Tenis

Ana novi broj jedan, Safina nastavlja pohod

Branko Barić • četvrtak, 05.06.2008.

Već nakon četvrtfinalnih susreta znali smo da ćemo u finalu gledati rusko-srpski obračun, a sada znamo i imena tenisačica koje će tamo nastupiti. Dinara Safina slavila je u ruskom polufinalu, a Ana Ivanović u srpskom, čime je 20-godišnja Beograđanka po prvi put u karijeri dohvatila broj jedan na svjetskoj rang-listi...

Sestra Marata Safina očito je pogodila angažiravši Željka Krajana za trenera, a čini se i da joj je godio boravak u Varaždinu i treninzi na zemljanim terenima u gradu baroka. Svoj veličanstveni pohod u Parizu nastavila je s iznimno uvjerljivom pobjedom protiv Svetlane Kuznjecove u dva seta u prvom polufinalnom meču.

Početak susreta obilježila je očigledna nervoza i veliki broj pogrešaka obje igračice, no 13. nositeljica je ta koja je prva pronašla svoj ritam i karakteristične jake udarce s osnovne linije.

"Znala sam da protiv nje moram biti jako agresivna, pogotovo na reternu. O tome sam cijelo vrijeme razmišljala, tako da sam svaku lopticu koja je prešla mrežu udarala najjače što mogu čime sam ju držala po pritiskom", kazala je slabije rangirana Ruskinja nakon pobjede.

Osim iznimno jakih udaraca, po kojima je i poznata, Safina je u ovom susretu pokazala i još jednu vrlinu koju do sada kod nje nismo često viđali – smirenost i kontrolu emocija. Smatra da je glavni razlog tome samopouzdanje koje je nakupila u dosadašnjem dijelu turnira: "Imala sam u svakom trenutku osjećaj da sve držim pod kontrolom i da ne mogu izgubiti ovaj meč. Već sam na ovom turniru glatko dobivala mečeve, radila velike preokrete, čak dobivala već izgubljene mečeve.. Praktički sam sve prošla u ova dva tjedna i to mi je omogućilo da u svakom trenutku ovog susreta vjerujem u svoju igru."

Kuznjecova s druge strane niti u jednom trenutka nije izgledala kao igračica koja vjeruje u svoju igru, pa joj se njena sunarodnjakinja posve zasluženo revanširala za poraz u četvrtfinalu ovog turnira prije dvije godine.

U svom prvom Grand Slam finalu u karijeri Safina će se sresti s novim brojem jedan na WTA ljestvici. Ana Ivanović je nakon epske bitke svladala Jelenu Janković u tri seta i tako osigurala dovoljan broj bodova da bez obzira na ishod subotnjeg finala sljedećeg tjedna zasjedne na vrh svjetske rang-liste.

U susretu koji je po kvaliteti bio na razini finala Grand Slam turnira, Ivanović je bolje krenula i osvojila prvi set sa 6:4, no Jelena odgovara u drugom sa 6:3.

"Počela je zaista igrati dobar tenis, a ja sam možda počela previše taktizirati umjesto da nastavim dominirati poenima kao do tada. To je omogućilo Jeleni da se vrati u susret i tu grešku nikako ne smijem ponoviti u finalu protiv Safine", objasnila je Ana preokret dvije godine starije sugrađanke u drugom setu.

Janković, koja još čeka svoje prvo Grand Slam finale, vodila je u odlučujućem setu 4:3, no dalje od toga nije uspjela otići. S tri gema u nizu Ivanović dolazi do šeste pobjede u sedam međusobnih susreta na WTA Touru protiv treće igračice svijeta.

"Zaista sam uzbuđena što ću od sljedećeg tjedna postati broj jedan! Nisam znala za taj podatak uoči susreta, tek su mi u svlačionici rekli. No turnir nije još gotov i sada mi je najvažnije subotnje finale, a poslije ćemo razmišljati o renkingu."

Roland Garros, polufinale: Safina (Rusija, 13) – Kuznjecova (Rusija, 4) 6:3, 6:2, Ivanović (Srbija, 2) – Janković (Srbija, 3) 6:4, 3:6, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!