EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 3. kolo, 16.06.2008, 20:45 h, Wörthersee stadion, Klagenfurt, gledatelja: 30.000
Suci: Kyros Vassaras, Dimitris Bozatzidis, Dimitris Saraidaris (svi Grčka)
Poljska
Poljska
0:1 Hrvatska
Ivan Klasnić 53'
Hrvatska

"Show" pričuvnih ratnika

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Zoran Zdelar • ponedjeljak, 16.06.2008.
"Show" pričuvnih ratnika
Foto: Davor Sajko

Pričuvna formacija hrvatske nogometne reprezentacije odigrala je sjajnu utakmicu i osvjetlala obraz hrvatskog nogometa. U posljednjoj utakmici skupine B, Hrvatska je pobijedila Poljsku s 1:0, ali pobjeda je mogla biti i puno uvjerljivija...

Poljska
Poljska
Hrvatska
12
Artur Boruc
14
Jakub Wawrzyniak
5
Dariusz Dudka
8
Jacek Krzynowek
11
Marek Saganowski
(do 69')
13
Marcin Wasilewski
14
Michal Zewlakov
17
Wojciech Lobodzinski
(do 55')
18
Mariusz Lewandowski
(do 46')
19
Rafal Murawski
20
Roger Guerreiro
Pričuvni igrači
23
Adam Kokoszka
46'
7
Euzebiusz Smolarek
55'
21
Tomasz Zahorski
69'
Trener
Leo Beenhakker
 
(do 27')
 
(do 74')
 
(do 75')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić

Hrvatski stručni stožer najavio je da će neke od igrača odmarati, no poljski izbornik Beenhakker u ključnoj utakmici svoje momčadi iznenadio je i sve poljske kolege u novinarskoj loži stadiona Wörthersee. Na klupi je ostavio nekoliko dosad standardnih igrača poput Golanskog i Baka, a posebno je iznnađenje klupa za prvo ime poljske momčadi, napadača Euzebiusza Smolareka.

Nizozemčev rizik s novim igračima taktički se nije isplatio, jer hrvatske "pričuve" u prvih 45 minuta potpuno su nadigrale Poljake i na poluvrijeme trebale otići s dva, možda i tri pogotka prednosti. Za to što nisu zaslužan je sjajni vratar Artur Boruc, koji je našim igračima skinuo nekoliko "mrtvih" šansi.

Krenulo je u 7. minuti Pokrivačevim pokušajem s dvadesetak metara. U 10. je jedno istrčavanje Runje donijelo sudar s Kneževićem, zbog kojeg je stoper Livorna 17 minuta kasnije morao napustiti travnjak.

Prvu i jedinu pravu šansu Poljaci imaju u 11. minuti, kad nakon kornera Dudka puca glavom pored lijeve vratnice. Od tog trenutak kreće pola sata potpunem, nažalost neokrunjene dominacije Hrvatske.

U 14. minuti Klasnić gura na lijevi ulaz u kazneni prostor loptu Pranjiću, koji izbija sam i neuspješno pokušava lobati Boruca. Šest minuta kasnije Vejić je najviši u skoku nakon Rakitićevog ubačaja, vrlo dobro puca, ali centimetri dijele Hrvatsku od vodstva.

Rakitić pokušava direktno iz slobodnog udarca u 23. minuti, ravno u ruke Boruca, a prvu od dvije Klasnićeve stopostotne šanse u prvom dijelu Boruc skida u 32. minuti. Petrić je Klasniću dao odličnu loptu u prostor, sve je naš napadač napravio dobro, ali poljski vratar reagirao jer sjajno.

Potpuni pritisak naših pratila je pjesma s tribina i snažni povici "Hoćemo pobjedu!", a Ćorluka je za malo zakasnio na ubačaj Rakitića iz kornera. Petrić još jednom proigrava Pranjića u 37. minuti, no i njegov udarac Boruc brani. Petrić je dvije minute kasnije ostao sam na 18 metara, no nije imao vremena dobro se namjestiti na udarac.

Našu dominaciju na kratko je prekinuo udarac Krzynoweka u 43. minuti, no Vejić odbija loptu, nakon čega su slijedile još dvije sjajne prigode za naše. Leko je oteo loptu na centru, povukao sam do 25 metara i pucao prizemno, malo pored desne vratnice.

Završnu minutu prvog dijela obilježila je nova stopostotna šansa Klasnića. I ovog puta naš je napadač sve dobro napravio, prevario dvojicu poljskih obrambenih igrača, izašao sam pred Boruca - no vratar Celtica još je jednom fantastičnom intervencijom održao svoju reprezentaciju u rezultatskom egalu. Hrvatsk abez svojih najjačih aduta mogla je Poljsku rezultatski pregaziti već u prvih 45 minuta.

Početkom drugog dijela Njemačka je u Beču povela protiv Austrijanaca, što je Poljacima ovu utakmicu učinilo rezultatski nevažnom. A u 53. minuti konačno je jedna lopta uspjela zaobići poljskog vratara Boruca.

Nakon duge akcije naših Pranjić je na lijevoj strani asistirao Ivanu Klasniću, koji s lijevog ruba kaznenog prostora lijevom nogom plasira loptu u dalji kut Boruca za 1:0 Hrvatske! I više nego zasluženih.

Poljski izbornik tek tada u igru stavlja svog prvog napadača Smolareka, no novu prigodu opet prvi imaju naši. Pranjić je ubacio jednu loptu s lijevog boka, padala je kao "svijeća" na gredu poljskih vrata, ali na Borucovu sreću ipak ostala s vanjske strane mreže.

U 63. minuti prvi bljesak poljskog Brazilca Guerreira. Wawrzyniak ga je pronašao u našem kaznenom prostoru, ovaj puca iz okreta u suprotni kut, malo pored lijeve vratnice. U protuudaru opet Pranjić i Klasnić stvaraju opasnost pred Borucom, no Klasnić loše zahvaća loptu. Odlični Pranjić potom presjeca jednu loptu na 30 metara i puca, Boruc uz male poteškoće zaustavlja.

Runje dokazuje da je zaslužio mjesto na vratima u 68. minuti, odličnom reakcijom na dobar udarac glavom Saganowskog. Pet minuta kasnije snažnim, ali nepreciznim udarcem prijeti Wawrzyniak, a Bilić na travnjak šalje Kalinića i Kranjčara umjesto napadačkog tandema.

Smolarek svoju klasu pokazuje u 82. minuti, kad se sam izborio za prostor na 17 metara i dobro potegnuo u suprotni kut, srećom malo neprecizno. Dvije minute kasnije bježi našoj obrani po desnom krilu, ali puca lošije nego u prehodnom naletu. Najbolju prigodu na utakmici Poljaci su propustili u 88. minuti. Prva pogreška naše obrane otavila je Zahorskog "jedan na jedan" s Runjom, ali naš pričuvni vratar sjajnom reakcijom još jednom dokazuje klasu.

Hrvatska je sačuvala prednost do kraja i na najljepši mogući način završila natjecanje u skupini s tri čiste pobjede. Poruka s današnje utakmice je jasna: Hrvatska ima širinu, Hrvatska je moćna, Hrvatska ovog puta može jako, jako daleko!

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska0:1Hrvatska
Austrija0:1Njemačka
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!