Nogomet

Bilić: "Imamo svjetske klase"

Tomislav Pacak • četvrtak, 12.06.2008.

Presretni izbornik Slaven Bilić nahvalio je svoju momčad i svoje igrače na presici poslije utakmice koliko god je znao i mogao. Što drugo je trebao, nakon što je Hrvatska sjajnom igrom slomila odličnu Njemačku i zasluženo slavila s 2:1...

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izbornik je u uvodu izjavio: "Najprije bih čestitao svim akterima ovog susreta i fenomenalnoj publici na jednoj velikoj nogometnoj utakmici. Moji igrači su se i borili, ali i igrali fenomenalno, Nijemce se drugačije niti ne može pobijediti. Protiv njih niti individualno niti kolektivno ne smijete popustiti niti malo. Mi smo to zadržali od prve do zadnje minute, visoko smo ih napadali, visoko smo zatvarali bokove i bili smo opasni i kod 1:0 i kod 2:0 i kod 2:1. Kad bi nas nekad i izigrali, jer to su ipak Nijemci, tada su naša uža obrana ili Pletikosa riješili to. Svi su bili na vrhunskoj razini, i ovi koji su započeli i ova tri mladića s klupe koji su nas još podigli."

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Veća pobjeda od one na Wembleyju? Za Bilića nema dvojbe: "Da, ovo je veća pobjeda od one na Wembleyju jer je to Englezima bilo sve ili ništa, ali nama nije, mi smo se već plasirali na EP. Tako da je ovo apsolutno najveća moja pobjeda na klupi. No, mi se isto pripremamo za svaku utakmicu, i svaka nam je pobjeda draga, posebno kad igramo dobro kao danas."

Strane novinare zanimala je usporedba s momčadi iz 1998. godine: "Stalno se ponavlja usporedba 1998. i 2008. Najprije jer smo Hrvati, povezani smo s navijačima i jako se borimo za taj dres. Nismo jedini koji tako volimo reprezentaciju, ali to je specifično. Imali smo to i '98., imamo i sada. To je najbolja tehnička ekipa koju je Hrvatska ikad imala, ali ova naša ekipa je tehnički nešto nevjerojatno, na čelu s Lukom, Kranjčarom, Rakitićem, Srnom. Ima tu sličnosti, obje ekipe su čvrste, a opet obje imaju više nego dovoljno izuzetnih pojedinaca koji mogu iskočiti iz kolektiva i riješiti utakmicu kada nešto ne ide najbolje."

Znači li ova pobjeda da Hrvatska može biti kandidat za osvajanje Eura? " Svaka ekipa koja je tu može osvojiti Euro jer je to samo šest utakmica i doslovno to može svaka ekipa, osim Švicarske koja je ispala, a kojoj se sve poklopi."

Luka Modrić proglašen je od Uefe za igraea utakmice, a Bilić je još jednom strancima pokazao koliko je oduševljen svojim veznjakom odgovorivši ovako na pitanje može li Luka biti zvijezda turnira: "Luka je zvijezda i bez ovog turnira, ja mu svaki dan govorim da je najbolji igrač u Europi i to stvarno mislim. Ali nije jedini iz naše ekipe koji je svjetska klasa. On to dokazuje iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, na svakom dijelu terena."

Zanimalo je novinare kako Bilić objašnjava vatrene reakcije na klupi: " Mi smo emocionalni narod, ne možemo to promijeniti i da hoćemo, a ni ne želimo. Imate trenera koji sjedi na klupi, klupu koja miruje i aktivno ne sudjeluje. Možda bi mi to mogli promijeniti, ali draže mi je malo sudjelovati sa savjetima i biti što je moguće bliže liniji."

Izbornik tvrdi da Hrvatska nije ovako dobro odigrala kao odgovor na kritike: "Nije istina da smo mi sada igrali iz inata. Nije da na nas ne utječu kritike, posebno kada se radi o emotivnoj grupi, ali pokušavamo da ne poletimo ni nakon ovakvih trenutaka, a isto tako da ne posrnemo i ne dovodimo u sumnju nakon loših igara."

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska2:1Njemačka
Austrija1:1Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!