Nogomet

"Bolja smo momčad od Turske"

Bernard Jurišić • četvrtak, 19.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Europsko prvenstvo ne ostavlja puno vremena za uživanje u velikim pobjedama i uspjesima. Četvrtak već donosi novo opipavanje terena na stadionu Ernst Happel, a uoči puta u Beč izbornik Slaven Bilić imao je još jednu jutranju kavu s novinarima...

Kakva je situacija sa ozljedama Srne i Rakitića?
"Srna je dobro, a Rakitić je trenirao po svom programu s fizeoterapeutima. Optimizam nam daju prognoze liječnika i mislim da bi trebao biti spreman za Turke."

Kad biste mogli birati stadion za Turke, bi li to bio Klagenfurt ili Beč?
"O tome nismo razmišljali, pa mi nije ni bitno, ali kad već pitate izabrali bi Klagenfurt. Znate i zašto... Ali pobijedili smo i u Beču, jer je duplo kraća vožnja, samo sat i pol maksimalno. Ali neće to biti presudno."

Što ste novoga naučili o Turcima?
"Proučili smo ih i nije baš da se ima što za vidjeti. Ima nekih stvari koje se ponavljaju, ali njihove dvije varijante su ofenzivna i još više ofenzivna. Ponekad djeluju malo suludo i ne drže fiksan raspored, znaju svi krenuti u napad. Ne mogu nas ničim iznenaditi, nisu oni iznenadili ni Švicarce i Čehe nego je urodila plodom njihova agresija i pritisak. To se malo poklopilo s greškom Čecha i imali smo malo sreće. Bit će izuzetno teška utakmica, ali na nju smo spremni i psihički i fizički. Morat ćemo biti strpljivi, a najvažnije je da mi ne izađemo iz naših gabarita koje inače imamo."

Bilić je zadovoljan i odabirom Talijana Rosettija za glavnog suca našeg susreta.
"Drago mi je što sudi jedan veliki sudac koji će utakmicu sigurno držati pod kontrolom."

Koja je najveća prednost Hrvatske protiv Turske?
"Naša najveća prednost što smo bolja momčad od Turske. To nije nikakva bahatost, to je naše mišljenje."

Kako odgovoriti na njihovu agresiju?
"Oni kad prave pritisak, onda taj njihov napad traje po 3-4 napada. Ostaju kompaktni i tjeraju protivnika na izbijanje lopte, blizu su protivničkih linija. Terim je velik trener, trenirao je Fiorentinu i Milan, osvojio Kup Uefe sa Galatasarayom, to je trenerska legenda. Zašto su bolji napadači nego obrambeno je logično, jer većina tih igrača igraju za najjače turske klubove koji su u njihovom prvenstvu dominantni i koji su navikli pobjeđivati."

Jeste li odredili sastav?
"Imamo još nekoliko varijanti, ali nećemo previše lutati. Ili ćemo igrati s dva klasična napadača ili igrati na sličan način kao protiv Njemačke."

Turci su na ovom prvenstvu puno lošiji bili u prvom nego u drugom poluvremenu.
"Mi ćemo krenuti od početka čvrsto. Oni krenu nešto slabije, ali završavaju dobro. Mi nećemo zbog toga mijenjati naš plan igre, jer utakmica traje 90 minuta i ne bojim se tog njihovog završnog pritiska. Daj Bože da ga pokušaju napraviti, jer bi to značilo da mi imamo prednost. I u tom njihovom pritisku Švicarci su imali više šansi nego Turci. Teško je igrati pas-igru kad je 90% tvojih igrača u 25 metara, ali mi ćemo ih napasti i prije tog pritiska. Kad oni dođu blizu našeg gola onda se teško braniti, bolje je taj pritisak spriječiti, nego kasnije liječiti. Mi smo na njega spremni i ne bojimo ga se."

Kakav vam je osobni osjećaj, je li ovo jedna od vaših najvećih utakmica u karijeri?
"Svaka utakmica je sprecifično stanje, bila to Andora, Livorno, Moskva ili neka utakmica kući. Uvijek postoji pritisak i neki čudan osjećaj. Ovaj pritisak nije ništa teži nego oni koji su dosad bili. Naša nam grup anije dozvoljavala da budemo imalo opušteni, a sad se vidi koliko je ta naša grupa bila jaka, kad su Rusi prošli u četvrtfinale. Samo iz naše kvalifikacijske grupe su dva četvrtfinalista."

Jeste li se vi i igrači riješili pritiska glede ulaznica?
"Karte smo riješili, više nas se ne treba zvati. Svi smo dobili manje nego nam je potrebno, ali omogućeno nam je da kupimo dovoljno barem za one naše najbliže."

Hrvatska se u 10 sati autobusom zaputila prema Beču, gdje će večeras od 18 sati odraditi posljednji trening uoči četvrtfinala s Turskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!