EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 2. kolo, 11.06.2008, 18:00 h, Ženeva, Gradski stadion
Suci: Kyros Vassaras, Dimitris Bozatzidis, Dimitris Saraidaris
Češka
Češka
Libor Sionko 17'
1:3(1:1) Portugal
Deco 8'
Cristiano Ronaldo 63'
Ricardo Quaresma 90'+1'
Portugal

Seleccao nadomak četvrtfinalu

Mihaela Bradovski • srijeda, 11.06.2008.

Treći susret u skupini A odigrale su reprezentacije Češke i Portugala, reprezentacije koje su u prvim susretima upisale tri boda. Pobjeda je danas, nakon vrlo izjednačene igre, ipak pripala favoriziranim Portugalcima. Junaci ovog susreta bili su strijelci i asistenti Deco i Cristiano Ronaldo, a mrežu Čeha u sudačkoj je nadoknadi pogodio i Quaresma. Portugal se ovom 3:1 pobjedom sasvim približio nastupu u četvrtini finala. Česi će svoj prolaz morati tražiti u susretu protiv Turske...

Češka
Portugal
Češka
Portugal
1
Petr Čech
2
Zdenek Grygera
3
Jan Polak
4
Tomaš Galašek
(do 73')
6
Marek Jankulovski
7
Libor Sionko
15
Milan Baroš
17
Marek Matejovsky
(do 68')
13
Jaroslav Plašil
(do 85')
21
Tomaš Ujfaluši
22
David Rozehnal
Pričuvni igrači
11
Stanislav Vlček
68'
9
Jan Koller
73'
14
David Jarolim
85'
Trener
Karel Brückner
1
Ricardo
 
Paulo Ferreira
4
Bosingwa
7
Cristiano Ronaldo
8
Petit
10
Joao Moutinho
(do 75')
 
Simao
(do 80')
3
Pepe
6
Ricardo Carvalho
 
Deco
21
Nuno Gomes
(do 79')
Pričuvni igrači
5
Fernando Meira
75'
 
Hugo Almeida
79'
 
Ricardo Quaresma
80'
Trener
Luiz Felipe Scolari

Iako se prije početka susreta očekivalo kako će se Češki nogometaši u ovom susretu uglavnom orijentirati na obrambene zadaće, a nogometaši Felipea Scolarija nastaviti s ofenzivnom igrom iz susreta sa Turskom, utakmica je ponudila dva gotovo ravnopravna suparnika. U početnom sastavu Češke dogodila se jedna promjena u usporedbi sa sastavom koji je započeo susret sa Švicarcima. Umjesto Jana Kollera u napadu je zaigrao Milan Baroš koji je tako upisao svoje prve minute na ovom Euru. Izbornik Portugala nije imao potrebe mijenjati pobjedničku kombinaciju iz prvog susreta.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Susret su prilikom otvorili Česi kada je u trećoj minuti Sionkov udarac završio u bloku ispred vratara Ricarda. Česi su na početku utakmice sjajno pokrivali portugalske veznjake koji su prvu malo ozbiljniju priliku stvorili u osmoj minuti nakon duge akcije u kojoj su sudjelovali Nuno Gomes, Cristiano Ronaldo, vratar Čech i strijelac Deco. Ronaldov udarac kratko je odbio Češki vratar, ali samo do Deca koji je loptu iz drugog pokušaja uspio ugurati u mrežu. Portugalci su vrlo rano stigli do željenog pogotka i tada kao da su posustali.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Portugalski su nogometaši do vrata Čecha uglavnom dolazili kombinatornom igrom dok su se Česi okrenuli dugim loptama, probojima po desnoj strani i prekidima. U 17. minuti Sionko je po desnoj strani prošao pored Pepea, a nakon što se na povratnoj lopti nije našao nitko od njegovih suigrača najviše što su mogli zaraditi bio je korner. Upravo je taj korner donio Česima pogodak i izjednačenje. Plašil je izveo udarac iz kuta, a na pravome se mjestu našao upravo Sionko i poslao loptu iza Ricarda.

Nakon izjednačenja Česi su stajali bolje na terenu, kontrolirali igru, a Portugalci su pokušavali udarcima iz daljine kakvi su bili oni Deca u 24. minuti, Ronalda u 25. i 45., te Moutinha u 39. minuti. Češki su reprezentativci izglednu priliku propustili realizirati u 29. minuti kada je nakon još jednog udarca iz kuta vratar Ricardo pogriješio u procjeni no na drugoj strani nije bilo nikoga. Na samom kraju prvog poluvremena slobodni je udarac izveo Cristiano Ronaldo no samo u ruke sigurnog Čecha.

I nastavak su otvorili Česi prilikom Baroša u 48. minuti koji nije stigao na odličan centaršut Sionka. U 55. minuti nakon pogreške Rozehnala Nuno Gomes "krade" loptu no udarac ipak uspijeva blokirati Rozehnal. Dvije minute kasnije Čech brani udarac, u nastavku probuđenog Simaa, a obranu je istom igraču upisao i u 60. minuti. Odličnu priliku zapucali su na drugoj strani u 62. minuti, nakon jednog kornera, Baroš, odnosno Sionko koji nisu stigli na loptu koju je glavom na drugu stativu prenio Ujfaluši.

Do nove prednosti Portugalci su stigli minutu kasnije, točnije u 63. minuti kada je Moutinho poslao loptu na bok za Deca, a ovaj nakon varke odlično uočio Ronalda u sredini. Njemu nije bilo teško odmjerenim udarcem pogoditi za 2:1. Nisu se Česi predavali nakon vodstva Portugalaca. U 78. minuti nakon jednog dubinskog centaršuta Baroš glavom pogađa samo u gol aut. I u 84. minuti propustili su Češki nogometaši izvanrednu priliku. Najbolji igrač u dresu češke reprezentacije, Sionko pucao je glavom visoko pod gredu, a vratar Ricardo vršcima je prstiju poslao loptu u korner. Sionko je na samom isteku regularnog dijela nakon kratkog dodavanja Kollera pucao iznad portugalskih vrata.

Konačnih i na kraju zasluženih 3:1 postavio je Quaresma u prvoj minuti sudačke nadoknade nakon nesebičnog dodavanja Cristiana Ronalda. Ronaldo je izbjegao zaleđe te odlično primio jednu dugu loptu, a iako je mogao pucati i sam dodao je za Quaresmu koji je mirno mogao poslati loptu u mrežu.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Češka1:3Portugal
Švicarska1:2Turska
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!