Nogomet

Petrić najbolje zna s Nijemcima

Branimir Korać • četvrtak, 12.06.2008.

Uspoređujući kandidate za nastup u današnjem dvoboju Njemačke i Hrvatske prema međusobnim dvobojima tijekom prošle sezone, zaključak je da su njemački reprezentativni braniči imali najvećih problema s Mladenom Petrićem. S njemačke strane pak, sudeći po prvenstvenim dvobojima, Mario Gomez najmanje leži našim stoperima. Naravno, sve usporedbe treba uzeti s rezervom jer je riječ o drugim suigračima, drugim taktikama i drugim uvjetima...

Prvi značajniji dvoboj naših napadača i njemačkih braniča prošle sezone u Bundesligi se dogodio u petom kolu. Werder je gostovao u Dortmundu kod Borussije i upisao poraz 3:0, a prvi čovjek susreta bio je Mladen Petrić. Per Mertesacker imao je velikih problema s Petrićem koji je Werderu utrpao dva gola. Dva pogotka postignuta su iz brzih kontranapada dok je drugi pogodak Petrić postigao na ubačaj Dedea iza leđa Werderove obrane. U istom kolu Schalke je remizirao 1:1 s Bayernom uz odličnu predstavu i pogodak Ivana Rakitića. S druge strane Philipp Lahm još nije briljirao.

U šestom kolu Petrić je ponovno imao show protiv aktualnog njemačkog reprezentativca. Borussia je gostovala kod Herthe i upisala poraz 3:2, a Petrić je ponovno bio dvostruki strijelac. U zadnjoj liniji Herthe igrali su Nijemac Arne Friedrich i naš stoper Josip Šimunić.

U osmom kolu u Gelsenkirchenu su se susreli Schalke i Hertha. Arne Friedrich odradio je vrlo dobru utakmicu dok je Ivan Rakitić bio suzdržan i 15 minuta prije kraja napustio je igru.

Do 11. kola nije bilo izravnih njemačko-hrvatskih dvoboja, a onda je Schalke ugostio Werder u susretu koji je završen remijem 1:1. Ivan Rakitić igrao je od 63. minute bez značajnijeg učinka, no bio je to jedan od lošijih susreta Pera Mertesackera koji je umalo postigao dva autogola. U istom kolu u Dortmundu je igran derbi između Borussije i Bayerna koji je završen bez pobjednika. Robert Kovač igrao je svih 90 minuta za domaćina. S druge strane Miroslav Klose odradio je također 90 minuta i stvorio brojne probleme Borussijinoj obrani te propustio niz velikih prilika. Bastian Schweinsteiger je također odradio punu minutažu dok je Lukas Podolski igrao posljednjih 20 minuta, no bio je vrlo dobro čuvan.

Sljedeće kolo donijelo je dvoboj HSV-a i Herthe. Ivica Olić odradio je još jednu veliku utakmicu stavivši na muke Šimunića i Friedricha. Bio je asistent kod prvog pogotka Guerrera te konstantna prijetnja golu.

15. kolo donijelo je derbi Werdera i HSV-a te dvoboj Olića i Mertesackera. Naš napadač često je prijetio, a i nosi velike zasluge za jedini pogodak HSV-a koji je postigao Van der Vaart.

Miroslav Klose i Lukas Podolski sučelili su se Josipu Šimuniću u 17. kolu kada je Hertha ugostila Bayern. Šimunić je odradio vrlo dobru utakmicu, Klose i Podolski nisu briljirali, a susret je završen bez pobjednika 0:0.

Nakon zimske stanke u 19. kolu Hertha je gostovala kod Stuttgarta kojeg je predvodio opasni Mario Gomez. Gomez je igrao dobru utakmicu i postigao jedini pogodak u porazu 3:1 od Herthe koju je predvodio Josip Šimunić.

U 21. kolu derbi je igran u Münchenu gdje je Bayern ugostio HSV. Ivica Olić ponovno je stvarao prilične probleme protivničkoj obrani koju je činio i Philipp Lahm, a bio je i strijelac pogotka u 60. minuti koji je donio bod HSV-u.

U 22. kolu Ivan Rakitić je sa Schalkeom ugostio Bayern u čijih prvih 11 mjesto je našao Marcell Jansen. Ivan Rakitić nije briljirao i igru je napustio u 61. minuti. U prvom dijelu prvenstva Per Mertesacker imao je priličnih problema s Mladenom Petrićem, no u 22. kolu ispravio je pogreške iz prvog susreta i dobio izravni dvoboj. Petrić je bio opasan, ali iz prekida.

25. kolo donijelo je u Berlinu dvoboj Herthe i Schalkea. Ivan Rakitić propustio je taj susret, ali na terenu su se u izravnom dvoboju sučelili Kevin Kuranyi i Josip Šimunić. Šimunić je zadržao Kuranyija koji nije postigao niti jedan pogodak, ali Hertha je unatoč tome poražena 2:1. Inače, Šimunić je bio sukrivac za prvi pogodak Asamoaha.

Naredno kolo nije ponudilo niti jedan izravni dvoboj da bi u 27. kolu Werder gostovao kod Herthe i upisao pobjedu. Ivan Klasnić igrao je 53 minute i nije se proslavio dok je s druge strane vrlo dobru utakmicu odigrao Arne Friedrich unatoč porazu Herthe 2:1.

Sljedeći vikend donio je dvoboj Bayerna i Borussije. Bayern je briljirao i slavio 5:0. Mladen Petrić prvih 45 minuta bio je nevidljiv, a Robert Kovač igrao je u drugom poluvremenu koje je Borussia izgubila 1:0. Robert je u drugih 45 minuta bio među boljim pojedincima Borussije i dobro se nosio s Podolskim i Schweinsteigerom.

Dvoboji su se nastavili kolo za kolom pa je tako u 29. kolu HSV gostovao kod Herthe. Ivica Olić tek se vratio nakon ozljede, odradio 76 minuta i promašio jedanaesterac. Kod domaćina vrlo dobar bio je Arne Friedrich.

Do 32. kolo nastalo je kratko zatišje, a onda je Borussia u Dortmundu ugostila Stuttgart. Robert Kovač odradio je svih 90 minuta i kao i cijela obrana Borussije, imao je velikih problema s Marijom Gomezom. Njemački reprezentativac postigao je dva pogotka. U istom kolu HSV je ugostio Werder i izgubio 1:0 Ivica Olić dva puta je bio u velikoj prilici za postizanje pogodaka nakon što je pobjegao Mertesackeru i Naldu, ali nije ga htio gol.

Treba istaknuti i dvoboj Hrvata i Nijemaca u finalu Kupa, Petrić je tamo bio strijelac u sudačkoj nadoknadi susreta, ali Borussia je poražena u produžetku 2:1 od Bayerna.

Mario Gomez - Robert Kovač, Josip Šimunić 3 pogotka

Kevin Kuranyi - Robert Kovač, Josip Šimunić 0 pogodaka

Ivan Rakitić - Per Mertesacker, Philipp Lahm, Arne Friedrich, Marcell Jansen 1 pogodak

Lukas Podolski - Robert Kovač, Josip Šimunić 0 pogodaka

Miroslav Klose - Robert Kovač, Josip Šimunić 0 pogodaka

Ivan Klasnić - Per Mertesacker, Philipp Lahm, Arne Friedrich, Marcell Jansen 0 pogodaka

Ivica Olić - Per Mertesacker, Philipp Lahm, Arne Friedrich, Marcell Jansen 1 pogodak

Mladen Petrić - Per Mertesacker, Philipp Lahm, Arne Friedrich, Marcell Jansen 5 pogodaka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!