Nogomet

Ogled Hrvata i Nijemaca u brojkama

Martina Oštrić • petak, 13.06.2008.

Nakon nove pobjede naših reprezentativaca nad Nijemcima, britanski BBC počastio nas je zanimljivom trivijom u brojkama. Koji je Srnin jubilej, koliko je dosad igrača u povijesti isključeno, te koliko je prosječno godina imala najmlađa hrvatska reprezentacija na Euru saznajte u nastavku teksta...

Njemačka je pretrpjela osmi poraz u povijesti europskih prvenstava, a prvi na ovogodišnjem Euru. To je tek treći poraz u 24 meča za kormilom sadašnjeg izbornika Joachima Lowa, a drugi u službenim utakmicama. Prvi im je zadala Češka, koja ih je za posjeta Munchenu u kvalifikacijama za Austriju i Švicarsku počastila sa tri gola.

Hrvatska reprezentacija na današnju je utakmicu istrčala s najmlađom momčadi ikad što se tiče Europskih prvenstava. Prosječno svaki igrač ima 27 godina i 138 dana, te je za 85 dana mlađi od igrača koji su 19. lipnja 1996. godine igrali protiv Portugala.

Josipu Šimuniću, Niki Kovaču, njegovom bratu Robertu te Ivici Oliću susret s Nijemcima bio je peti u nizu na Europskim prvenstvima, čime drže novi hrvatski rekord.

Darijo Srna svojim je prvim golom na ovogodišnjem Euru vlasnik još jednog zanimljivog rekorda. Naime, njegov je gol 450. gol u povijesti Europskih prvenstava.

Poljak u dresu Elfa, Lucas Podolski kojemu je nastup protiv Hrvatske bio 50. za Njemačku, sa tri je pogotka najbolji strijelac dosadašnjeg dijela Eura. Društvo mu pravi Španjolac David Villa, koji je također zabio tri komada.

Bastian Schweinsteiger prvi je igrač na Euru koji je igru morao napustiti zbog crvenog kartona, 30. sveukupno. Drugi Nijemac koji je doživio istu sudbinu kao i Schweinsteiger je Thomas Strunz. On je pocrvenio u njemačkom ogledu s Italijom 19. Lipnja 1996. godine, a u toj su utakmici Nijemci osvojili bod odigravši 0:0 s Azzurrima, što im danas nije uspjelo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!