Nogomet

"Nadam se da mi ovo nije zadnja"

Bernard Jurišić • četvrtak, 19.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Kapetan Niko Kovač redovit je gost u najavi dan uoči utakmice ovdje u Bad Tatzmannsdorfu. "Motor" hrvatske momčadi igra svoje posljednje utakmice u nacionalnom dresu...

Niko Kovač protiv Turske će zaokružiti svoj broj nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na 80. Još prije početka Eura najavio je da će se oprostiti od dresa sa crveno-bijelim kvadratićima nakon Austrije i Švicarske, a svi mu želimo da se oprosti s 82 nastupa. Ne zato da bi preskočio Roberta Jarnija na drugom mjestu ljestvice onih s najviše nastupa u povijesti, nego iz razloga što bi to značilo da je Hrvatska igrala finale.

Kakav je vaš predosjećaj uoči Turske?
"Dosad je sve bilo odlično, pa možete pretpostaviti kako se osjećam. Ne trebam vam ništa dodatno objašnjavati."

Jesu li za vas Turci iznenađenje, s obzirom na njihov prolazak u četvrtfinale?
"Kad sam pogledao sve 4 skupine, prošli su svi moji favoriti. Svi misle da su Česi i Portugalci bili favoriti, ali gledao sam Turke nekoliko puta u kvalifikacijama, a i Fenerbahče je odlično igrao u Ligi prvaka. Oni za mene nisu nikakvo iznenađenje."

Kakvu utakmicu očekujete u petak?
"Bit će to borbena utakmica jer je to četvrtfinale. Vidjeli smo kako igraju Turci, da su agresivni i tehnički jaki. Morat ćemo se pripremiti i na provokacije, biti spremni na sve, jer ako nas nešto iznenadi znači da nismo bili 100% spremni. Bit će čvrsta i teška utakmica, možda ode čak i u produžetke, ali nije važno kako - samo da prođemo."

Što kažete na glasan turski optimizam?
"Ne želim se prepucavati preko medija, možda to i novine malo više napuše nego što jest. Mi gledamo sebe i to je sve što nas zanima. Ja volim svoje i poštujem tuđe, oni imaju samopouzdanja nakon prolaska skupine, ali mislim da su šanse 51-49 za nas."

Koliko je teško igrati protiv momčadi koja ne drži fiksan raspored?
"Teško je samo ako se i mi izgubimo. Ali ako mi budemo držali svoj raspored i disciplinu koju smo pokazali dosad, mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Ne smijemo igrati kao primjerice u prvom poluvremenu protiv Makedonije u Zagrebu. Vjerujem da nećemo srljati, da će to biti dobro i da nećemo ići glavom kroz zid."

Što očekujete u današnjem četvrtfinalu između Njemačke ili Portugala?
"Uopće me ne zanima tko će večeras dobiti, kao što me nije zanimalo to će nam doći, Turci ili Česi. Samo da mi dobijemo sutra, a onda što dragi Bog da."

Na koji način odgovoriti na njihovu agresivnost i trku?
"Sigurno da je pas-igra najbolji odgovor na njihovu agresiju. Vidjeli smo kako su Česi odbijali loptu, a onda im se vraćala istog trena natrag. Moramo malo izaći, preseliti igru na njihovu polovicu. Koliko će nam to uspjeti vidjet ćemo, a izbornik će posložiti igru na pravi način."

Kakav je vaš osobni osjećaj, je li ova utakmica kruna naše karijere?
"Rekao bih da je ovo do sada jedna od mojih najvećih utakmica. Mi igrači osim Šimića nismo bili u ovakvoj situaciji na velikom natjecanju. Daj Bože da bude još koja utakmica na ovom turniru."

Kako se osjećate s obzirom da ćete sutra mžda odigrati zadnju utakmicu za hrvatsku nogometnu reprezentaciju?
"U životu je sve moguće, ali svi smo optimisti. Može mi ovo biti zadnja utakmica, ali ja se nadam da neće. Svi mi dišemo kao jedno, igrači, novinari, navijači. Svašta se u petak može dogoditi, ali ja sam optimist. Imao ja 80 ili 82 nastupa to je manje važno. Ja se nadam da ću završiti s 82 nastupa..."

I svi mi ostali...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!