Nogomet

"Turci nisu nepobjedivi"

Bernard Jurišić • utorak, 17.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Izbornik Slaven Bilić po treći je put na Euru nakon pobjede imao ugodan san. Nakon prospavane noći ponos zbog onoga što smo već dosad napravili još je veći...

"Nema se ništa novo za reći od sinoć, osim što smo još sretniji i s rezultatom i još više s načinom kako smo odigrali sinoćnju utakmicu. Nadigrali smo jakog i motiviranog protivnika, bili smo kompaktni i odlično djelovali u sustavu kojim smo igrali. U to nismo ni sumnjali, na kraju krajeva zbog toga smo i dali prigodu ovim igračima koji su igrali jer smo im vjerovali. Argumenti za to bile su ove dvije godine što smo skupa, a i ova dva tjedna otkako smo zajedno."

Hrvatska je za mnoge otkriće prvenstva, koliko daleko može?
"Nismo mi nikakvo otkriće, možda za neke, ali ne za nas. Drago nam je što nas sve više ljudi prepoznaje kao veliku momčad, ali ova momčad raste i zna svoju vrijednost. Vjerujemo u sebe i naše ciljeve još od prve naše utakmice u Livornu. S jedne strane jesmo oduševljeni svime što smo napravili, ali po našem sudu nismo napravili ništa spektakularno. Prvi plan je bio plasman u drugi krug, to smo napravili i to na način koji je za neke možda neočekivan. Ali za nas same to nije uopće iznenađenje."

Koji će sastav istrčati protiv Turske, možda onaj protiv Njemačke?
"Još je rano govoriti o sastavu, imamo još nekih ozljeda za koje vjerujemo da će biti sanirane do Turske. Jučer su se nametnuli drugi momci na fenomenalan način, očekuju nas još tri treninga do utakmice. Imamo lijepo izbor i bit će to dobra ekipa tko god istrči."

Ozlijeđen Rakitić, Klasnić u Bremenu

"Knežević je nažalost, kako sad stoje stvari, izgubljen do kraja. Ozljeda nije teška, ali to nam je ogroman hendikep. Srna će još trčati, sutra će se priključiti normalnom treningu, a Klasnić je otišao na svoj redoviti pregled u Bremen, sutra se vraća na trening. Budan još nije sanirao onaj neugodni udarac od prije nekoliko dana, a Rakitić je jučer dobio udarac u koljeno zbog kojeg će popodne napraviti rehabilitaciju i neće trenirati."

Što ste rekli Klasniću jučer nakon pogotka i kakvo je stanje s ozlijeđenim igračima?
"Ne znam što sam rekao Klasniću, valjda sam mu čestitao. Nisu to bile neke velike riječi."

Kako igračima što su igrali jučer reći da idu na klupu opet?
"Tko kaže da će svi biti na klupi? Nismo se mi ni protiv Njemačke provukli, ali tu nema nikakvih problema, jer ta sjajna atmosfera nas krasi i bila bi ista da smo i jučer igrali s istom momčadi protiv Njemačke. Sadašnja situacija je još bolja i još zdravija jer su praktično svi igrali. Dres Boruca? Sviđa mi se kao vratar, ali dres sam ga pitao za sina Lea i zahvaljujem mu se na njemu."

Turci?
"To što su se provukli u dvije utakmice na ovom natjecanju na kraju je znak njihove snage, makar se tome može pristupiti s različitih gledišta. Bili su lošiji u prvim dijelovima tih utakmica, ali su pokazali da imaju mentalnu snagu za povratak i to pokazuje da su moćni, snažni i puni morala i kvalitete. Nisu nepobjedivi, ali su opasni do kraja."

Čujete li se s Eduardom i hoće li doći u posjetu reprezentaciji u Austriji?
"Mi se čujemo svaka dva dana, on je odlično i oporavlja se super. Čuli smo se poslije Njemačke, već radi s loptom i prognoze su da će već s Arsenalom ići na pripreme. To nas iznimno veseli. Ovi su rezultati malo smanjili hendikep što ga nemamo, ali taj hendikep je ipak nemjerljiv. On ima želju doći i posjetiti nas, ali nema smisla kompromitirati njegov oporavak radi dolaska, jer je ipak Brazil daleko."

Kolega iz Srbije upitao je Bilića za usporedbu naše i srbijanske reprezentacije i kako komentira činjenicu da je Hrvatska toliko uspješnija.
"Ne mogu reći da dobro poznajem reprezentaciju Srbije jer nije na velikim natjecanjima, a u kvalifikacijama su u drugim skupinama. Znam da imaju mladog izbornika, izbacili su našu U-21 momčad prije dvije godine, a mi smo iz te reprezentacije izvukli 5-6 igrača. Mislim da Srbi ne bi trebali brinuti za budućnost, ako se bude dobro radilo. Ne znam kakva je tamo atomsfera unutar i oko momčadi, jer bez toga sve priče o potencijalima i kvaliteti padaju u vodu. Želim vam sreću."

S obzirom na predstave u grupi i visoka očekivanja koja su sad nametnuta, hoćete li biti razočarani ako izgubimo od Turske u četvrtfinalu?
"Nitko neće biti zadovoljan, tko god izgubi. Odgovarati na pitanja 'što ako' mi je strašno glupo. Napravit ćemo sve da pobijedimo, imamo dovoljno snage i kvalitete da pobijedimo. Poštujemo Turke kao i svakog protivnika, ali odigrat ćemo siguran sam dobru utakmicu koja bi nas morala staviti u poziciju za prolaz dalje. Ako izgubimo, izgubimo, što sad? Opet će svanuti sunce, doći će novi dan. Razočarani bismo bili, ali glupo je o tome sad misliti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!