Košarka

Klasično finale

Branimir Korać • subota, 31.05.2008.

U finalu NBA lige igrat će Boston Celticsi i Los Angeles Lakersi. Nakon što su Lakersi eliminirali San Antonio Spurse, drugi finalist postao je Boston pobjedom protiv Detroita 89:81 za konačnih 4-2 u seriji...

Dogodit će se ono finale koji je veliki broj košarkaških zaljubljenika priželjkivalo. Niti čelnik lige David Stern nije skrivao kako bi volio vidjeti u finalu u obnovljenom velikom rivalstvu Celticse i Lakerse, a slično su razmišljali brojni navijači diljem svijeta. To finale je dočekano. Lakersi su u pet utakmica "riješili" Spurse, a Celticsima je trebala jedna više protiv Pistonsa.

Sve do finala konferencije Celticsi su se mučili i nisu mogli do gostujuće pobjede. Međutim, onda su u Detroitu ostvarili dvije ključne pobjede i to ih je odvelo do borbe za naslov s Lakersima. U šestoj utakmici Paul Pierce, Ray Allen i Kevin Garnett bili su pravi i to je bilo dovoljno.

Rivers može posebno biti zadovoljan Rayom Allenom koji je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica. Na početku doigravanja izgledao je izgubljeno i kao minus momčadi, ali se postupno dizao i sinoć odigrao vrlo dobru utakmicu.

Od prve četvrtine Celticsi su bili agresivniji i protivnik koji želi više pobjedu. Vodili su gotovo cijelim tijekom susreta, a u jednom navratu sredinom druge četvrtine imali su plus sedam. Međutim do poluvremena su se uspjeli domaćini konsolidirati i smanjiti potencijalno neugodan zaostatak.

Sredinom treće četvrtine uspio je Detroit napraviti mali preokret te napokon preuzeti vodstvo koje su do kraja četvrtine podigli na plus osam. Ali onda kreće uragan Bostona. Serijom 10:0 Boston se vrlo brzo vratio u igru, a nije mu dugo trebalo i da povede. Puno nervoze kod Pistonsa, Boston je to znao iskoristiti i na četiri minute do kraja susreta gosti su imali već pet poena viška. Na 83:79 imao je Detroit napad za potpuni ulazak u egal završnicu, no Princeu loptu uzima Posey, a Pierce s linije slobodnih bacanja podiže na plus. Billups s druge strane forsira, nije uspješan, a Pierce i Allen u završnici stavljaju točku na i.

"Emocionalno smo potpuno ispražnjeni. Ući u finale je nevjerojatno, posljednjih pet dana nismo gotovo ništa spavali i nadam se da ću u finalu barem malo sna uhvatiti. Onog sna u pravom smislu riječi", uzbuđen je bio nakon susreta Garnett.

Kod Bostona Pierce je ubacio 27 poena uz osam skokova, Ray Allen dodao je 17 poena i šest skokova, a Kevin Garnett 16 poena i šest skokova. Kod Detroita Chauncey Billups ubacio je 19, a Richard Hamilton 21 poen.

NBA, finale Istoka:
Detroit Pistons - Boston Celtics 81:89 (2-4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!