Nogomet

U četvrtfinale se može i s dva boda

Tomislav Globan • subota, 14.06.2008.

Nikada u povijesti Europskih prvenstava nije se dogodilo da jedna reprezentacija prođe skupinu bez ijedne pobjede, a upravo takav scenarij moguć je u skupini "smrti" ovogodišnjeg Eura...

Jedino sigurno u skupini C jest da je Nizozemska prva te da će 21. lipnja u Baselu voditi bitku s drugoplasiranim sastavom skupine D za polufinale Eura. Sve ostale opcije posve su otvorene, a moguće je čak sedam različitih kombinacija raspleta.

Francuzima je najteže i imaju najmanje prostora za kalkuliranje. Domenechova momčad protiv svjetskih prvaka mora ići na sve ili ništa jer ih samo pobjeda te remi ili poraz Rumunja protiv Nizozemaca vodi u četvrtfinale.

Italija, iako s identičnim brojem bodova i gol razlikom kao i Francuzi, ipak ima više mogućnosti za prolaz. Osim pobjede u zadnjem kolu uz remi ili poraz Rumunja, Italija dalje može čak i u slučaju remija. Ukoliko Italija i Francuska u Zürichu odigraju remi s pogocima (1:1, 2:2, 3:3, itd.), svjetski prvaci će proći ukoliko Rumunji izgube od Nizozemske. Stvorio bi se u tom slučaju krug od tri momčadi s po dva boda. Kako bi sve tri momčadi imale jednak broj bodova u međusobnim ogledima, sljedeći kriterij je međusobna gol razlika i broj postignutih golova, a tu su Talijani u prednosti. Svjetski prvaci bi u tom krugu imali međusobnu gol razliku 2:2 (1:1 s Rumunjskom i npr. 1:1 s Francuskom), a Francuzi (0:0 s Rumunjskom, 1:1 s Italijom) i Rumunji (0:0 s Francuskom i 1:1 s Italijom) tek 1:1.

Bio bi to uistinu nevjerojatan rasplet događaja u kojem bi Talijani dohvatili drugi krug s najmanjim mogućim brojem bodova (2) i uz negativnu gol razliku (-3). Donadonijev sastav dalje može i ako odigraju 0:0 s Francuskom, no tada im je potreban poraz Rumunja od 0:3 (tada bi zbog boljeg koeficijenta Talijani imali prednost!) ili rumunjski poraz s četiri i više pogodaka razlike (Talijani bi imali bolju gol razliku).

Kao što vidite, u ovoj skupini uistinu je sve moguće. Rumunji su definitivno u najboljoj poziciji jer znaju da ukoliko pobijede Nizozemce (koji će zasigurno odmarati dobar dio svojih prvotimaca), četvrtfinale im nitko ne može oduzeti.

Za kraj ukratko vam još jednom donosimo svih sedam mogućih raspleta:

Rumunjska će se plasirati ako:
- pobijedi Nizozemsku
- remizira s Nizozemskom, a Talijani i Francuzi također odigraju neriješeno
- izgubi od Nizozemske s manje od četiri gola razlike (osim rezultata 0:3), a Italija i Francuska odigraju 0:0

Italija će se plasirati ako:
- pobijedi Francusku, a Rumunjska ne svlada Nizozemce
- odigra remi s pogocima protiv Francuza (1:1, 2:2, 3:3, itd), a Rumunji izgube od Nizozemske
- remizira 0:0 s Francuzima, a Rumunji izgube 0:3 ili s barem četiri pogotka razlike od Nizozemaca

Francuska će se plasirati ako:
- pobijedi Italiju, a Rumunjska ne pobijedi Nizozemsku

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!