Zimski sportovi

Detroit na pobjedu od Stanley Cupa

Krešimir Ferlak • nedjelja, 01.06.2008.

Detroit Red Wingsi su u Pittsburghu stigli do treće pobjede u seriji i sada im još jedna nedostaje da osvoje naslov. U čvrstoj i neizvjesnoj utakmici slavili su 2:1 i sutra imaju priliku kod kuće uzeti Stanley Cup...

Bila je to odlična defenzivna utakmica za obje ekipe i nakon što je vrlo rano na semaforu svijetlilo 1:1, bilo je jasno da će jedan gol odlučiti utakmicu. Zabio ga je Detroit. Red Wingsi su uz to skinuli i dvije tradicije ovogodišnjeg doigravanja. Po prvi puta je netko slavio u Pittsburghu, u Mellon Areni, a da to nisu Penguinsi i prvi puta su Penguinsi izgubili utakmicu nakon što su postigli prvi pogodak na utakmici.

Pittsburgh je poveo nakon nešto manje od tri minute igre. U situaciji sa igračem više, pred golom Red Wingsa, fantastično se snašao Marian Hossa i ugurao pločicu u gol. Hossa je inače igrao vrhunsku utakmicu, osim pogotka bio je stalna opasnost za vrata gostiju. Detroit ipak vrlo brzo stiže do izjednačenja. Samo pet minuta kasnije Nicklas Lidstrom precizno i odmjereno pogađa sa plave crte i vraća utakmicu u egal.

Nakon toga se utakmica malo smirila, a bolji dojam na ledu su ostavljali gosti iz Detroita koji su nekako bili više željni igre i pobjede. Golova ipak do kraja prvog dijela nije bilo, a vrlo slično se igralo i u nastavku. Bilo je nekoliko vrlo dobrih prilika sa obje strane, ali rezultat se nije mijenjao i sa 1:1 se ušlo u treći period susreta. Već tada je bilo vidljivo da će vjerojatno jedan gol presuditi utakmicu. Bilo je samo pitanje tko će ga uspjeti postići.

Odgovor na to smo dobili već na otvaranju trećeg perioda. Branič Red Wingsa, Brad Stuart, fantastično je nogom zadržao pločicu u trećini Pittsburgha i zatim je uputio prema vratima. Pred golom se odlično snašao Jiri Hudler koji je leđima okrenut golu, od stative i Fleruya, uspio ubaciti pločicu u gol za vodstvo Detroita. Red Wingsi su nakon toga smirili utakmicu, ali domaćini su imali nekoliko odličnih šansi do kraja. Imali su čak minutu i pol priliku sa dva igrača više, ali nisu iskoristili i morali su prvi puta u playoffu napustiti led Mellon Arene pognutih glava.

Nakon utakmice veliko zadovoljstvo u redovima Detroita, koji su posebice bili zadovoljni obrambenim dijelom igre, dok se igrači Pittsburgha najviše pričali o propuštenim šansama, pogotovo onoj kada su imali dva igrača više. ˝Nismo bili dobri u završnici. Imali smo odličnu priliku izjednačiti kada smo imali dva igrača više, ali nismo odradili posao˝, rekao je trener Pittsburgha Michel Therrien.

Peta utakmica je na rasporedu sutra u Detroitu i domaćini bi mogli stići do svog četvrtog naslova u zadnjih jedanaest godina i prvog od 2002. Pittsburgh će zasigurno morati odigrati najbolji susret doigravanja, ako žele vratiti seriju u Mellon Arenu. Pravi spektakl nas sigurno očekuje u petom susretu, a vidjet ćemo hoće li to biti i posljednja utakmica sezone ili će Pittsburgh ipak vratiti finale u neizvjesnost.

Nhl, finale Stanley Cupa, 31.5.2008:

Pittsburgh – Detroit 1:2 (1:1, 0:0, 0:1) (Hossa 3. / Lidstrom 8.; Hudler 43.) (1-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!