Košarka

Neprepoznatljivi Celticsi

Mario Majdić Natrlin • srijeda, 11.06.2008.

Los Angeles Lakersi su stigli do svoje prve pobjede u ovogodišnjem finalu pred domaćom publikom koja je ispunila dvoranu Staples Centre. Pobjeda od 87:81 stigla je kao rezultat iznenađujuće loše predstave Celticsa i "povratak" Bryanta koji se nametnuo sa svojih 36 poena...

Večer je teško mogla biti imalo gora za Paula Pierca. Bila je to večer koju je završio sa šest poena uz šut iz igre 2-14, koji vas jednostavno tjera da se zapitate - što se to događalo sinoć u Los Angelesu?

Možda će se stvari činiti jasnijima nakon konstatacije da je Kevin Garnett šutirao 6-21 za konačnih 13 poena i 12 skokova. Big Ticket je svoj prvi koš "zakucao" tek sredinom druge četvrtine, dok je ključna figura na strani domaćina bio Saša Vujačić koji je "zelenima" utrpao 20 poena uz 70% šuta iz igre i tri trojke uključujući i jednu iz lijevog kuta igrališta koja je Lakersima dala prednost od 81:76, 1:53 do kraja utakmice.

Garnett zakucavanjem dovodi svoju momčad do 78 poena, Bryant uzvraća skok-šutom, Eddie House zabija trojku, Bryant uzvraća još jednim košem. MVP lige ovog puta ni pod koju cijenu nije želio dozvoliti Celticsima da odnesu još jednu pobjedu.

"Kobe je bio fantastičan, ali mislim da je Vujačić bio ključan.", zaključio je Doc Rivers."Već sam rekao da ćemo morati pobijediti utakmicu u kojoj Kobe igra dobro. To znamo. Ali kada se to dogodi, onda moramo zatvoriti druge avenije.", dodao je.

A momčad iz Bostona je, usprkos nedojmljivoj izvedbi, bila nadomak treće pobjede.

Bryant je od početka krenuo agresivno, s mnogo ulazaka pod koš, što mu je donijelo dosta slobodnih bacanja već na samom početku utakmice. Upravo su ta slobodna bacanja bila razlog velike frustracije, kako Bryanta (11/18 sa linije slobodnih bacanja), tako i cijele momčadi Lakersa (13 promašaja). Lakersi su na liniji bili 34 puta, naspram Bostonovih 22.

Los Angeles se, nakon izjednačene prve četvrtine (20:20), odvojio u drugoj, zahvaljujući Vujačiću i Bryantu, ali treba stisnuti ruku i njihovim protivnicima koji su im to poprilično olakšali. Pierce je na predah otišao uz šut 1/7, Garnett 1/9. "Prkosio" im je Ray Allen koji je sinoć bio jedina svijetla točka Celticsa.Utakmicu je završio s 25 poena (od toga pet trica).

Ipak, i takvi su Celticsi u trećoj četvrtini preuzeli vodstvo. Ronda (koji je ozlijedio gležanj) zamjenjuje borbeni Eddie House, Pierce je na klupi zbog problema s osobnim greškama, a Garnett pogađa koš za vodstvo od 51:49, s 5:12 do kraja četvrtine. Boston zadržava to vodstvo i u odlučujuću četvrtinu ulazi s rezultatom 62:60.

Saša Vujačić furiozno otvara četvrtinu pogodivši tricu, Allen uzvraća s druge strane istom mjerom, samo da bi Vujačić izjednačio na 66:66, 8:13 do kraja. Kobe Bryant nešto poslije pogađa trojku s vrha luka, nakon dodavanja Luka Waltona koji je pronašao usamljenog Bryanta. Los Angeles je preuzeo vodstvo (69:68) koje nije ispuštao do kraja.

Bryant i Vujačić gotovo da i nisu imali nikakvu podršku svojih suigrača. Pau Gasol (devet koševa, 12 skokova), osim što je imao par važnih ubačaja u zadnjoj četvrtini, nije imao gotovo nikakvu ulogu, te je bio praktički nevidljiv pod napadačkim koševima. Lamar Odom (četiri poena, devet skokova) je izgubio pet lopti, ponovno je radio prekršaje u napadu i u potpunosti se izgubio na parketu.

Bryant je, sa svojim mentalitetom pobjednika, uzeo stvar u svoje ruke od samog početka. To ne bi bilo dovoljno da istovremeno Pierce i Garnett nisu odigrali ovako loše i neprepoznatljivo, što je cjelokupnu utakmicu učinilo poprilično drugačijom od dosadašnjih, ali i neizvjesnom do samog kraja. U Los Angelesu se igraju i sljedeće dvije utakmice u kojima će Lakersi pokušati preokrenuti seriju prije eventualnog odlaska u Boston.

"Ovo nije bila prelijepa utakmica. To je tranzicija od Istoka do Zapada..", osvrnuo se na prvu utakmicu u LA-u Phil Jackson."Sutra ćemo imati dan da se priberemo i nadam se da će obje momčadi igrati bolje u četvrtak.".

NBA, Finale: Los Angeles Lakers - Boston Celtics 87:81 (1-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!