Košarka

Još jedno slavlje Celticsa

Goran Markuš • ponedjeljak, 09.06.2008.

Završena je i druga utakmica finala NBA lige u kojoj je Boston predvođen ponovno odličnim Paulom Piercom i iznenađenjem večeri, Leonom Poweom uspio dohvatiti svoju drugu pobjedu. Nakon 2:0 domaćina serija se seli u Los Angeles gdje će Bryant i društvo dati sve od sebe da upropaste planove svojim starim rivalima…

Već prvu četvrtinu mogli smo vidjeti veliku borbu na terenu koja je u konačnici pripala Lakersima. Predvođeni Pauom Gasolom (17 poena, 10 skokova) gosti su 7:0 serijom malo odmaknuli domaćinima prisilivši ih da ostatak četvrtine podrede nadoknađivanju izgubljenog. Međutim, Kevin Garnett (17 poena, 14 skokova) i Ray Allen (17 poena) su uspjeli stvoriti potreban pritisak i samo minutu prije kraja Boston je ponovno poveo u susretu da bi Jordan Farmar (9 poena) postigao tricu tri sekunde prije kraja četvrtine i tako vratio goste na zasluženih +2.

Drugu četvrtinu mogli smo gledati potpuno drugačiju sliku na terenu. Dok su se gosti iz šuta u šut borili za apsolutno svaki poen Boston jednostavno nije mogao promašiti. Nažalost po Lakerse, Gasol se sam nije mogao sam boriti protiv raspoloženog Paula Pierca (28 poena, 8 asistencija) i iznenađenja večeri, Leona Powea (21 poena) koji su odmah na početku uspjeli napraviti 10:0 seriju. Stečenu prednost domaćini su iskoristili za nešto opušteniju igru u drugoj četvrtini koja je rezultirala sa još uvijek solidnih 52:42 na poluvremenu.

Ništa bolja situacija nije dočekala Lakerse niti nakon poluvremena. Iako je i Kobe Bryant (30 poena, 8 asistencija) napokon "proradio" domaćini su izgledali naprosto nezaustavljivo. Čvrstom obranom ponovno su zaustavili goste na samo 19 koševa dok su oni ponajviše zahvaljujući 13:0 seriji pred kraj četvrtine uspjeli povećati svoju prednost na ogromnih 22 poena.

Nakon prve četiri minute i povećanja vodstva na naizgled nedostižnih 24 poena čak su se i najveći obožavatelji Lakersa prestali nadati povratku svoje ekipe u utakmicu. No čudo se još jednom dogodilo. Započeo je show zvijezde gostiju, Bryanta koji je osim odličnih šuterskih zadaća doslovno razigravao cijelu ekipu kako u napadu tako i u obrani gdje je Vladimir Radmanović (13 poena, 10 skokova) pohvatao sve "otpatke" Celticsa omogućivši svojoj momčadi da 38 sekundi prije kraja stigne na samo dva poena zaostatka.

Samo dva poena dijelila su goste od ogromnog iznenađenja. Međutim, Paul Pierce već sljedeći napad uzima loptu u svoje ruke i prisiljava Lakerse da rade prekršaj što rezultira sa dva pogođena slobodna bacanja i +4 za domaćine samo 22 sekunde prije kraja. Pierce u obrani radi odličan blok Sashi Vujačiću (8 poena) i tako omogućava još jedan miran napad za svoju momčad. Lakersi su prekršajem pokušali što ranije vratiti loptu u svoje ruke, no James Posey (8 poena) zabija oba slobodna bacanja za konačnih +6 svoje ekipe.

Tako je Boston stigao i do druge pobjede u seriji te sa velikom prednošću kreće u Los Angeles gdje će Bryant i društvo dati sve od sebe da vrate seriju u neizvjesnost. Uzmemo li u obzir razinu kvalitete igre koju smo mogli gledati tijekom prva dva susreta već sad možemo zaključiti kako nas očekuje još nekoliko odličnih i neizvjesnih sukoba ovih dvaju povijesnih rivala NBA lige.

Finale NBA lige:
Boston Celtics – Los Angeles Lakers 108:102 (2-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!