Košarka

Veliki preokret Celticsa

Mario Majdić Natrlin • petak, 13.06.2008.

Boston Celticsi su u Los Angelesu stigli do treće pobjede (97:91) u finalnoj seriji NBA doigravanja nakon što su preokrenuli vodstvo domaćina koje je dosezalo sve do visokih +24...

Izgledalo je kao da će to biti jednosmjerna ulica sinoć u Los Angelesu.

Nakon odličnog otvaranja utakmice i potpune kontrole u prvoj četvrtini (35:14), Lakersi tricom Vujačića 6:45 do kraja druge četvrtine, grabe prednost od 24 poena, a Jordan Farmar tricom u posljednjoj sekundi dokrajčuje skandalozno poluvrijeme Celticsa koji na predah odlaze s -18 (58-40). Celticsi nisu imali, niti napad, niti onu svoju čvrstu obranu kojom su terorizirali tokom regularne sezone. Predvodio ih je James Posey s 10 poena, a Garnett i Pierce su se i dalje mučili sa svojom efikasnošću. S druge strane, odlično je poluvrijeme imao Lamar Odom koji je uz šut 7/7 imao 15 poena i bio najjača karika u igri domaćina.

Ali ovo je ipak NBA Finale.

Vodstvo Los Angelesa lagano blijedi sredinom treće četvrtine. Boston se spušta na -11 (61-72), kada Paul Pierce zabija koš pod prekršajem i Celticsi sada hvataju jednocifreno vodstvo domaćina. Kontrola gostiju se nastavlja, a zakucavanje P.J. Browna zaključava četvrtinu pri rezultatu od 73:71 za Lakerse (31:15 u trećoj četvrtini za Boston).

Pogodak Leona Powa, s 10:11 do kraja izjednačava utakmicu prvi put nakon početka utakmice, dok koš Eddieja Housea daje Bostonu prvo vodstvo utakmice (84:83) četiri minute prije kraja. Koševi Allena i Garnetta odvode Celticse do 89:83 pred šokiranom publikom u Staples Centru, a sinoć odlični Posey (18 poena) zabija tricu koja njegovu momčad dovodi do prednosti od 92:87. Lakersi su u potpunosti bezidejni u napadu. Bryant, koji prve koševe iz igre daje u trećoj četvrtini, pokušavao je vratiti Lakerse, ali Celticsi su kontrolirali drugo poluvrijeme utakmice. Polaganje Allena, koji je prozujao pored, sinoć nevidljivog Vujačića, donosi Celticsima prednost od 96:91 svega 15 sekundi do kraja. Dvorana je bila u potpunoj nevjerici.

Osim odličnog Poseya, zasigurno treba naglasiti učinak Paula Pierca koji je imao 20 poena, uz sedam asistencija, te je bio predvodnik preokreta svoje momčadi. Kevin Garnett (16 poena, 11 skokova) je odigrao kvalitetno, iako je sinoć imao sporednu ulogu. Ray Allen je još jednom imao odličan nastup u finalu s 19 koševa i devet skokova. Celticsi su ovim preokretom pokazali karakter, dokazali kako znaju igrati i kada trebaju hvatati rezultat i prikazali su čvrstu osobnost momčadi koja ne odustaje.

"Sigurno da je ovo velika pobjeda. Jedna od onih koju objesiš u knjižnici i izvadiš jednog dana da pokažeš svojoj djeci. Ali, trenutno ne želim ništa više od tog prstena.", rekao je Paul Pierce.

Za pobjedu u finalu ništa manje ni ne može zadovoljiti.

"Kada smo došli do vodstva bili smo oduševljeni.", izjavio je Doc Rivers."Dok smo hvatali rezultat ništa nam nije išlo i samo smo se držali.", rekao je trener Celticsa koji su u zadnjih pet minuta napravili seriju od 21-3.

Kobe Bryant (17 koševa, 10 asistencija), koji se prvo poluvrijeme, zbog odlične igre svojih suigrača, mogao malo opustiti i dijeliti lopte raspoloženim šuterima, u nastavku nije uspio zaustaviti nalet Celticsa. Odlična obrana Paula Pierca i cjelokupne momčadi iz Bostona, limitirali su prvog igrača Lakersa, a nitko drugi nije mogao preuzeti inicijativu. Odom je utakmicu završio s 19 poena i 10 skokova, ali drugo poluvrijeme nije odigrao na razini prvog. Gasol (17 poena, 10 skokova) je radio puno grešaka i igrao je mekano u obrani, te još jednom zakazao u finalu. Derek Fisher je završio s 13 poena. Veliki je faktor bila i klupa Bostona koja je reagirala puno bolje od zamjena Lakersa i pružila Celticsima dodatnu iskru tokom ovog velikog preokreta.

Na upit novinara što je Phil Jackson rekao svojoj momčadi nakon ove utakmice, trener Lakersa je odgovorio:"Pa, nije još gotovo. Ovo još nije gotovo. Serija nije gotova."

Ni jedna se momčad nikada u povijesti NBA finala nije vratila iz deficita od 1-3.

Ovom su se pobjedom igrači iz Bostona približili na samo jednu utakmicu od osvajanja prvenstva. Garnett, Pierce i Allen, skupa naravno s cjelokupnom organizacijom, već mogu namirisati konačnu pobjedu koja bi označila potpuni uspjeh ovog projekta koji je započet u predsezoni.

NBA, Finale: Los Angeles Lakers - Boston Celtics 91: 97 (1-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!