Košarka

Pierce junak Celticsa

Mario Majdić Natrlin • petak, 06.06.2008.

11. finalna serija između dvije dinastije, Celticsa i Lakersa, započela je sinoć u Bostonu, gradu sa 16 NBA trofeja, a nakon sinoćnje pobjede (98:88), korak su bliže i do sedamnaestog...

TD Banknorth Garden u Bostonu je, ispunjen do zadnjeg mjesta i na sav glas, sinoć pjevao onu staru navijačku, "Beat LA" . Sve je ponovno mirisalo na stara vremena. Celticsi su čak i imali svog novog heroja finalne serije. Sinoć mu je ime bilo Paul Pierce.

Nakon sudara s Kendrickom Perkinsom sredinom treće četvrtine, Pierce je završio na parketu s bolnom grimasom, te je odvezen u svlačionicu u kolicima. Bilo je teško gledati takav prizor, zdravlje je bilo na prvom mjestu i zato nitko nije ni pomislio da bi se mogao vratiti.

Pierce je učinio upravo to. Izašao je na parket i u svega 22 sekunde zabio dvije trice. Celticsi su imali vodstvo 77-73 nakon tri četvrtine.

Početkom četvrte četvrtine domaćini su tricom Jamesa Poseyja pobjegli na osam razlike, ali su isto tako s druge strane Fisher i Vujačić svojim koševima smanjili vodstvo na 86:82. Tada je ponovno Pierce pogodio skok-šut i dva slobodna bacanja, te je odveo svoju momčad na 90:82. Eventualnu pomisao Lakersa da se vrate u utakmicu, uništio je Garnett žestokim zakucavanjem. Prva pobjeda je mogla biti upisana.

Pierce je završio s 22 poena (11 nakon ozlijede), Kevin Garnett je ubacio 24 i prikupio 13 skokova za Celticse koji su kontrolirali koševe nadskakavši Lakerse 46-33. Ray Allen je sudjelovao s 19 koševa.

Celticsi su se u finalu snašli kao ribe u vodi. Bilo je to prirodno okruženje za zelenu boju i klub koji iza sebe ima toliko bogatu povijest. Čvrsta obrana je izbacila iz ritma čak i Kobea Bryanta koji je utakmicu počeo sa šutom 1-7 da bi završio kao prvi strijelac Lakersa s 24 poena, ali uz šut iz igre 9-26. Veteran Fisher, koji i sam ima mnogo iskustva u Velikim Finalima, sinoć je zabio 15 poena, Gasol isto toliko, dok je Lamar Odom ubacio 14.

"Imao sam neke dobre šuteve, ali jednostavno nisu ulazili. Promašio sam neke šuteve koji će me mučiti određeno vrijeme.", rekao je Bryant poslije utakmice.

Celticsi su još u prvoj četvrtini vodili 19-14, ali krajem četvrtine su se gosti iz Los Angelesa koševima Farmara, Vujačića i Bryanta, prišuljali na dva koša razlike (23:21) na kraju prve četvrtine. Lakersi su na poluvrijeme otišli s vodstvom od 51-46.

Finale je prenošeno u 205 zemalja (tradicionalno među njima nije i naša). Serija ostaje još jednu utakmicu u Bostonu koja se igra u nedjelju navečer.

NBA, Finale: Boston Celtics - Los Angeles Lakers 98:88

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!