Rukomet

Poljska sigurno, Island opet koban za Švedsku

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 01.06.2008.

I dok su domaćini turnira Poljaci očekivano protiv Argentine osigurali nastup na Olimpijskim igrama, Island je pobjedom vrijednom puta u Peking još jednom od velikog natjecanja odvojio sjevernog rivala Švedsku...

Iako je u pripremnom razdoblju dominirala protiv europskog prvaka Danske, a u prvom kolu turnira u Wroclawu uzela bod domaćinu, Švedska neće vidjeti Peking. Nakon što ju je zaustavio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, Island se još jednom pokazao crnom mačkom za Žute.

Susret je većim dijelom bio izjednačen. Na poluvremenu 13:13, a i početkom drugog poluvremena igralo se gol za gol. Tada Islanđani rade seriju i u 50. minuti dolaze do vodstva 24:20, prednosti koju čuvaju do kraja.

Za, nakon Atene, novi nastup na OI, najzaslužnija je bila raznovrsnost u napadu u kojemu su se čak devetorica upisala u listu strijelaca (najviše Olafur Stefansson sa šest i Gudjon Sigurdsson s pet) te sjajni Hreidar Gudmundsson na golu sa 16 obrana. Kod Šveđana, Lennartsson je zabio sedam pogodaka.

Poljska je kao veliki favorit ušla u dvoboj protiv predstavnika Južne Amerike na ovom turniru, no nije sve išlo tako lako. Argentinci su tijekom cijelog prvog dijela držali priključak i domaći su tek s plus dva otišli na odmor (13:11).

U nastavku Poljaci pojačavaju tempo, drže razmak od pet-šest pogodaka razlike i uz mali pad u završnici s konačnih 28:26 slave put na Olimpijske igre. Najbolji su u redovima pobjednika bili Bielecki (stopostotni učinak) i Jurasik s po šest pogodaka te Wichary sa 16 obrana, a kod Argentinaca ponovno najefikasniji Gull s osam.

Kvalifikacije za OI, skupina 1, Wroclaw, treće kolo:
Island – Švedska 29:25 (13:13), Poljska – Argentina 28:26 (13:11).

Tablica:
1. Poljska 5 bodova
2. Island 4
3. Švedska 3
4. Argentina 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!