Nogomet

"Bježite Turci, bježite iz grada..."

Bernard Jurišić • srijeda, 18.06.2008.

(Iz Oberwarta za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Turci su opet krenuli u osvajanje Beča. Za razliku od onog pokušaja prije 500 i više godina kad su krenuli s jugoistoka, ovog puta napadaju sa svih strana. I opet su u boj za obranu Beča poslani Hrvati...

Rečenice iz uvoda su "krasopis" kojim bi mogao početi opis još jedne "mitske bitke" hrvatskog nogometa, kojega u petak u Beču očekuje "turska neman". Ovog puta velesila su Hrvati, a Turci se nakon dva preokreta koja su napravili u skupini protiv Švicaraca i Čeha, pokušavaju "zakrpati" kako bi se napravili što opasnijima općefavoriziranim "kvadratićima".

"Naše malo misto" već su prvog dana nakon povratka iz Klagenfurta počeli "napadati" Turci. Novinari su već tu, već su udvostručili broj izvjestitelja koji prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a brojne kamere i mikrofoni pojavili su se i na otvorenom treningu naših u Oberwartu.

Vaš izvjestitelj bio je među onima koje su turske kolege "zaskočile" tražeći mišljenja o njihovoj i podatke o našoj reprezentaciji. Nije bilo nikakve potrebe pokušavati odgonetnuti s koje su nam turske televizije gurnuli mikrofon pod nos, jer svi oni koji posjeduju satelitsku antenu znaju da se turski televizijski kanali broje u stotinama.

Turskog kolegu kojemu smo izrekli pohvale na račun turskog nogometnog i nacionalnog fanatizma, ali i "zaprijetili" kako smo i mi Hrvati jednako fanatični, zamolili za sličnu "protuuslugu". Što kažu Turci o nama i što očekuju od četvrtfinala.

"Mi Turci smo uglavnom euforičan i emotivan narod, ali ovo što se dogodilo nakon pobjede protiv Češke odavno nije viđeno. Noć i dan nakon te utakmice samo se o nogometu pričalo, a kad se bude igralo četvrtfinale, cijela država će stati."

I onda kažu da mi i Turci nemamo ništa zajedničko? Ovu rečenicu slobodno smo mogli upotrijebiti i mi za dočaravanje stanja u Hrvatskoj tijekom velikih sportskih utakmica i pobjeda.

"Puno će nam nedostajati Aurelio u sredini. Na njegovom mjestu nemamo puno pravih rješenja, uostalom zbog toga je i dobio tursku putovnicu. Što se vratara tiče, ne mislim da će iskjučenje Volkana biti velik hendikep, jer Rüstü je i dalje u sjajnoj formi, možda čak i boljoj nego Volkan, koji je u prednosti samo zato što je mlađi. Nedostaje nam i Emre, ali zanimljiv je podatak da u zadnjim utakmicama kad on igra gubimo, a kad njega nema pobjeđujemo. Moguće je da ipak zaigra u petak, ali to će se znati tek 75 minuta prije utakmice."

Turski su novinari u nešto drugačijoj situaciji od hrvatskih, jer njihov stručni stožer uopće neće komunicirati s njima sve do treninga u Beču dan prije utakmice. Stoga ni oni nisu baš sigurni kakvo je stanje u momčadi, tko se kako oporavlja, jer se turski stožer praktično "zabarikadirao" u Kremsu, nakon premještaja iz švicarske baze gdje su bili u skupini.

Kod turskog kolege pokušali smo "ispipati" i moguću međunavijačku atmosferu u Beču, gdje se očekuju gotovo nestvarne brojke od 100.000 Hrvata i možda čak trostruko više Turaka po gradskim ulicama na dan utakmice.

"Ne vidim da bi trebalo biti ikakvih problema između naših navijača. Turci i Hrvati nemaju nikakvih međusobnih problema, dapače - turski navijači zajedno su sa hrvatskima slavili vašu pobjedu protiv Njemačke. Da igramo s Nijemcima ili recimo Srbima, onda bi moglo biti nekih 'mrkih pogleda' i problema, ovako ne vjerujem. Naravno da svugdje ima 'usijanih glava', ali Turci nisu ništa posebno 'napaljeni' na Hrvate, prije svega vole svoju momčad. Mislim da će to biti velika navijačka fešta u Beču u petak."

Iako će broj Hrvata u Beču vjerojatno oboriti sve rekorde u "iskrcaju kvadratića" na bilo kojem gostovanju u povijesti, Turaka će zasigurno biti više. Nadajmo se da će se u kasnim noćnim satima s petka na subotu Bečom oriti "Bježite Turci, bježite iz grada..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!