Nogomet

Hrvati i Rusi nerazdvojni par

Marin Vuković • četvrtak, 19.06.2008.
Hrvati i Rusi nerazdvojni par
Foto: Davor Sajko

Ako je i bilo ikakve sumnje u težinu kvalifikacijske skupine iz koje se Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo, ona je otklonjena činjenicom da su i Hrvatska i Rusija izborile mjesto među osam najboljih reprezentacija Europe.

Nakon što je Hrvatska kao prvoplasirana reprezentacija iz kvalifikacijske skupine E izborila nastup na Europskom prvenstvu, ostavivši iza sebe Rusiju i Englesku, našlo se i takvih zlih jezika koji su pokušali omalovažiti ovaj veliki uspjeh ocjenama kako je upravo naša skupina bila slabija od ostalih. Pravu istinu i potvrdu težine hrvatskog puta do Europskog prvenstva ponudio je prvi krug natjecanja u Austriji i Švicarskoj. Hrvatska i Rusija jedine su momčadi iz iste kvalifikacijske skupine koje su izborile plasman u četvrtfinale.

Od svih sedam kvalifikacijskih skupina za ovo Europsko prvenstvo, samo skupina E u četvrtfinale je dala dvije reprezentacije. Osim Hrvatske, koja je svoje mjesto među osam izborila i prije posljednjeg kola, večeras je to uspjelo i Rusima koji su u Austriju i Švicarsku doputovali upravo zahvaljujući hrvatskoj pobjedi na Wembleyu. Iz svih ostalih skupina nastavak je natjecanja izborila tek po jedna reprezentacija.

Iz kvalifikacijske skupine A samo su se Portugalci plasirali u četvrtfinale, dok su Poljaci razočarali i s tek jednim bodom iz tri utakmice putuju kući već nakon prvoga kruga, iako su kvalifikacije završili ispred Portugala. Sličan je slučaj i sa skupinom B iz koje su na Euro stigli Italija i Francuska. Finalisti prošlog Svjetskog prvenstva nikoga nisu impresionirali igrom, ali su nešto bolje prošli Talijani i u posljednji trenutak izborili vizu za četvrtfinale.

Najveće razočaranje umalo je postala skupina C koja je na Euro poslala Grčku i Tursku. Dok su Grci neslavno završili svoj nastup s nula bodova i iznimno neatraktivnom igrom, do 75. minute posljednjega kola u tom su društvu bili i Turci. Ostalo je povijest, rijetko viđen preokret protiv Čeha donio im je četvrtfinalni sraz s Hrvatima.

Česi imaju za čime žaliti, već spomenutih 15 minuta turskog uragana izbacilo ih je iz daljnjeg natjecanja, a njihovi kolege Nijemci ipak su spasili čast kvalifikacijske skupine D i pobjedom nad Austrijom prošli u četvrtfinale. Iz skupine F u turniru su i dalje Španjolci, koji se jedini uz Hrvate mogu pohvaliti činjenicom da su i u kvalifikacijama i na Euru zauzeli čelnu poziciju u skupini.

Iz skupine G prvoplasirani Rumunji ostali su kratkih rukava i nakon "skupine smrti" s Francuzima pakiraju kovčege. Premda su u kvalifikacijama zaostali za Rumnunjskom tri boda, Nizozemci su na ovom turniru pokazali ponajviše i posve zasluženo i dominantno prošli među osam najboljih. Mogu li oni stati na put Rusima i razbiti jedini preživjeli par iz kvalifikacija, vidjet ćemo u njihovom izravnom dvoboju u subotu, 21. lipnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!