EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 1. kolo, 08.06.2008, 18:00 h, Beč, stadion Ernst Happel, gledatelja: 51.000
Suci: Pieter Vink, Adriaan Inia, Hans Ten Hoove (svi Nizozemska)
Austrija
Austrija
0:1 Hrvatska
Luka Modrić 4' (11m)
Hrvatska

Pobjedom otvoren Euro!

Bernard Jurišić, Zoran Zdelar • nedjelja, 08.06.2008.

Hrvatska je pobjedom otvorila Europsko prvenstvo! Pred 51.000 gledatelja u Beču, pogotkom Modrića iz kaznenog udarca već u 4. minuti Hrvatska će Nijemce dočekati s tri boda na kontu...

Austrija
Austrija
Hrvatska
21
Jurgen Macho
2
Joachim Standfest
3
Martin Stranzl
4
Emanuel Pogatetz
6
Rene Aufhauser
9
Roland Linz
(do 73')
10
Andreas Ivanschitz
12
Ronald Gercaliu
(do 69')
15
Sebastian Prödl
19
Jurgen Saumel
(do 61')
11
Martin Harnik
Pričuvni igrači
7
Ivica Vastić
61'
11
Umit Korkmaz
69'
18
Roman Kienast
73'
Trener
Josef Hickersberger
18
(do 83')
 
(do 61')
 
(do 72')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je prvi susret na Euru 2008., pred više od 12.000 svojih grlatih navijača na stadionu Ernst Happel, odlično otvorila. Od prvog trenutka naši su jurnuli, kao da su odmah željeli domaćinu dokazati tko je bolja momčad.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nakon trominutnog pritiska pred kaznenim prostorom domaćina, Hrvatska zarađuje idealnu prigodu za vodstvo. Olića u svom kaznenom prostoru ruši Aufhauser, a nizozemski sudac ne oklijeva pokazati najbržu najstrožu kaznu u povijesti Europskih prvenstava. Loptu je u ruke dobio Luka Modrić, koji vara domaćeg vratara i Hrvatska već od 4. minute vodi s 1:0!

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Dok je grmjela pjesma naših navijača na Prateru, Austrijanci su se pokušavali oporaviti od šoka. Njihov prvi pokušaj s 20 metara udarcem Säumela Pletikosa lako hvata.

Slika 6 od 7.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 14. minuti mogli smo udvostručiti prednost. Srna je ubacio loptu iz slobodnog udarca s desnog boka, Olić je u padu s austrijskim braničem na prvoj vratnici, no lopta odlazi malo pored desne vratnice. Dvije minute kasnije Standfest odbija loptu s gol linije ispred Olića, nakon ubačaja Srne iz kornera.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Nakon desetak minuta hrvatskog gospodarenja travnjakom, Austrijanci u 24. minuti prijete preko Aufhausera, Pletikosa je spreman. Tri minute kasnije Prödl je najviši u skoku pred našim petercem, ali loše puca.

Slika 7 od 8.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 29. minuti nizozemski sudac Vink domaćine daruje velikim poklonom. Olić je prošao braniča Pogatetza uz gol-aut liniju, Austrijanac ga vuče za dres i udara po nogama s leđa, no Nizozemac mu nije pokazao niti žuti karton (bio bi mu drugi), a mogao je i direktan crveni. I pomoćnik je od Vinka tražio karton, no Nizozemac se nije usudio domaćine ostaviti sat vremena s 10 igrača.

Slika 8 od 9.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 35. minuti Ćorluka s desnog boka sjajno pronalazi usamljenog Petrića na desnoj strani kaznenog prostora. Mogao je Petrić smiriti loptu i pitati Macha gdje da mu puca, ali je odlučio potegnuti iz prve – preko gola.

Slika 9 od 10.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka


Iz prve utakmice odnosimo bodove (HRT)

Završnica prvog dijela je pripama domaćinima. U 40. minuti loptu je usamljen na desnom boku dobio Säumel i tražio Linza u petercu, no Šimunić utrčava i odbija loptu u korner. Nakon toga Standfest je najviši u skoku pred našim vratima, no loše cilja.

Slika 10 od 12.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Odmah na otvaranju drugog dijela agresivni Olić oduzima još jednu loptu pred domaćim kaznenim prostorom i ostavlja Kranjčaru na udarac, ovaj prebacuje vrata. U 60. minuti Modrić ubacuje s desne strane kaznenog prostora, a Stranzl u zadnji tren odbija ispred samog Olića na drugoj vratnici.

Slika 5 od 6.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Minutu kasnije, Austrijanci su bučno pozdravili ulazak Ivice Vastića, a Bilić je uveo Kneževića umjesto Kranjčara. Naprijed je otišao Pranjić, Šimunić na lijevi bok, a Knežević u sredinu obrane.

Naši navijači osjetili su da su naši ušli u laganu krizu, Austrijanci su potajali sve agresivniji, pa je s tribina još jednom zagrmjela hrvatska pjema. Uskoro umjesto Petrića ulazi Igor Budan.

Austrijanci se opet bude u zadnjih 15 minuta. Gužva pred našim vratima u 78. završila je udarcem Harnika s 20 metara, srećom neprecizno. Isti igrač u narednom napadu ubacuje u sredinu, a Vastić sa 16 metara puca glavom i stvara probleme za Pletikosu, koji ipak hvata loptu. U 81. minuti puca i Ivanschitz, Pletikosa je na mjestu.

Naši opasno žive nekoliko minuta, a agresiju domaćina Bilić pokušava smanjiti uvođenjem Vukojevića umjesto našeg ponajboljeg igrača Olića. Igra se potpuno prenijela u i oko našeg kaznenog prostora, a u nekim trenucima morali smo i panično izbijati loptu što dalje. U 86. minuti Korkmaz poteže s lijevog ruba kaznenog prostora, Pletikosa "noktima" odbija.

U pretposljednjoj minuti Ćorluka je ubacio s desnog boka, a Stranzl ispred Budana na prvoj vratnici odbio u korner. U zadnjoj prigodi za Austriju Ivanschitz je ubacio, a Kienast glavom poslao loptu u gol-aut.

Uspjeli smo sačuvati prednost, s tri boda idemo u drugo kolo! Iako igra nije bila spektakularna, bila je učinkovita!

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija0:1Hrvatska
Njemačka2:0Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!