Nogomet

"Ponekad je protivnik veći, jači, pametniji, brži"

Bernard Jurišić • nedjelja, 15.06.2008.

(Iz Klagenfurta za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Klagenfurt je još jednom mjesto u koje će biti upereni svi pogledi hrvatskih navijača. Dan uoči utakmice poljski izbornik Leo Beenhakker i dalje gaji optimizam glede prolaza njegove momčadi...

Poljske nade u prolaz u četvrtfinale još uvijek ne kopne. Izbornik Leo Beenhakker danas je odlučio da neće održati trening na stadionu na kojemu će se sutra igrati, već je trening odradio jutros u bazi u Bad Waltersdorfu.

Dosad niste zabilježili značajan uspjeh na velikim natjecanjima s poljskom reprezentacijom. Da li zbog toga ovu utakmicu protiv Hrvatske shvaćate osobno?
"Pokušavam pomoći Poljskoj da napravi uspješnu momčad, to je moj posao. Nisam usredotočen na sebe i moje osobne rezultate."

Ako izgubite šanse tijekom utakmice, primjerice ako Nijemci povedu protiv Austrije, hoćete li dati prigodu da zaigraju oni koji dosad nisu?
"Ovo nije vrijeme za davanje šansi igračima samo da bi zaigrali. Ovdje treba biti što uspješniji i svi žele biti što bolji. U prijateljskim susretima se daju šanse i isprobavaju igrači."

Na što ste se usredotočili u pripremi utakmice protiv Hrvatske?
"Nitko prije utakmice ne računa na to da će raditi pogreške. Ne treniramo da bismo radili greške. Svi pokušavaju pripremiti utakmicu što je bolje moguće i igrati sa što manje pogrešaka. Francuski izbornik sigurno nije pripremao momčad da izgubi Nizozemske. Ponekad je protivnik veći, jači, pametniji, brži. Nekad igrači rade greške, jer su samo ljudi. Moj cilj je smanjiti pogreške na što manju mjeru i koordinirati linije, ali to je i dalje mora odraditi čovjek, a ne računalo. Stoga su i pogreške uvijek moguće."

Hrvatska će vjerojatno imati znatno različitu momčad nego dosad. Koliko poznajete ove pričuvne igrače koji će nastupiti?
"Pratimo ih već mjesecima i znamo kvalitete hrvatskih igrača, ali nije korisno za mene da 24 sata prije utakmice razmišljam o tome tko će igrati za Hrvatsku. Hrvati imaju 23 dobra igrača i imaju filozofiju igre koja se neće puno promijeniti bez obzira tko bude igrao. Pripremit ćemo svojih 11 igrača i nećemo razmišljati tko će biti sa suprotne strane."

Ima li Poljska dovoljno dobrih igrača, čini se da nam je izbor ograničen?
"Svi imaju početnih 11, eventualno 12 ili 13 i od tu treba početi stvarati momčad. Razumijem vaše upite koje imate, ali mislim da danas nije vrijeme za analizu jesmo li uzeli prave igrače za ovaj turnir. Mi smo totalno usredotočeni na sutrašnju utakmicu. Znamo našu situaciju i vjerujemo da možemo igrati pozitivno s Hrvatskom i nadu da će to biti dovoljno za prolaz."

S obzirom da su vam šanse za prolaz male, može li se reći da se više nadate u prolaz, nego što ga očekujete?
"Moramo usmjeriti svoju snagu i energiju u našu utakmicu, jer nemamo kontrolu nad utakmicuom u Beču. Mi možemo samo tražiti pobjedu protiv Hrvatske i fokusirati se na to što možemo napraviti. Na ostalo ne možemo utjecati."

Kakvu Hrvatsku očekujete sutra?
"Hrvati igraju tehnički vrlo dobro, imaju jaku sredinu, odličnu tranziciju. Znamo da su tehnički jaki i kvalitetni, ali imaju svoj stil nogometa koji gaje godinama i u tom smjeru ne očekujem veliku promjenu zbog toga što će promijeniti 7 ili 8 igrača."

Hoćete li ostati na kormilu poljske reprezentacije bez obzira što se dogodilo sutra?
"Ja imam potpisan ugovor i o tome danas uopće ne razmišljam. Znam da nastup na velikom natjecanju može promijeniti stvari jer je tu puno emocija i svašta se može dogoditi u glavama ljudi koji o tome odlučuju. Ja vjerujem da ću ostati uz poljsku momčad u kvalifikacijama za SP 2010. Ali ovo nije pravo mjesto i vrijeme za priču o tome. Nakon Eura ćemo sjesti hladnih glavas i planirati daljnje korake."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!