Nogomet

Bilić: "Velika smo ekipa"

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 16.06.2008.
Bilić: "Velika smo ekipa"
Foto: Davor Sajko

Jako emotivan bio je Slaven Bilić na presici poslije pobjede protiv Poljske. Hrvatska je s devet bodova otišla u drugi krug, a izbornik je oduševljeno pričao o sjajnoj igri na papiru pričuvne momčadi, a vrlo emotivno o Ivanu Klasniću...

Što uopće reći kada i s pričuvnom momčadi pobijedite jednu Poljsku: " Ponosni smo iz više razloga. Broj jedan je što je fenomenalna stvar pobijediti tri utakmice, i to na ovakav način na EP-u. To je uspjelo samo odabranima i rijetkima. Čestitao bih i navijačima koji nas bodre i prije svega igračima koji su odigrali fenomenalno. Pokazalo se da smo bili u pravu jer smo jednostavno znali da ovi momci mogu odigrati odličnu utakmicu."

Prema Biliću, Hrvatska je već u prvom poluvremenu trebala voditi s više od jednog gola razlike: "Naša pobjeda je zaslužena, da nisu imali sjajnog Boruca u prvom dijelu moglo je biti najmanje dva gola razlike. Igrali smo jako dobro, ako ne i super i jedan jedini put kad su nam ugrozili vrata fenomenalno je obranio Runje. Momci su odigrali fantastično, to je jedina prava riječ za ovo. Ne samo borbeno, ne samo taktički, ne samo taktički. Igrali su jednostavno kvalitetno."

Nekog stranog novinara zanimalo je li očekivao tako laganog protivnika: " Nisu Poljaci bili lagan protivnik. Oni su čvrsti, organizirani, možda nisu toliko opasni ako ih se rano pritisne. Zato smo preko Ivana i Petrića rano radili pritisak, ali oni su sve samo ne lagani. Nisu bili lagani ni Njemačkoj. Nismo mi pobijedili jer su oni bili loši nego zato jer smo mi odigrali odličnu utakmicu. To je pobjeda izvrsne Hrvatske, ne poraz loše Poljske."

Bilić nije bio spreman pričati o četvrtfinalu: "Ja ne bih još pričao o četvrtfinalu, dajte da malo još uživamo. Mi smo igračima uspjeli izbaciti Tursku iz glava do nakon ove utakmice, jer smo se i za nju pripremali kao da nam o njoj ovisi o život. Pripremamo se kao za svaku drugu utakmicu. Motivacije ne fali, treba se samo smiriti i pripremati kao da je to normalna utakmica, što ona apsolutno i jest."

Opet zamoljen za usporedbu s '98., Bilić je konstatirao da je na EP-u lakše doći do polufinala: "Kako na prvenstvu Europe ima jedno kolo manje, mi smo vrlo blizu polufinalu. To je samo jedna utakmica; dakako teška utakmica i ne bih još o njoj. To je nogomet, kup sistem. Ali što god bude, mi smo baš velika ekipa i jako sam ponosan na nju. Ako nas malo sreće poprati koju mi apsolutno zaslužujemo i ponašanjem i radom i vjerom jedni u druge, u naciju, u Boga, onda možemo bilo kojeg protivnika pobijediti."

Engleskog je reportera zanimalo Bilićevo objašnjenje zašto na ovom prvenstvu golove uglavnom zabijaju napadači: "Napadači su tu da postižu pogotke, zato jesu najbolji i najplaćeniji. Svaka ekipa ima sistem, ali sistem ne može dati gol, on može dovesti igrača u poziciju za asistenciju, ali moraš imati killere. Svaka ekipa ih ima, svaka ekipa svoju ofenzivu gradi na napadačima. Hvala Bogu da mi imamo vrhunske napadače."

Tri utakmice, tri pobjede. Nema druge nego - idemo dalje, na redu je Turska...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!