Nogomet

Van der Sarovo zbogom reprezentaciji

Maja Giljanović • nedjelja, 22.06.2008.
Van der Sarovo zbogom reprezentaciji
Foto: EPA

Edwin Van der Sar je utakmicom protiv Rusije zaokružio reprezentativnu karijeru - 37-godišnjaku je, naime, debi u dresu Oranjea omogućio upravo aktualni izbornik polufinalista Eura 2008., Guus Hiddink koji je rekorderu s 16 nastupa na završnicama Europskih prvenstava 1995. omogućio nastup protiv Bjelorusije...

Van der Sar je u međuvremenu sa 128 nastupa ušao u povijest Nizozemske kao igrač s najviše odigranih utakmica, a oproštaj od nacionalnog dresa najavio je još prije Eura - sasvim sigurno, međutim, nije očekivao eliminaciju u četvrtfinalu i propuštenu prigodu prestići Liliana Thurama, su-rekordera s 16 utakmica na Eurima u Engleskoj, Belgiji i Nizozemskoj, Portugalu odnosno Austriji i Švicarskoj.

Rekord bi inače mogao potrajati - Thurama također više nema među Les Bleusima, Figo se oprostio prije dvije godine s 14, a nema više ni Zidanea ni Poborskog (14). Među sunarodnjacima je slična stvar: umirovljeni Frank de Boer ima 112 nastupa, Clarence Seedorf 87, ali od 32-godišnjaka veće šanse prestići Eda ima Rafael Van der Vaart (58).

Bert van Marwijk koji od Van Bastena preuzima reprezentaciju pokušao ga je nagovoriti da ostane do Svjetskog prvenstva 2010., ali je prvak Europe s Ajaxom 1995. i ove sezone s Manchesterom ostao čvrst pri odluci: "Kucnulo je vrijeme odlaska. Strašno će mi nedostajati suigrači i predivna atmosfera koja se stvara na ovakvim turnirima, ali 37 je na leđima. Igrao sam četvrtfinala, polufinala, ove sam se godine nadao boljem - slabiji dan, međutim, koštao nas je prolaska dalje".

"Šteta jer bilo je tu štofa. Da smo bar izdržali do jedanaesteraca...", uzdahnuo je i to upravo on - na nizozemskom golu na trima uzastopnim eliminacijama Tulipana (Euro '96., SP '98., Euro '00.) slabijim izvođenjem penala.

Van der Sar je karijeru otpočeo u Ajaxu 1990. s kojim je u devet sezona osvojio četiri naslova prvaka i tri Kupa kod kuće te europsku krunu, Kup UEFA, Superkup i Interkontinentalni kup. Dvije je sezone potom proveo u Juventusu, a na Otoku mu je prvi klub bio Fulham.

2005. kupio ga je Manchester, a junak koji je Chelseajevom Anelki obranio odlučujući jedanaesterac u Moskvi u dvostrukom će uzastopnom engleskom i ove sezone europskom prvaku sljedeće godine završiti i klupsku karijeru.

U reprezentativnom, pak, dresu legendarnog dugonju (197 cm) će pokušati dostojno zamijeniti Ajaxov Maarten Stekelenburg (ili Vitesseov Piet Velthuizen), a u nasljeđe im ostavlja rekord kojeg dijeli s nekadašnjim suigračem iz Ajaxovih dana Aronom Winterom - šest, naime, završnica europskih odnosno svjetskih prvenstava.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!