Nogomet

Tko umjesto Petrića?

Bernard Jurišić • srijeda, 11.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Utakmica otvaranja protiv Austrije donijela nam je bodovnu radost, ali i laganu zabrinutost zbog neuvjerljive predstave. Ni Bilić ne bježi od činjenice da se neke igrače već neko vrijeme "čeka", pa je logično pretpostaviti da će protiv Nijemaca istrčati nešto drugačija jedanaestorica od one u Beču...

Na koga je Slaven Bilić mislio kad je rekao da se neke igrače već duže vrijeme čeka? Prvi na "listi za odstrjel" je Mladen Petrić, koji već mjesecima nije onaj pravi Petrić, s početka kvalifikacija. Ozljeda koje ga prati već duže vrijeme očigledno je otupjela oštricu njegovog napadačkog učinka i njegov doprinos u ovogodišnjim utakmicama nacionalne momčadi nije ni izbliza onakav kakav bi trebao i mogao biti da je zdrav.

Iako se Petrić ne da, silno je motiviran i željan igre na svom prvom velikom natjecanju, čini se da su nas ozljede ostavile bez obojice prvih napadača iz kvalifikacija. Eduarda smo već oplakali, a Petrićevi problemi sve više cijede kredit koji je stvorio u minulim akcijama.

Međutim, Europsko prvenstvo je prekratko i teško će biti istrpjeti bilo koga tko nije maksimalno spreman. Vidjelo se već protiv Austrije koliko je agilni i rastrčani Olić bio odsječen bez prave Petrićeve pomoći, a i onaj volej u prvom poluvremenu "pravi" Petrić bi zasigurno spremio u mrežu.

Kako informaciju iz prve ruke ne možemo dobiti, jer Bilić još uvijek taji sastav za četvrtak, novinarsko društvo u Bad Tatzmannsdorfu "gata" kako bi Petrićevo mjesto protiv Nijemaca mogli zauzeti Ivan Klasnić ili čak Ivan Rakitić. Međutim, ako se Bilić odluči zgusnuti sredinu, onda kao moguća opcija figurira i Ognjen Vukojević.

Možda bi i obrana mogla pretpjeti neke "dorade", iako je stoperski tandem s početka bečke utakmice Robert Kovač - Šimunić bio vrlo siguran u prvoj utakmici. Kovač s Pratera nosi žuti karton i ako protiv Nijemaca dobije drugi, neće ga biti u vjerojatno odlučujućem okršaju protiv Poljaka, no zanemarive su šanse da zbog toga Bilić ostavi Kovača na klupi. Kalkulirati protiv Nijemaca? Nema šanse.

Robert Kovač je siguran u sredini, ali pitanje je koga će mu Bilić priključiti. Pranjić ima problema u obrambenim zadacima na lijevom boku, pa bi Šimunić opet mogao "u pomoć" na tu stranu. U sredinu bi u tom slučaju mogli ili Šimić ili Knežević, ovisno što Bilić smatra opasnijim; trku i dribling Ballacka i Podolskog ili skok i snagu Klosea i Gomeza. Makar, desna strana nije najjači dio njemačke momčadi, pa bi možda i Pranjić mogao izaći na kraj s Jansenom, a Šimunić ostati u sredini.

Najsigurnija oklada je sredina terena. Niko Kovač, Modrić, Kranjčar i Srna naći će svoje mjesto u prvih 11 u četvrtak, ali svaki od njih mora dati puno, puno više nego na Prateru u nedjelju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!