Nogomet

Kreće Dinamo

Vedran Attias • utorak, 17.06.2008.
Kreće Dinamo
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo danas počinje s pripremama za novu sezonu. Cijeli stručni stožer došao je na konferenciju kako bi najavili program priprema i očekivanja...

Novi/stari trener Modrih Branko Ivanković vratio se iz Austrije: "Prvo želim čestitati reprezentativcima na sjajnoj igri i prezentaciji nogometa. Svi se skupa nadamo kako će se ta odlična igra nastaviti i protiv Turske, a i dalje."

Nakon čestitke Bilićevim momcima, prešlo se na posao: "Danas smo počeli s pripremama za novu sezonu jer već za mjesec dana imamo utakmicu 1. pretkola Lige prvaka. Na uvodnom treningu smo imali međusobnu utakmicu dva puta po pola sata i mogu reći kako sam jako zadovoljan. Ono što me posebno veseli je kako su svi igrači došli odmoreni, svježi i puni energije. Igrači su motivirani i očekujem da to zadrže tijekom priprema."

Dinamo poziva klince

Dinamo poziva djecu rođenu 2000., 20001. i 2002. godine da dođu u Dinamo 21. lipnja na zajedničko druženje i igranje nogometa. Selekcija, ali prije svega druženje i zabava za najmlađe održat će se ispod južne tribine. Za dodatne informacije svi zainteresirani neka se jave trenerima Ivanu Senzenu i Adinu Mustedanagiću na broj telefona 091/1836909.

Dinamove pripreme izgledaju ovako: 39 treninga i četiri utakmice od koje su već tri dogovorene i održat će se na pripremama u Austriji, a protivnici su: Interblock, Mura i Lech Poznan. Četvrta pripremna utakmica bit će u Zagrebu, a protivnik još nije poznat. Dinamo će do 25. lipnja trenirati u Zagrebu i treninzi su otvoreni za javnost (svaki dan u 9 i 17.30 na pomoćnom igralištu iza juga jer se Hitrec-Kacijan uređuje, a četvrtak i nedjelja su slobodni dani). Nakon toga, 25. lipnja modri odlaze u Austriju gdje će se zadržati do 5. srpnja kada je na programu povratak u Zagreb.

Što se tiče kadra igrača, na listi otišli piše: Modrić, Vukojević, Čale, Koch i Vugrinec, a na listi došli su: Butina, Morales, Ibanez, Suarez i Maleš koji je dobio pravo nastupa. S posudbe su se u Maksimir vratili: Lovren, Jertec, Tomić i Šarić, a pripreme je započeo i oporavljeni Chago. Treba još spomenuti kako će vratar Lončarić i Dinamo ovih dana raskinuti ugovor pa i on ide na listu "otišli".

Odlaskom Lončarića otvara se mjesto trećeg vratara koje će zauzeti Mario Jozić. Tako Dinamo prakticira praksu nekih velikih klubova kojima su treći golmani izuzetno iskusni, a mlađi se šalju na posudbu kako bi stekli potrebno iskustvo. Kad smo već kod iskustva, mladi Peko, Barbarić, Antolić i Badelj odigrat će sezonu u Lokomotivi na posudbi jer su u klubu procijenili kako će im utakmice druge lige bolje koristiti nego grijanje klupe u Dinamu i dobivanje minutaže na kapaljku.

Što se tiče stranaca koji su došli u Dinamo, trener Modrih očekuje od njih da se nametnu: "Od njih trojice ja očekujem barem od dvojice da se nametnu i postanu standardni igrači. Tu je pitanje adaptacije i svega drugoga kada dođe igrač s drugog kontinenta i trebat će razumijevanje s naše strane."

Trener Dinama rekao je nekoliko riječi o Moralesu: "Morales je kreativni igrač kojem je najbolja pozicija u ofenzivnom dijelu momčadi, ali može igrati i defenzivno. Naime, on može pokrivati sve pozicije u veznom redu." Na pitanja o pojačanjima iz juže Amerike, svoje viđenje dao je i sportski direktor Zoran Mamić: "Mi smo imali čovjeka koji je mjesec dana bio u Argentini i pratio utakmice i treninge određenog broja igrača. Nakon što je on suzio krug, išao sam i ja tamo i donijeli smo odluke kakve jesmo. Što se tiče Moralesa, njega je gledalo još više ljudi jer su utakmice u Toulonu ipak bile bliže."

Pojačanja s drugog kontinenta trebala bi doći u Zagreb krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Naime, Morales 19. lipnja ima utakmicu za Čile u Caracasu i avionska karta za Zagreb je checkirana za dan kasnije, Suarez sljedeći vikend ima posljednje kolo argentinske lige, a Ibanez bi mogao stići najprije - u petak ili subotu.

Uslijedio je niz kratkih pitanja okupljenih novinara na neka pitanja vezana uz momčad; kapetan? - Igor Bišćan; golman? - Tomislav Butina; taktika? - 4-2-3-1. Na pripreme u Austriji će putovati 25-26 igrača tako da ćemo vrlo brzo vidjeti koji igrači od povratnika će se uspjeti nametnuti treneru, a koji će na nove posudbe. Naravno, od Jerteca i Tomića se puno očekuje i oni će vrlo vjerojatno u Austriju.

Ozljeda i dalje muči Carlosa - naime, problem s aduktorom koji vuče cijelo proljeće još je uvijek tu, no u roku od sedam dana bi se ozljeda trebala potpuno sanirati kako bi mogao normalno trenirati. Dinamo na raspolaganju ima četiri napadača - Mandžukić, Tadić, Šokota i Balaban. Tko će igrati?: "Oni koji će u tom trenutku biti najbolji. Posebno mi je drago što je Balaban zdrav - on je radio samostalno za vrijeme pauze i potpuno je spreman."

Sve u svemu, u Dinamo je od danas radno. Zagrebački dio priprema trebao bi biti zagrijavanje za ono što slijedi u Austriji. Puno je igrača, a puno je i novih mjesta u momčadi. Bišćan, Etto i Vrdoljak su u određenoj prednosti na temelju prošle sezone, no ostale pozicije su više-manje otvorene. Pred nama su zanimljive pripreme u kojima će stručni stožer Modrih izabrati momčad s kojom će krenuti u novu sezonu...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!