Nogomet

"Možemo svladati svakog na Euru"

Zoran Zdelar • četvrtak, 05.06.2008.

Izbornik Slaven Bilić potvrdio je sjajno raspoloženje u momčadi, a da su i igrači i stručni stožer puni samopouzdanja potvrdio je izjavom da Hrvatska može pobijediti svakog na svijetu...

Hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja s pripremama za početak Europskog prvenstva, a sudeći po današnjoj konferenciji za medije, Austrijanci su možda u pravu. Hrvatska je vjerojatno zaista prvak Eura po samopouzdanju. Ako ne već Eura, onda zasigurno barem svoje skupine. Najčešće odmjereni Slaven Bilić, ovog puta se nije libio kazati da je njegova momčad iznimno samopouzdana i da može svladati svaku reprezentaciju na svijetu.

"Njemačka je favorit jer imaju dobru momčad, i to ne samo naše skupine, nego i na cijelom Euru. Poljska je završila na vrhu kvalifikacijske skupine u kojoj su se još nalazili Portugal, Srbija i Finska, dok je Austrija domaćin. Ipak nije ovo najteža skupina u kojoj se Hrvatska nalazila. U tri utakmice može se mnogo toga dogoditi, bit će teško, ali ja vjerujem u igrače. Naš je plan i cilj proći dalje. Ako budemo igrali dobar nogomet, nema reprezentacije na Euru, ali i svijetu, koju ne možemo svladati", rekao je Bilić.

Danas poslijepodne odradit će se uobičajeni trening, dok od petka kreće analiza austrijske momčadi. Igrači i izbornik znaju mnogo toga o Austriji, ali će sutra zajednički analizirati našeg prvog protivnika na Euru. "Ne znamo s kojim će sastavom istrčati. Upozorit ćemo na stvari na kojima su jaki dobri te naglasiti stvari u kojima su slabi. Već tjedan dana razmišljamo hoće li Vastić igrati u napadu. Mi smo spremni na sve što nam mogu pripremiti."

Potegnulo se i pitanje loše atmosfere u austrijskom kampu o čemu brojni mediji u posljednje vrijeme nerijetko pišu. Slaven ne vjeruje da je situacija baš tako loša, kao što je potenciraju mediji. "Priča je malo prenapuhana, ne vjerujem baš da im je atmosfera u kampu loša. Problem jedino može biti to što su već dosta dugo zajedno. Naime, na okupu su već mjesec dana. Mi smo pazili da pogodimo pravi tajming. Austrijanci imaju svoj cilj i sigurno ga se neće lako odreći."

Kako Austrija iznimno često mijenja svoju prvu postavu, Biliću neće biti lako maksimalno prilagoditi svoju postavu njima. Zbog toga će se voditi onom da će u ovom slučaju protivnik morati više razmišljati o nama. "Pratili smo njihove utakmice i mogu reći da su dosta mijenjali taktiku, ali i sastave. Primijetio sam da Hickersberger stalno vrti jer ima četvoricu standardnih, a ostali su sličnih kvaliteta. Ipak, igra im unatoč promjeni sastava ostaje ista."

Dok se tijekom razdoblja između završetka kvalifikacija i početka priprema za Euro mogla čuti pokoja riječ o ne baš sjajnom ozračju u reprezentaciji, to u Bad Tatzmannsdorfu nije slučaj. Cijela momčad diše kao jedan i uživaju u druženju. "Atmosfera je odlična, jedino ju može narušiti loš rezultat. Igrači se ni nakon večere ne povlače u svoje sobe već se nastavljaju družiti u hotelu. Nema frustracija u momčadi, ali tako je još od doba kad sam ja bio reprezentativac", otkrio je hrvatski izbornik.

Kako igrači nisu uspjeli sakriti od medija jučerašnju međusobnu utakmicu u kojoj su rezerve bile bolje od prvotimaca, tako nisu mogli ni sakriti činjenicu da zdravstvena situacija Mladena Petrića nije (bila) savršena. "Petrić je u srijedu trenirao sam, ali sad ne osjeća nikakve probleme s leđima. Od danas ponovno počinje trenirati punim intenzitetom."

Uefa je danas otkrila imena sudaca koji će dijeliti pravdu na prvim utakmicama Europskog prvenstva. "Sudit će nam suci iz europskog vrha koji već godinama sude i u utakmicama Lige prvaka. Dodatno ćemo se raspitati kako bismo pokušali otkriti kakav stil suđenja imaju. Neki suci naime dozvoljavaju čvršću i kontak igru, neki manje dozvoljavaju prigovore igrače, dok drugi to ne toleriraju" rekao je Bilić na temu suđenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!