Nogomet

"Bili smo veliki"

Bernard Jurišić • subota, 21.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Prospavana noć nije donijela ništa ljepše jutro nego što je bila večer. Izbornik Slaven Bilić oprostio se od ovog Europskog prvenstva, Austrije i hrvatskih novinara posljednjom konferencijom za novinare u Bad Tatzmannsdorfu...

Slaven Bilić i u svom posljednjem druženju sa "sedmom silom" u press-šatoru u Bad Tatzmannsdorfu dočekan je pljeskom. Iskrenim, baš iz srca, od svih nas koji smo se ova dva tjedna družili s njima i radili s njima.

Jutro nije izliječilo jučerašnje rane i tragično ispadanje u četvrtfinalu Europskog prvenstva, ali ostao je ponos. I taj ponos će rasti iz dana u dan, makar će ranama trebati neko vrijeme da zacijele.

"Hvala vam svima na praćenju reprezentacije od prvog dana priprema, svi smo bili jedno tijelo. Gotovo je, i u jednoj rečenici kad podvučem crtu mogu samo reći da sam izuzetno ponosan na igrače i na cijeli stožer. Od prvog dana priprema do jučerašnjeg zadnjeg penala bili smo veliki i u ponašanju i kvaliteti igara. Napravili smo velik uspjeh s prolaskom prvog kruga, a posebno zbog načina na koji smo prošli."

Kakav je dojam nekoliko sati nakon Beča?
"Opraštamo se bez poraza, ali smo očekivali da ćemo napraviti i puno više. Nogomet je takav da smo mogli izgubit i sve tri utakmice u grupi, ali naš osobni plan je bio ulazak u finale. Zato smo još više razočarani i tužni."

Što je, osim malo sreće, nedostajalo da jučer dobijemo?
"Penali su specifični i sreća i psihološko stanje odlučuju. Onaj gol nismo primili nesretno. Napravili smo dvije pogreške jer nismo prepoznali situaciju koja se dogodila nakon našeg pogotka. Kad smo mi došli do lopte, onda smo morali reagirati bolje, jer smo im mi dali drugu priliku da naprave jedino što su mogli u tom trenutku."

Tražili ste izmjenu u zadnjim sekundama, sudac je nije dozvolio.
"Nitko tu nije kriv, ni sudac. Tražili smo dva puta izmjenu, četvrti sudac je imao papir u rukama i zvao je glavnoga dva puta da napravimo izmjenu. Dva prekida su bila u tim trenucima, ne znam što je sucu bilo u glavi, valjda je mislio da je kraj. Sudac je samo čekao da netko loptu vrati u bilo kojem pravcu da svira kraj. Ne može svirati kraj dok je lopta u kaznenom prostoru. Da je lopta odbijena 10 metara dalje u prvom kontaktu, mislim da bi bilo gotovo."

Niste izlazili iz svlačionice 20 minuta nakon utakmice, kako su se osjećali igrači?
"Tužna je atmosfera bila, ne samo među igračima nego među svima. Većina je plakala, a nekoliko njih je jecalo, ridalo, nije ih se moglo zaustaviti. Bio je to šok, strašan šok."

Dugo ste zagrijavali Pokrivača?
"Pranjića su u već u 15. minuti presjekla leđa i rekao mi je na poluvremenu da će teško moći. Radi toga se Pokrivač zagrijavao, no Pranjić je primio injekciju, probao i ostao do kraja."

Budućnost?
"Prerano je za to pitanje u ovom trenutku, ali mi smo već spremni na novi ciklus, ne sad nego još prije nekoliko mjeseci. Već je bilo priča da će se neki oprostiti, ali bez obzira na to mi smo na tim pozicijama u vidu kvalitete igrača dosta dobri. Jedini problem je što su ti momci vođe, no ima dobrih igrača koji će doći na njihove pozicije. A i tko kaže da će se oprostiti? Sad bismo se svi oprostili, Luka bi prestao, ja bih išao loviti ribu, ali nije tako..."

Svi smo dojma da je igra bila bolja od rezultata u sve 4 utakmice?
"Mi smo jedino protiv Njemačke imali dva gola viška, sve ovo ostalo je bilo na knap. Ako ćemo izostaviti drugo poluvrijeme protiv Austrije, onda je to i po našem mišljenju bilo nerealno malo što se rezultata tiče, s obzirom na događaje na terenu. I jučer smo promašili puno izglednih prigoda za jednu ovako značajnu utakmicu. Objektivno otkad nema Eduarda mi imamo problema s realizacijom, no svi igrači su dali svoj maksimum i odigrali fenomenalno. Malo je takvih igrača, to je i logično da nam takav igrač nedostaje. Maknite Pavljučenka ili Tonija, pa će Rusi i Talijani imati problema. Zaslužili smo svaku od pobjeda, a jučer smo svakako zaslužili više od remija."

Jeste li pripremali Runju za branjenje penala?
"Nismo zbog toga imali samo dvije zamjene, Olić i Kranjčar su se najviše potrošili. Kalkulirali smo s Lekom, ali pričajući sa Srnom i Rakitićem, oni su rekli da mogu i nije ih bilo potrebno mijenjati. Vratara nismo mijenjali za penale jer su obojica specijalisti za jedanaesterce, tako nam je i Mrmić rekao koji ih najbolje zna. Što se bližio kraj utakmice mi smo dominirali, a Turci su padali snagom."

Čime ste najzadovoljniji nakon završetka ovog natjecanja?
"Svi su dali svoj maksimum i ne smiješ imati ni jednu slabu točku jer te protivnik odmah kazni na ovakvoj razini. Igramo takav nogomet u kojem koristimo sve igrače i u fazi napada i u fazi obrane. Olić praktično ovisi o Robertu Kovaču. Jasno da su neki bili bolji od drugih, ali generalno i pojedinačno svaki od njih je dao veliki obol ovim pobjedama i rezultatu."

Je li ovo bila zadnja utakmica Nike Kovača za reprezentaciju?
"Pričali smo, ali dogovorili smo se da ćemo se odmoriti i nakon toga vidjeti što i kako. Svi smo u stanju šoka, i mi i vi i cijela nacija i nije adekvatno vrijeme za kruncijalne odluke. Ima vremena, zora je pametnija od noći..."

Bilić će prvenstvo nastaviti pratiti, ali nadalje samo kao gledatelj, ispred TV ekrana u svom stanu. "Pratit ću prvenstvo jer volim nogomet, ali ne mogu isključiti mobitel jer imam samo jedan. Ali odmorit ću se svakako..."

A nakon odmora, opet u nove pobjede. Bit će Hrvatska opet moćna, bit će još hrvatskih pobjeda. Itekako.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!