Nogomet

Češka kao sretna amajlija

Goran Markuš • subota, 14.06.2008.

Prokopate li malo po češkoj nogometnoj povijesti na svjetskim i europskim smotrama, naići ćete na zanimljiv podatak. Naime, tko god je uspio svladati reprezentaciju Češke na nekom većem natjecanju uspio je otići i do kraja...

Priča počinje još 1996. godine kada su Česi uspjeli dogurati do finala Europskog prvenstva u kojem su se susreli s odličnom reprezentacijom Njemačke. Zlatni gol Olivera Bierhoffa presudio je reprezentaciji Češke, a Nijemcima donio još jedan povijesni uspjeh.

Dok prvi slučaj nije neuobičajen, drugi je zasigurno intrigantniji. Na Europskom prvenstvu 2000. godine Francuzi su u međusobnom susretu u skupini između ostalih uspjeli pobijediti i češku reprezentaciju. Kao što znate, te je godine Francuska uspjela otići do kraja.

Treći slučaj je posljednje Europsko prvenstvo, 2004. godine. U polufinalu je Grčka zaigrala protiv odlične reprezentacije Češke, a golom Traianosa Dellasa Grci su se uspjeli plasirati u finale. Samo četiri dana kasnije ponosno su digli pokal kao pobjednici natjecanja.

Posljednji, četvrti slučaj dogodio se na posljednjem Svjetskom prvenstvu, 2006. godine. Još za vrijeme borbi u skupinama Talijani su uspjeli nadigrati i pobijediti reprezentaciju Češke. Mislim da svi znamo što je slijedilo – četvrto zlato za naše morske susjede.

Ukoliko se tradicija nastavi, Portugal je na samom vrhu potencijalnih osvajača ovog Europskog prvenstva, što i sami dokazuju odličnim predstavama u prva dva kruga natjecanja.

No, ukoliko Česi uspiju doći do pobjede u sutrašnjem ogledu protiv reprezentacije Turske, plasirat će se u četvrtfinale Europskog prvenstva gdje će ih dočekati raspoloženi "Bilićevi momci". Kako svi znamo da se povijest uvijek ponavlja, možemo doći do zaključka da bi nam upravo taj susret mogao donijeti i više nego što očekujemo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!