Nogomet

"Ne želim maksimum na treningu"

Zoran Zdelar • petak, 06.06.2008.

Slavena Bilića i njegove reprezentativce od prvog velikog ispita još dijele dva dana i počela su završna uigravanja za bečku utakmicu...

Kao što je izbornik Slaven Bilić u četvrtak najavio, danas počinje analiza prvog protivnika na Europskom prvenstvu. Austrijski izbornik Josef Hickersberger skriva svoju postavu i taktiku za prvu utakmica kao "zmija noge" i zbog toga Biliću također nije lako pripremiti momčad za bečku utakmicu.

Bilić ipak procjenjuje da će domaćin na Euru barem u prvom dijelu pokušati pritisnuti naše reprezentativce. "Nemaju previše opcija. Ili će nas stisnuti ili će se povući, a ja pripremam svoje igrače za obje mogućnosti. Očekujem da će pokušati vršiti pritisak na našu posljednju liniju kako bi zaustavili naše napada u što ranijoj fazi", smatra Bilić.

Da je Austrija jedna od najlošijih momčadi na Euru smatra i Bilić. "Austrijanci su imali priliku pune dvije godine pripremati momčad za Europsko prvenstvo bez pritiska. Svojim rezultatima u to vrijeme nisu zaslužili biti na Euru, ali ne smijemo se zavaravati. Domaćini su u prvim utakmicama uvijek dobro prolazili i zato se imaju pravo nadati uspjehu."

Hrvatski izbornik odbacuje priče o podcjenjivanju prvog protivnika. "Iz naših usta nikada nije izašla niti jedna podcjenjivačka riječ. Mi vjerujemo u sebe, ali smo svjesni da veliki favoriti nerijetko ne iskoriste na pravi način svoju prednost na terenu."

Stanje i atmosfera u reprezentaciji svakodnevna je tema razgovora. Postoji li trema prije dvoboja s Austrijom? "Trema je uvijek prisutna. U ovoj situaciji ne igra značajnu ulogu ni to je li igrač, poput Šimića, odigrao mnogo velikih utakmica, ili je ovo igraču prvi veliki dvoboj. Tremu imaju baš svi, uključujući i navijače, ali ne radi se ovdje o strahu. Ni ne očekujemo da ćemo u nedjelju odigrati laganu utakmicu."

Dok neki treneri i izbornici imaju problema s motivacijom i osvježavanjem igrača umornih od naporne sezone, u hrvatskom kampu to nije slučaj. Dapače… "Danas ćemo na treningu najviše vremena posvetiti završnici napada s boka, a neki će igrači vježbati i izvođenje slobodnih udarca. Problem je zapravo što svi igrači na svakom treningu daju svoj maksimum, što nam trenutno i ne odgovara previše", rekao je naš izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!