Nogomet

Bilić gleda Austriju

Vedran Attias • četvrtak, 29.05.2008.

Naša reprezentacija u petak leti u Budimpeštu gdje ih očekuje posljednja provjera uoči Eura, no s njima neće ići Slaven Bilić jer izbornik ide gledati Austriju...

Slaven Bilić želi iskoristiti priliku i otići pogledati naše prve protivnike na Euru: "Idem u Graz gledati kako Austrijanci igraju protiv Malte. To im je zadnja provjera, moram se osobno uvjeriti u kakvoj su formi." Od Austrije se očekuje kako će napasti pa našeg izbornika zanima kako igraju kada se od njih očekuju golovi.

Jedna loša vijest, nadamo se i posljednja loša vijest iz Austrije u sljedećih mjesec dana, stigla je iz Salzburga: "Red Bull traži da hitno oslobodimo njihovog igrača Manuela Pamića, koji nije na hrvatskoj listi 23 igrača koji će igrati na Euru. Pripreme im počinju 6. lipnja i žele da Pamić bude s njima. Činjenica je kako sjekiru drži društvo iz Salzburga, ja sam sve prepustio vodstvu HNS-a i glavnom tajniku, da pokušaju Manuela nekako zadržati u našim redovima. Ako neće ići, sa time se moramo pomiriti." Nadamo se kako će Savez uspjeti riješiti situaciju s Red Bullom kako bi Pamić ostao s našim igračima na Euro jer će mu to iskustvo sigurno koristiti.

Pred našim je igračima posljednji test uoči Eura, mogli bi reći - generalna proba: "Generalna proba zvuči tako ozbiljno kao da slijećemo sa zrakoplovom. Sigurno kako ćemo od igrača zahtijevati da u utakmicu s Mađarima uđu kao da je ona s Austrijom. Imat ćemo sedam dana za osvježenje i vjerujem kako ćemo barem za 10 - 15 posto biti jači nakon toga. Želim da krenemo agresivno kao i protiv Moldavije. Naravno to može biti još bolje i još agresivnije."

Bilić nije propustio istaknuti kako su Mađari vrlo neugodan protivnik, željan dokazivanja: "To je dobra momčad koja je slična svim našim protivnicima u skupini. Stvaraju novu reprezentaciju i pripremanju se za sljedeće kvalifikacije. Koliko su kvalitetni govori i podatak da su prošli tjedan svladali europske prvake sa 3:2." Pobjeda nad prvaci Europe svakako je dobro upozorenje za Bilićevu momčad.

Izbornik još ne zna kojih će 11 igrača istrčati u Budimpešti: "Mi imamo 15-16 igrača koji uvijek konkuriraju za prvih 11. Imamo tu kvalitetu i širinu koja je presudna u modernom nogometu i nećemo kalkulirati - kada bi u subotu protivnik bila Austrija - istrčala bi ista reprezentacija. Nema odmaranja igrača, čak niti protiv Moldavije nisam odmarao nego sam htio provjeriti našu širinu. Mislim kako je bitnije to napraviti 15 dana prije prvenstva nego 7 dana prije. Vidjeli smo da imamo čitav niz kvalitetnih alternativa na koje možemo računati."

Austriju ide gledati u susretu s Maltom, a što je s Poljskom?: "Nisam gledao Poljsku, ali imam svog skauta koji već duže vrijeme prati tu reprezentaciju, i ne samo reprezentaciju nego i njihovu ligu, ali, moram priznati, ja sam trenutačno 99 posto koncentriran na Austriju. Za Poljsku će biti vremena." Kad smo već kod Austrije, odigrali su samo 1:1 s Nigerijom: "Ne bih previše o Austrijancima. Oni su davnih dana prešli onaj prag prema dobroj reprezentaciji i ne samo da možete od njih izgubiti, nego ako se stvari poklope - od njih možete biti i masakrirani. Vidjeli smo što su napravili Nizozemcima i što su trebali napraviti Nijemcima."

Unatoč tome, mi smo favoriti protiv Austrije: "Mi smo spremi na sve i ne bježimo od uloge favorita. Ta prva utakmica može dosta toga odrediti, kao što je jučer rekao Niko Kranjčar, no treba napomenuti kako niti pobjeda, niti poraz neće ništa odlučiti. Mi ćemo sigurno tražiti pobjedu u toj utakmici, no to je tek prva utakmica Eura."

Ono što je najbitnije - svi su naši igrači zdravi: "Zdravstveni bilten je zadovoljavajući. Jučer su svi trenirali. Modrić će sudjelovati već na prvom popodnevnom treningu i igrat će protiv Mađarske. Smatram da smo radili super. Sitne ozljede su sanirane i igrači se odlično osjećaju."

Sve u svemu, u Brežicama i dalje vlada odlično raspoloženje i, u takvom ozračju i bez ozljeda, Hrvatska putuje na utakmicu u Budimpeštu. Iako je ovo samo prijateljska utakmica, do Eura je još devet dana i dobar rezultat u Budimpešti bi još samo poboljšao sjajnu atmosferu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!