Nogomet

Hrvatsko-turski Ottakring

Branimir Korać, Vedran Attias • četvrtak, 19.06.2008.
Hrvatsko-turski Ottakring
Foto: Davor Sajko

Predviđa se kako će u petak u Beču biti gotovo 200 tisuća Hrvata i ne puno manje Turaka. Gdje će svi oni biti? Gdje će gledati utakmice? Kako će reagirati Hrvati i Turci koji žive u Beču? Odgovore na ova, ali i još neka pitanje, dobit ćete "scrollanjem" dolje...

Prvo, statistika - Beč ima oko dva milijuna stanovnika i od tih dva milijuna oko 40 tisuća su Turci, a oko 10 tisuća Hrvati koji su stalno nastanjeni u Beču. U medijima se nagađa kako će u Beč doći još gotovo 200 tisuća Hrvata na utakmicu četvrtfinala, a ako njima dodamo pozamašan broj Turaka koji će doći - dolazimo do nevjerojatnog broja navijača.

Beč je podijeljen u 23 okruga (Bezirka). Posebno je zanimljiv 16. okrug - Ottakring. Naime, igrom slučaja, u njemu većinom žive, ni manje ni više, nego Hrvati i Turci! Najbolji dokaz tome je Ottakringer strasse koja se još zove i Dalmatinska ulica. Inače, ova će ulica vrlo vjerojatno biti zatvorena za promet i tu će se slavit nakon utakmice - nadamo se oni u kockicama.

U istome okrugu, postoji i Thalia strasse koja je glavna ulica "turskog" dijela ovog okruga. Ovdje će nakon utakmice turski navijači ublažavati tugu nakon ispadanja i tješiti se frazama "ma i četvrtfinale je super rezultat, pogotovo gledajući kako smo krenuli". Ovakva blizina naših i turskih navijača bit će veliki ispit i za jedne i za druge, a, za slučaj da netko pokušati "pasti ispit", bit će tu i veliki broj policije.

U Ottakringu postoji i dio koji se zove Brunnenmarkt gdje su se nakon Češke okupljali Turci i slavili. Zašto baš tamo? Zato jer se Brunnermarkt zove i Little Istanbul - dovoljan razlog? Dakle, nakon utakmice izbjegavajte Brunnenmarkt i slavite zajedno s ostalim našim navijačima u drugom dijelu Ottakringa.

U 16. okrugu ima i veliki broj lokala u kojima se, inače, Turci i Hrvati zajedno druže. Nemojte se iznenaditi ako uđete na kebab ili burek (kojih ima po cijelome gradu), a turski vas ugostitelj pozdravi na hrvatskom jer gosti su mu, uglavnom - Hrvati. Naime, Austrijanci baš i ne vole tursku hranu pa tako većina tih ugostiteljskih objekata sa "zdravom" hranom za klijentelu ima baš Hrvate.

Što se tiče same utakmice, Hrvati će, kao i protiv Austrije, vrijeme prije trošiti na Grabenu u restoranima i kafićima, a poslije toga - netko će na stadion, a netko u fan zonu. Preporučamo svim navijačima dolazak u fan zone na Rathausu i Heldenplatzu što ranije jer je broj mjesta ograničen, a i svakako treba napomenuti kako se tog ograničenja zaista drže i, kada se popuni - ne puštaju. Kad smo već kod fan zone, utakmicu s Češkom u fan zoni pratilo je oko 20 tisuća Turaka i imali su organizirano navijanje - bubnjare i trube.

Još jedna itekako korisna informacija i vrlo bitna za navijače - u fan zoni, ali i na Grabenu i nekim lokalima u cijeni pive uključen je i 1 euro za plastičnu čašu koju se itekako isplati sačuvati prije "nove runde" te tako uštediti. Euro po euro - nova piva.

Turci su nakon pobjede nad Češkom četvrtfinale slavili na "hrvatski" način - vozili se autima cijelu noć, trubili, plesali po cesti, po autima, bubnjali, sve u svemu - šokirali Austrijance koji, i da su kojim slučajem imali što slaviti, sigurno ne bi na taj način izrazili svoje zadovoljstvo. Poznato, ne?

U svakom slučaju suživot Hrvata i Turaka u Beču je na nivou. Svaka pobjeda Hrvatske slavila se zajednički u tom dobro poznatom Ottakringu, Turci su slavili s Hrvatima kao da su i oni sami pobijedili. U petak će nakratko postati "neprijatelji", barem tih 90 minuta.

Zanimljivo je i to da Turci poraz stoički podnosi. Nakon izgubljene utakmice čestitat će i povući se, neće raditi probleme, tako da dobar dio Bečana ipak priželjkuje - hrvatsku pobjedu.

Ankete koje su provedene među Bečanima pokazuju kako su gotovo svi gastarbajteri s područja bivše Jugoslavije kao i najveći dio Austrijanaca, na strani Hrvatske. Ugostitelji posebno očekuju pobjedu Hrvatske obzirom da će u tom slučaju nakon susreta utržiti gotovo polugodišnji promet. S Turcima u ispijanju piva nemaju sreće, no zato Hrvati to nadoknade za obje navijačke skupine.

Priče o susretu visokog rizika i strahovanja o sukobima Hrvata i Turaka prema svemu prikazanom baš i nemaju neku osnovu. Barem ako ćemo suditi po bečkim Hrvatima i Turcima. Može se u svakom slučaju očekivati pravi spektakl na ulicama Beča, što su nam potvrdile i naše "bečke veze" kojima posebno zahvaljujemo na velikom trudu i dostavljanju silnih podataka. Naravno, spektakl će uslijediti nakon što naši igrači "obave svoj dio posla" i uđu u polufinale. Polufinale... Zaista zvuči nestvarno. Sretno Hrvatska!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!