Košarka

Celticsi slave 17. naslov

Branko Barić • srijeda, 18.06.2008.
Celticsi slave 17. naslov
Foto: EPA

Nakon 22 godine čekanja, NBA liga ponovno je obojana u zeleno. U šestoj utakmici ovogodišnjeg velikog finala Celticsi su potpuno uništili Lakerse i osvojili svoj 17. naslov u klupskoj povijesti...

Razdragana publika u Bostonu skandirala je "seven-teen, seven-teen" u posljednjim minutama ovog prilično izvjesnog susreta. Konačnih 131:92 najbolje opisuje s kakvim su žarom i intezitetom Celticsi odigrali ovaj dvoboj, posebno velika trojka - Paul Pierce, Kevin Garnett i Ray Allen, kojima je ovo prvi NBA prsten. Njihovoj briljantnoj predstavi i velikom slavlju svjedočili su i velikani ovog kluba Russell i Havlicek, koji jako dobro znaju kakav je osjećaj slaviti u NBA finalima.

Utakmica je prelomljena u drugoj četvrtini kada su domaćini pobjegli na preko 20 poena razlike, što im do kraja nije bio problem očuvati. Garnett je zabio 26 poena uz 14 skokova, Allen, kojega je dugo trebalo čekati u doigravanju, ubacio je 26, a za MVP-a finalne serije proglašen je Pierce koji je u ovoj utakmici zabio 17.

Bill Russell snažno je zagrlio Garnetta dok mu je ovaj ponosno govorio: "I ja sam ga osvojio, i ja sam ga osvojio! Nadam se da si ponosan na mene."

"Naravno da jesam", odgovorio je jedan od najvećih centara svog vremena koji je naslov osvajao 11 puta.

Četiri minute prije kraja susreta Doc Rivers izvukao je van "Veliku trojku", s kojom se ubrzo našao u emotivnom grupnom zagrljaju. Trener novih prvaka nije mogao da se ne sjeti svog pokojnog oca koji je preminuo početkom sezone: "Prvo sam pomislio što bi mi on sad rekao i počeo sam se smijati, jer bi to vjerojatno bilo nešto u stilu – pa bilo je i vrijeme, što si toliko čekao."

Wyc Grousbeck, vlasnik Celticsa, nije propustio priliku zapaliti cigaru u spomen Redu Auerbachu, čovjeku koji je sudjelovao u prvih 16 naslova ovog kluba. Iako je preminuo 2006. godine, i njegov duh je bio prisutan u dvorani ove čarobne večeri.

Kobe Bryant postigao je 22 poena uz vrlo loš šut iz igre (7/22). "Ovo što su odigrali bila je najbolja obrana u čitavom play-offu koju sam ja vidio. Cilj mi je bio osvojiti naslov, a ne nagradu za najkorisnijeg igrača sezone, tako da moj cilj nije ostvaren."

No, Celticsi su ostvarili svoj cilj. Dovođenje Allena i Garnetta u pomoć do tada usamljenom Pierceu značilo je da žele u grad vratiti slavu iz dana Russella, Birda i ostalih velikana iz prebogate klupske povijesti.

I uspjeli su. NBA liga ponovno je obojana u – zeleno.

NBA, finale, šesta utakmica:
Boston Celtics – Los Angeles Lakers 131:92 (4:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!