Nogomet

Trivija skupine smrti

Martina Oštrić • subota, 14.06.2008.
Trivija skupine smrti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Drugo kolo skupine c je kompletirano. Nizozemci su sa šest bodova u drugom krugu, a sve ostale momčadi bore se za drugo mjesto. Osim toga palo je i nekoliko novih rekorda, a tu je i još par zanimljivost...

Nizozemci su se u drugi krug kvalificirali kao pobjednici skupine, no i Rumunjska, i Francuska i Italija još su u borbi za drugu poziciju. Teoretski, jedna od tri momčadi u drugi krug može i bez ijedne pobjede te sa dva boda, a to se može dogoditi ako Italija i Francuska remiziraju, a Rumunjska izgubi od Nizozemske, što nije nemoguće. Inače, još se nije dogodilo da je neka momčad preživjela grupnu fazu bez pobjede.

Posljednja dva Svjetska prvaka iz Europe na Euru dvije godine poslije došla najmanje do finala europskog prvenstva. Ne prođe li Italija skupinu, prekinut će tu tradiciju.

Poraz 4:1 od Nizozemske najveći je poraz francuske reprezentacije na europskim prvenstvima. Dosad je tu "čast" držala Čehoslovačka, koja ih je sa 2:0 porazila na Euru 1960. godine. S druge strane ovo je druga najveća pobjeda Nizozemaca na Euru. 6:1 protiv Jugoslavije na domaćem terenu 2000. i dalje im ostaje najveća pobjeda.

Pobjedom nad Francuzima Oranje su došli do 16. pobjede na europskim prvenstvima, čime su se izjednačili s Njemačkom. Van Persiejev gol, koji je narančastima donio vodstvo od 2:0, 50. je gol Nizozemaca u povijesti Eura.

Promašeni penal Adriana Mutua treći je promašeni penal Talijanima u zadnja četiri europska prvenstva ne računajući pucanje penala ukoliko je rezultat izjednačen i nakon produžetaka.

Dorin Goian zbog žutih će kartona propustiti utakmicu s Nizozemskom. Zanimljivo, isti je igrač bio jedini strijelac u posljednjem ogledu s Nizozemcima 13. listopada 2007.

35-godišnji Cristian Panucci današnjim je pogotkom Rumunjima postao drugi najstariji igrač koji je postigao gol na europskim prvenstvima. Stariji od njega je Ivica Vastić koji je na utakmici Austrije i Poljske golom s 11 metara donio bod svojoj momčadi. Panucciju ostaje utjeha da je najstariji Talijan kojemu je to uspjelo, obzirom da je Alessandro Altobelli imao 32 godine i 202 dana kada je zabio Dancima 1988. godine.

Francuzi su na teren istrčali s najstarijom reprezentacijom na Euru. Njihov prosjek bio je 30 godina i 133 dana. Thierry Henry današnjim je pogotkom postizao golove na tri europska prvenstva. Kad pridodamo tomu da je bio strijelac i na još dva Svjetska prvenstva, Henry je postigao pogotke na pet velikih natjecanja. Uspješniji od njega jedino je Juergen Klinsmann kojemu je to uspjelo na šest natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!