Nogomet

Bilić: "Ovo je nogomet, a ne atletika"

Bernard Jurišić • subota, 07.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Jutro uoči prvog transfera u Beč, gdje će se večeras od 18 sati "ispipavati" travnjak Ernst Happel Stadiona, izbornik Slaven Bilić odradio je još jedno druženje s hrvatskim novinarima.

Pješčani sat polako curi, start hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu sve je bliži. Jutro uoči prvog testiranja bečke trave, izbornik Slaven Bilić ponudio je posljednja razmišljanja uoči popodnevnog odlaska na trening na Ernst Happel Stadion.

Sastav isti kao protiv Mađara

Izbornik Bilić nije skrivao snage s kojima će Hrvatska krenuti u boj protiv Austrije u nedjelju. "Nemamo što kriti. Svatko od igrača ima svoju rolu, ne samo ovi koji će početi utakmicu, nego svi koji su na listi. Svima smo objasnili što od njih želimo u datom trenutku." Protiv Austrije na teren će ista momčad kao i u Budimpešti prošlog tjedna: Pletikosa - R.Kovač, Šimunić, Ćorluka, Pranjić - N.Kovač, Modrić, Srna, Kranjčar - Petrić, Olić.

"Svi smo u iščekivanju, raste pozitivna napetost i sve što mogu reći je – spremni smo! Svjesni smo svega, svjesni smo što nam znači prva utakmica i očekujemo je u dobrom raspoloženju."

Prva utakmica protiv Austrije mogla bi odresiti naš daljnji put na Euru.
"Premalo je utakmica na raspolaganju i treba krenuti snažno. Ta prva utakmica će nam puno toga dati ili oduzeti, ali neće sve biti gotovo bez obzira što se dogodilo sutra u Beču. Tražit ćemo pobjedu od početka, ali nećemo se bacati na glavu i juriti glavom bez obzira."

Austrijanci najavljuju veliku borbu i trku kao svoje najjače oružje?
Ne bojim se njihove trke. I moji igrači igraju u klubovima gdje se trči, da ne trče sigurno ne bi igrali gdje igraju. Tjelesno nikad nismo bili spremniji otkako sam ja preuzeo reprezentaciju i to je veliki zalog našeg dobrog raspoloženja i vjere u dobar rezultat. Sigurno ćemo moći parirati trkački Austrijancima, ali trebat će ponuditi i nešto više. Ovo je ipak nogomet, a ne atletika."

Postoje li planovi ako nešto pođe po zlu ili ako rezultat bude povoljan?
"Naravno da postoje. Danas ti ni dva gola prednosti ne garantiraju uspjeh, mi smo se u takvoj situaciji morali izvlačiti u Izraelu. Mi ne volimo zatvarati utakmice ako vodimo, osim možda u posljednjim minutama. Ali mi želimo zadržati onaj raspored i taktiku koja nam je donijela dobar rezultat."

Jedan austrijski novinar upitao je Bilića da li mu komplimenti i očekivanja stvaraju pritisak. "Mnogi nas hvale i to nam daje samopouzdanje. Pritisak je normalan, svi mi želimo ostvariti što bolji rezultat, nitko ovdje nije došao samo nastupiti. Ali mi se s pritiskom nosimo već godinama i na njega smo navikli. Bez obzira što govorio ovaj ili onaj, što naša ili austrijska javnost očekivala – u nedjelju u 18 sati sve pada u vodu, a ostaje 11 igrača na obje strane. Tada ćemo vidjeti tko je u ovom trenutku bolji."

Hrvatska nogometna ekspedicija iz Bad Tatzmannsdorfa u Beč seli danas poslijepodne. Trening na Ernst Happel Stadionu zakazan je za 18 sati, točno 24 sata prije starta protiv Austrije na istom mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!