Nogomet

Potopljeni nakon okruglo 50 godina

Maja Giljanović • subota, 14.06.2008.
Potopljeni nakon okruglo 50 godina
Foto: EPA

Les Bleus Raymonda Domenecha porazom protiv Nizozemske od 4:1 po prvi su put na završnicama velikih natjecanja izgubili s tri gola razlike još od Svjetskog prvenstva prije 50 godina...

U Švedskoj je 1958. godine, naime, Francuska u polufinalu izgubila od kasnijeg prvaka Brazila 5:2 hattrickom među ostalima legende Pelea. Računaju li se, pak, i kvalifikacije, Francuzi pamte travanj 1968. i 5:1 protiv tadašnje Jugoslavije (nakon 1:1 u Marseilleu) - zapravo se radilo o četvrtfinalu, ali su prema propozicijama još s prvog Eura 1960. u Italiju putovale samo četiri najuspješnije momčadi.

Jugoslavija je, kasniji inače finalist, a od Talijana svladana nakon dvaput odigravanog finala i 1:1 u prvom susretu (10 je minuta do velikog slavlja jedne od najlegendarnijih generacija bivše nam države nedostajalo nakon vodstva preko Džajića u 40. minuti jer u 80. je reprizu izborio Angelo Domenghini), dvama golovima Ilije Petkovića odnosno Vahidina Musemića te jednim Dragana Džajića smlavila Francuze u revanšu u Beogradu.

Statistika je neumoljiva: četiri, pak, gola Francuska nije inkasirala od 1982. na Parku prinčeva u prijateljskoj utakmici s Poljacima (4:0), a na završnicama nitko im nije zabio više od tri gola od Eura 2000. i upravo Nizozemaca (3:2) u meču koji, međutim, o ničemu nije ni odlučivao i nakon kojeg su se na koncu Francuzi okitili naslovom prvaka.

1982. u polufinalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj primili su u 120. minuta tri od Nijemaca (3:3) te unatoč vodstvu od 3:1 ispali nakon jedanaesteraca, a potom su u susretu za treće mjesto izgubili od Poljske s 3:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!