Nogomet

Nova era češkog nogometa

Martina Oštrić • utorak, 17.06.2008.
Nova era češkog nogometa
Foto: Keystone - Euro 2008 SA

Jedna riječ bila je dovoljna češkom treneru da opiše posljednjih 15 minuta europskog prvenstva svoje momčadi: kolaps!

Češka reprezentacija izgubila je 3:2 od Turske primivši tri pogotka u posljednjih 15 minuta, u utakmici koja je jednu ili drugu reprezentaciju vodila izravno u četvrtfinale. Nažalost, za Češku je poraz značio i oproštaj od Eura, što im je rani oproštaj s drugog velikog natjecanja u nizu.

"Trebali smo bolje reagirati" izjavio je Bruckner nakon utakmice.

Česi su natjecanje otvorili spretnom i sretnom pobjedom 1:0 protiv švicarskih domaćina, da bi u drugom kolu izgubili od dobro raspoloženih Portugalaca 3:1. Poraz od Turske znači i odlazak trenera Karela Brucknera, koji je svoj naum najavio još prije početka Eura, a njegovim će stopama i napadač Jan Koller te Tomaš Galašek.

Nakon oproštaja od reprezentacije trojca Poborsky – Šmicer – Nedved završetkom posljednjeg Eura, Česima je novi udarac pred europsku smotru zadao Tomaš Rošicky koji je otkazao natjecanje zbog ozljede tetive koljena.

Bruckner za Rošickog tvrdi da je vođa momčadi čije su tehničke vještine i i kreativnost nezamjenjivi, a iako su David Jarolim i Marek Matejovsky pokušavali nešto napraviti na njegovoj poziciji, uspjeli su jedino Brucknera uvjeriti kako je u pravu. „Nismo imali igrača koji je dobar kao Tomaš, te smo imali problem u sredini terena“.

Povodom nedostatka glavnog kreativca Česi su igrali s petoricom u sredini te jednim napadačem, što se suprotno napadačkog pristupa iz zadnjeg reda kojeg su pokazali na prethodnom natjecanju kada su pobijedili favorizirane Nijemce i Nizozemce.

S druge strane problem im je predstavljala i neefikasna obrana koja je zakazala u najgorem momentu, što se dobro vidjelo u utakmici protiv Turaka.

Karel Bruckner češku je reprezentaciju preuzeo nakon završetka Svjetskog prvenstva 2002. godine. Pod njegovim vođenjem nacionalna momčad napravila je impresivni niz u kojem su pobijedili na 50 utakmica, 13 puta su poraženi, te 12 puta remizirali s protivnicima. "Pobjede i porazi dio su iste priče" mudro je zaključio Bruckner dodavši da su godine provedene za kormilom reprezentacije prekrasne.

Još uvijek se ne zna tko će voditi Čehe na Wembley 20.8. kada igraju prijateljsku utakmicu s Englezima. Potpredsjednik češkog nogometnog saveza Vlastimir Kostal kaže da će se Brucknerov nasljednik znati nakon sastanka odbora krajem Lipnja. No, kako bilo, jedno je sigurno: Nova era češkog nogometa je pred nama!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!