Nogomet

Portugalci postali strpljivi

Mihaela Bradovski • nedjelja, 08.06.2008.

Gubitnici prve utakmica Eura 2004. godine ovo su prvenstvo startali sa punim plijenom. Brazilac Pepe i zamjena Raul Meireles osigurali su svojoj reprezentaciji uvodne bodove na stadionu u Ženevi, a izborniku Scolariu donijeli olakšanje u predstojećim susretima...

Bila je to zaslužena pobjeda izabranika Felipea Scolaria. Uz tri pogotka (čini se da Pepe prilikom poništenog ipak nije bio u nedozvoljenoj poziciji), Portugalci su još tri puta zatresli okvir gola, no naviše od svega iznenadila je strpljivost, što na prijašnjim prvenstvima nije bila odlika portugalskog sastava. Iskusni pojedinci "povukli" su u najvažnijim trenucima, no za razliku od prošlog Eura, nisu krenuli utakmicu riješiti individualnim potezima već su igrali kao momčad. Mnogi upravo to nisu očekivali, a nakon jučerašnjeg susreta, Portugalce se ipak može svrstati među kandidate za prvaka. Izgleda da su prebolili neke "dječje bolesti". No ipak, ukoliko žele doći do finala i naslova morat će više poraditi na zadnjem pasu i realizaciji.

Prvo su poluvrijeme portugalski nogometaši teže dolazili do prilika nego u nastavku, a na to se osvrnuo i lijevi branič reprzentacije Paulo Ferreira. "Turci su vrlo dobra momčad, taktički igraju jako dobro, mi smo imali nekoliko prilika u prvi 45 minuta, ali na žalost nismo uspijeli poentirati. No igrali smo kao pravi kolektiv i znali smo da pogodak mora doći prije ili kasnije. Nastavili smo strpljivo igrati i na kraju upisali vrlo važne bodove." Zadovoljan je po završetku susreta bio i asistent za prvi pogodak, napadač Nuno Gomes. Gomes je izrazio zadovoljstvo igrom momčadi, ali posebno igrom Cristana Ronalda. "Cristiano voli igrati pod pritiskom što je pokazao i u ovom susretu. Na kraju ispada da je što veći pritisak na njega tim bolji za momčad."

Osim Ronalda kvalitetu, ali i znanje pokazali su iskusni Deco, Nuno Gomes, vrlo raspoloženi Simao Sabrosa, a iznenađenje susreta svakako je bio mladi Pepe. Pepe je odličan u skok igri, a kako ima urođenu brazilsku tehniku i ideju ne čudi što se često ubacuje u prvi plan. Jedini napadača na susretu, Nuno Gomes, nije tokom susreta mnogo puta dolazio do lopte, ali je još jednom dokazao kako je u šesnaestercu stalna opasnost. Osim asistencije, dva je puta pogađao okvir gola. Scolari je od Deca uoči susreta tražio ozbiljnost i što jednostavnija riješenja. Iskusni je veznjak kontrolirao sredinu terena, a kod kornera i prekida je uz Simaa bio stalna opasnost po turska vrata.

Jučerašnji dan ipak nije donio same dobre vijesti u portugalskoj ekspediciji. Vratar Quim, koji se borio sa Ricardom za mjesto prvog golmana, na jednom je treningu slomio zglob desne ruke i neće upisati minutažu na ovom prvenstvu. Izbornik Scolari i suigrači pobjedu nad Turskom posvetili su upravo njemu. "Quim je ostao po drugi puta u karijeri ostao bez sjajne prilike, nastupa na jednom velikom natjecanju. Svi su odlučili igrati za njega jer je dio nas i radi toga će s reprezentacijom ostati do kraja njenog puta na Euru."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!