mečeva, donio sam previše krivih odluka u ovom meču i to je napravilo razliku", komentirao je posrnuli Cipranin: "Imao je iza sebe više odigranih turnira i više samopouzdanja nego ja, dobro je diktirao poene, bio je spremniji od mene..."

Ove sezone neuvjerljivi Guillermo Canas također se oprostio u tri seta, sva tri s tie-breakom, sa 7:6(6), 7:6(3) i 7:6(8) u korist Amerikanca Waynea Odesnika. Malo toga je u ovom dijelu sezone na zemljanim terenima išlo po željama 29. nositelja iz Argentine, a ni nastup u Parizu nije mu donio bolje vijesti - u pripremi za Roland Garros Canas je mogao biti koliko-toliko zadovoljan jedino prolaskom dva kola u Barceloni, dok je Roland Garros zaokružio slab dojam.

Trostruki četvrtfinalist i 12. nositelj Tommy Robredo imao je ozbiljan izazov već u prvom kolu. Na otvaranju dana na središnjem terenu Philippea Chatriera s druge strane mreže bio je Guillermo Coria, finalist iz 2004. i nekad treći tenisač svijeta, koji se vraća tenisu nakon puno problema s bolnim desnim ramenom i gubitkom samopouzdanja, što se ponajviše odrazilo na servisu. Coria, danas tek 604. na Entry listi i s ulaskom u glavni ždrijeb pomoću zaštićenog renkinga, ovog ponedjeljka nije bio loš, no nije mogao do pobjede - završilo je s 5:7, 6:4, 6:1 i 6:4 u korist spremnijeg Robreda.

Nakon što je okrenuo dva breaka zaostatka i s pet uzastopnih osvojenih gemova nakon minusa od 5:2 uzeo prvi set, Coria je propustio nekoliko šansi za rani break u drugom, a pamtit će i da je imao vodstvo od 4:2 u četvrtom setu. Ipak, servis mu je i ovog puta bio glavni problem, s čak 14 dvostrukih pogrešaka teško je mogao proći bolje, iako nakon poraza nije bio ni najmanje nezadovoljan: "Sretan sam kako sam odigrao, ovo je bio velik izazov za mene i mislim da sam mu dobro odgovorio. Vratio sam se, spreman sam i željan što više igrati na Touru, bio je velik užitak zaigrati ovdje."

Uz one s terena, jedna važna vijest stigla je "iz ambulante" - prvi francuski reket Richard Gasquet, koji je trebao biti osmi nositelj, odustao je od turnira na dan predviđenog prvog kola protiv sunarodnjaka Florenta Serre zbog ciste na koljenu. Serra je, tako, umjesto na Gasqueta u prvom kolu išao na kolumbijskog lucky losera Santiaga Giralda i obavio posao sa 6:4, 6:3 i 6:2.

U ponedjeljak je u akciji trebao biti i trostruki branitelj naslova, drugi nositelj Rafael Nadal, no njegov meč prvog kola protiv brazilskog kvalifikanta Thomaza Belluccija odgodila je kiša. Zbog vremenskih prilika na teren nisu stigli ni Mario Ančić ni Marin Čilić, protiv Andreasa Seppija, odnosno Robina Haasea, a njihovi prvi nastupi trebali bi se dogoditi u utorak - problem je jedino vremenska prognoza, koja najavljuje još više kiše nego danas.

Tenisači, prvo kolo: Federer (Švicarska, 1) - Querrey (SAD) 6:4, 6:4, 6:3, Andujar (Španjolska, LL) - Volandri (Italija) 6:7(6), 6:2, 6:3, 6:3, Gonzalez (Čile, 24) - Cuevas (Urugvaj) 6:3, 6:3, 6:1, Serra (Francuska) - Giraldo (Kolumbija, LL) 6:4, 6:3, 6:2, Robredo (Španjolska, 12) - Coria (Argentina) 5:7, 6:4, 6:1, 6:4, Bolelli (Italija) - Baghdatis (Cipar, 17) 6:2, 6:4, 6:2, Llodra (Francuska) - Patience (Francuska, WC) 3:6, 7:6(1), 6:3, 7:5, Berdych (Češka, 11) - Smeets (Australija) 6:1, 6:0, 6:0, Granollers (Španjolska) - Berrer (Njemačka) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3, Hernandez (Španjolska) - I. Minar (Češka) 4:6, 7:6(5), 6:3, 7:5, Odesnik (SAD, WC) - Canas (Argentina, 29) 7:6(6), 7:6(3), 7:6(8), Lee (Južna Koreja) - Björkman (Švedska) 6:4, 6:4, 6:3, Garcia-Lopez (Španjolska) - Roitman (Argentina) 6:2, 6:4, 7:6(5), Verdasco (Španjolska, 22) - Ventura (Španjolska) 4:6, 6:3, 6:4, 6:7(6), 6:1, Devilder (Francuska, Q) - Guccione (Australija) 6:4, 6:1, 6:4.

Prekinuto zbog kiše: Montanes (Španjolska) - Vliegen (Belgija) 7:6(5), 3:2, Sela (Izrael) - Hanescu (Rumunjska) 3:1, Gicquel (Francuska) - Troicki (Srbija) 6:4, 2:3, Ascione (Francuska) - Reynolds (SAD) 6:7(2), 6:4, Chela (Argentina) - Isner (SAD) 2:6, 3:6, 7:5, 4:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!