Nogomet

Hrvatski navijači opet osvojili Beč

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, HINA • petak, 20.06.2008.

(Iz Beča za Sportnet.hr Bernard Jurišić, Tomislav Pacak i Davor Sajko). Usprkos gromoglasnim najavama o tisućama turskih navijača koji dolaze u Beč, glavni austrijski grad ponovo su osvojile crveno-bijele kockice...

Austrijska metoropola je po drugi put u posljednjih 12 dana postala glavni grad Hrvatske. Tisuće hrvatskih navijača iz cijelog svijeta okupirale su središte grada i bučnim navijanjem i pjesmama kratile vrijeme do početka utakmice.

Po ulicama Beča, na gatovima uz Dunav, u robnim kućama, kafićima, a posebice u ulici Graben, te trgu ispred katedrale sv. Stjepane dominirale su hrvatske zastave i kockice. Sasvim sigurno u glavni austrijski grad se ponovo slilo više od 100.000 hrvatskih navijača. Hrvatski navijači su još jednom položili veliki ispit iz ponašanja. Do 18 sati nisu bili zabilježeni nikakvi incidenti, sve je prolazilo uz pjesmu i potoke alkohola.

Austrijska policija utakmicu između Hrvatske i Turske nije proglasila susretom visokog rizika, no ipak je pojačala kontrole po središtu grada, te u navijačkim zonama i na stadionu. U Beču živi oko 40.0000 Turaka, dok ih je u Njemačkoj više od tri milijuna. Prema najavama bečke policije na ulicama grada očekivalo se najmanje 200.000 turskih navijača, no za sada je ta brojka daleko manja i očito je svi iščekuju ishod utakmice.

Za sada je najveći problem hrvatskim navijačima kako doći do ulaznice. Nekoliko tisuća sretnika čuvalo je ulaznice poput "zlata", dok su su ostali pokušavali nabaviti na crnom tržištu. Nekoliko sati prije početka utakmice moglo se nabaviti ulaznice za sve sektore, no cijene nisu bile nimalo pristupačne - kretale su se od 300 do 1000 eura.

Za sve koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice ostaje pričuvna varijanta, neki od brojnih bečkih kafića i restorana, ili pak jedna od navijačkih zona.

U samom gradu postavljene su zone koje mogu primiti i do 70.000 posjetitelja. Prostiru se od Heldenplatza preko Ringstrassea do Rathausplatza, a na tom prostoru veličine 100.000 kvadratnih metara sa pet ulaza postavljeno je 10 velikih ekrana na kojima će se moći pratiti sve utakmice. Osigurana je i hrana, te razna pića. Bečka navijačka zona biti će otvorena od 9 do 24 sata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!