Nogomet

Alex Ferguson: "Još dvije godine i odlazim"

Marin Vuković • utorak, 03.06.2008.

U najopširnijem intervjuu kojeg je dao u posljednjih deset godina, menadžer Manchester Uniteda i jedan od najuspješnijih trenera u nogometnoj povijesti Alex Ferguson progovorio je o detaljima iz svoje bogate karijere, stvarima za kojima žali, tajnama iz svlačionice, a na kraju najavio i svoj konačni odlazak u mirovinu za dvije godine.

Poznata je činjenica da Alex Ferguson ne voli razgovarati s medijima i da često tu obvezu prepušta svom pomoćniku Carlosu Queirozu. Posebno se to odnosi na novinare BBC-ja kojima već nekoliko godina uopće ne daje izjave. BBC je 2004. godine prikazao dokumentarni film u kojemu je žestoko napadnut Fergusonov sin Jason zbog navodnih manipulacija s transferima igrača, a Ferguson se zakleo da nakon toga više neće dati niti jednu izjavu za BBC.

Nakon gotovo deset godina od svog posljednjeg velikog intervjua Sir Alex je za britansku televizijsku postaju Sky Sports otvoreno progovorio o brojnim situacijama iz trenerske karijere u Manchester Unitedu, koja se proteže preko više od dva desetljeća. Brojni naslovi prvaka, trofeji, priznanja, uspjesi, ništa od toga nije smanjilo entuzijazam s kakvim 67-godišnji Škot svaki dan dolazi na Old Trafford. Može li taj entuzijazam potrajati i nakon 70.?

"U svakom slučaju entuzijazma će biti, ali hoću li tada raditi u nogometu ili ne, nisam baš siguran", priznaje Ferguson. "Ne vjerujem da ću biti u nogometu, ne više od tri godine, možda dvije. Moram imati poštovanja i prema svojoj supruzi jer ona pati. Ona je cijelo ovo vrijeme patila jer ne ide na utakmice. Ona nije nogometni navijač, ona je navijač Alexa Fergusona, majka trojice sinova, baka svojim unucima... to je njen život. Kad su utakmice u tijeku, ona ih ne gleda, ona gleda teletekst! Možete li to vjerovati, ona sjedi i gleda teletekst!"

Osim što će Fergusonov najavljeni odlazak u mirovinu promijeniti njegov obiteljski život, činjenica je da će u Manchester Unitedu morati uslijediti velike promjene. Više od 20 godina čelnici kluba nisu morali brinuti o novom treneru, ovdje se oni ne bacaju u smeće nakon jednog lošeg rezultata, no došlo je vrijeme potrage za Fergusonovim nasljednikom, čovjekom kojemu svakako neće biti lako.

"Mislim da moj nasljednik ne mora biti bivši igrač Manchester Uniteda", smatra Ferguson. "Ja nisam bio igrač Uniteda, Sir Matt Busby je igrao za Manchester City. Zato mislim da će odluka biti temeljena na sposobnostima i koliko je određeni trener dobar u tom trenutku." Ferguson nije propustio dati podršku svom sadašnjem pomoćniku, Portugalcu Carlosu Queirozu, koji u svojoj trenerskoj karijeri osim sporedne uloge u Unitedu ima i jednu neuspješnu godinu na klupi madridskog Reala. "Ne možete isključiti mogućnost da moj pomoćnik Queiroz bude trener, jer je izvanredan. Obavlja sjajan posao u klubu i mislim da bi bio dobar izbor."

Nakon dva desetljeća u klubu, teško će biti probuditi se ujutro i ne krenuti put Old Trafforda, ali Ferguson odlučno tvrdi da se novome treneru neće miješati u posao. "Mnogi kažu da ću nakon tako dugo vremena u klubu biti na putu novom treneru, ali ja ću situaciju ostaviti čistom. Nakon 21, 22, 23 godine u klubu trebam odmor, zaslužujem odmor!"

"Jednom kada odem više me neće zanimati kako novi trener vodi klub. To je opis posla menadžera i kao što je Bobby Charlton 100 posto podržavao mene, takvu podršku treba i novi trener. To je najteži posao, najvažniji čovjek u Manchester Unitedu je menadžer, one sekunde kada bi se to promijenilo bio bi to velik korak natrag za klub. Nikada ne smijete dopustiti igračima ili navijačima da vode klub, oni imaju svoju funkciju. Bez navijača bili bismo nitko i ništa, bez igrača također, ali netko ih mora voditi. Netko mora biti glavni i menadžer je taj čovjek, on uvijek mora imati podršku", kaže Ferguson u lekciji koju bi mnogi hrvatski klubovi mogli i morali naučiti napamet.

Nitko nije savršen, pa tako ni Alex Ferguson. Tijekom dugogodišnje karijere i on je činio pogreške, a neke od njih urezale su mu se u pamćenje, posebno Jaap Stam i Paul Gascoigne. "Bez sumnje, napravio sam pogrešku prodavši Jaapa Stama. Imao je operaciju ahilove tetive i moj pomoćnik u to vrijeme Steve McClaren i ja smatrali smo da je izgubio eksplozivnost. Loše je odigrao prvu utakmicu sezone, potom je došla ponuda od 16,5 milijuna funti koju za igrača u tridesetima ne propuštate i ja sam ga prodao. Kasnije sam gledao utakmicu Lazija i shvatio da on i dalje igra fantastično."

Igrači koje je Ferguson ponajviše želio vidjeti u crvenom dresu, a nikada ga nisu obukli, bili su Alan Sheare i Paul Gascoigne. "Moje najveće razočaranje je što Gascoigne nije igrao za United", priznaje Sir Alex. "U svoje doba bio je najbolji engleski nogometaš, igrao je s osmijehom na licu, bio je lukav, agresivan igrač, ali iznad svega volio je igrati i volio je pobjeđivati. Sjećam se kako nas je rastavio u utakmici s Newcastleom, nakon toga smo ga htjeli dovesti i, premda mi je u razgovoru obećao da će potpisati za United, dok sam bio na odmoru potpisao je za Tottenham jer su Spursi njegovoj majci i ocu kupili kuću."

Na pitanje može li istaknuti pet najboljih igrača koje je trenirao, Ferguson je istaknuo trojicu "divova": Bryana Robsona, Erica Cantonu i Roya Keanea. "Definitivno Robson, definitivno Cantona i Keane. Teško je odlučiti se, ta su trojica definitivno bili divovi", rekao je.

Jedan od divova s brojem sedam upravo sada igra za Manchester United. Ferguson i ovaj put nije propustio istaknuti kako je uvjeren da će Cristiano Ronaldo i sljedeće sezone igrati u crvenom dresu. "Uvjeren sam u to, vrlo sam uvjeren. Real već dugo igra takve igre, u prošlosti su to radili s Beckhamom, sada to rade s Ronaldom, prošlog ljeta to su činili s mojim pomoćnim trenerom kojeg su na kraju i odvukli u Madrid", izjavio je Sir Alex. "Mislim da je to kompliment jednom standardu igrača koji posjedujemo i koji neprestano stvaramo, ali sam više nego uvjeren da će Cristiano i sljedeće sezone biti s nama. Obitelj Glazer se ne šali u ovoj situaciji, svi želimo da Ronaldo na Old Traffordu ostane još dugo. Ima fantastičan ugovor i zaslužuje ga jer je najbolji igrač na svijetu", dodaje Ferguson.

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3267:49+1860
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8West Ham  3556:65-949
9Chelsea 3363:59+448
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!