Nogomet

Kako su igrali: Plete i Olić za pobjedu

Tomislav Pacak • nedjelja, 08.06.2008.

(Iz Beča za Sportnet.hr Tomislav Pacak) Hrvatska nije posebno uvjerljivo startala na Europskom prvenstvu, ali je ipak upisala zlata vrijednu pobjedu protiv Austrije zahvaljujući jedanaestercu kojeg je u četvrtoj minuti precizno izveo Luka Modrić. Kako su igrali naši reprezentativci...

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Stipe Pletikosa: Među svijetlim točkama ovog otvarajućeg nastupa reprezentacije na Euru. Austrijanci su iznenađujuće puno prijetili, posebno nepreciznim udarcima iz daljine, ali onih nekoliko preciznih Pletikosa je sa sigurnošću pokupio. Ponekad je izgledalo da 'visi' na visokim loptama, no i to je sve dobro riješio. Spasio bod fantastičnom reakcijom u 87. minuti.

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Josip Šimunić: Stoperski dvojac dobro je odradio svoju zadaću, zaustavio je austrijske napadače i na kraju se pokazalo da od silne priče o slabostima obrane - nema ništa, jer upravo je obrana izvukla ova tri boda. Šimunić je odigrao bez veće pogreške, bio je u pravo vrijeme na pravom mjestu u velikom broju situacija u našem kaznenom prostoru.

Slika 4 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Robert Kovač: Imao malo više problema od Šimunića, ponekada prežustro startao, ali također obavio svoju zadaću s velikim brojem dobivenih duela, izbijenih lopti i spašenih situacija.

Slika 3 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vedran Ćorluka: Kuda je nestao Ćorluka iz Dinama, Ćorluka iz kvalifikacija, Ćorluka s početka sezone u Cityju? Nažalost, Charlie protiv Austrije nije briljirao, pa rekli bismo niti odigrao dobro. U napadu rijetko, u obrani predaleko od igrača, bez dominacije na koju nas je navikao.

Niko Kovač: Dobar u razgradnji austrijskih napada, u ofenzivi se previše ni ne očekuje, a previše nije ni dao. Kapetan je dao svoj obol utakmici, za kreaciju i stvaranje šansi ionako su zaduženi neki drugi.

Darijo Srna: Razočarao, zajedno s kolegom na drugoj strani vezne linije Kranjčarom. Požrtvovan kao i inače, no ostao bez pravog centaršuta. Previše slabih prekida da bismo rekli 'bio je to pravi Srna'. Ipak, u odnosu na Kranjčara zatvorio i pretrčao puno više.

Luka Modrić: Hrvatskoj, nažalost, Modrić od '6,5' ili '7' nije dovoljan, a ovo je bio takav Modrić. Zabio je jedanaesterac koji se pokazao vrijednim tri boda i zbog toga dobiva ocjenu više, ali nismo navikli na takav broj netočnih dodavanja. Valja istaknuti, igrali smo protiv Austrije i protiv takvog protivnika naši "genijalci" moraju ostaviti veći trag na utakmici, moraju dominirati protiv kvalitetom inferiornih protivnika. Ipak, Luka je odradio golem trkački posao, pa s lakoćom ulazi u kategoriju onih koji su danas zadovoljili.

Ivica Olić (do 83. minute): Uz Pletikosu naš najbolji igrač. Pretrčao kilometre i kilometre, radio konstantno pritisak na austrijske braniče, oduzeo bezbroj lopti, varao čuvare, držao loptu dok se priključi vezna linija i izborio jedanaesterac za pobjedu. Bravo Ola!

Niko Kranjčar (do 62. minute): Nije uspio ostaviti svoj trag na utakmici. Previše alibi poteza, vraćanja lopte unazad, premalo kreacije i poteza zbog kojih Niko igra. Zbog obrane sigurno ne igra, to je zorno pokazao i danas gdje je curilo po njegovoj i Pranjićevoj strani zbog čega je Bilić morao posegnuti za defanzivnijom postavom s Kneževićem kao Pranjićevim osiguračem. Je li ga naporna sezona u Premiershipu previše umorila?

Mladen Petrić (do 72. minute): Ne tako dobar kao Olić, ali solidan. Pretrčao dosta, primirivao lopte iz sredine, dao nekoliko dobrih lopti za Olića i dobro odradio fazu obrane. Može bolje, ali i i ovako - dobar.

Danijel Pranjić: Objektivno, ne previše uvjerljiv u obrani, za što "zasluge" svakako snosi i Niko Kranjčar od kojeg nije bilo previše pomoći. U napadu se pridruživao više nego u Mađarskoj, iako je izostao pravi centaršut. Oslobođen s uzice nakon izlaska Kranjčara, par puta pokušao proći, ali nije to bilo - to.

Dario Knežević (od 62. minute): Ušao kako bi omogućio Šimuniću da zatvori lijevu stranu i posao odradio solidno, premda nije previše pomogao da se smanji austrijski pritisak.

Igor Budan (od 72. minute): Ušao u razdoblju koje za njegov način nije omogućilo previše prostora. Austrijanci su napadali, a Budan se pridružio našim pokušajima da taj pritisak olabavimo. Koliko je uspio? Ne previše.

Ognjen Vukojević (od 83. minute): Igrao premalo za ozbiljniju ocjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!