Tenis

Ljubo se vratio pa stao

Branimir Korać • utorak, 24.06.2008.
Ljubo se vratio pa stao
Foto: EPA

Jürgen Melzer ponovno je bio koban po Ivana Ljubičića u prvom kolu Wimbledona. Već ga je jednom u Londonu odmah na startu svladao, a to je učinio i ove godine, ovaj put nešto teže s 3-2 u setovima. Imao je Melzer 2-0 u setovima, Ljubičić je izborio peti set, ali više od toga ne...

Ivan Ljubičić dobio je priliku uzvratiti Jürgenu Melzeru za poraz u prvom kolu Wimbledona 2005. godine. Melzer je tada slavio sa 6:4, 6:4, 6:4, no Ljubičić je danas bio blizu, ali ipak nije uspio svladati neugodnog Austrijanca. U ključnim trenucima petog seta Melzer je bio dovoljno miran i znao je sačuvati prednost od breaka do koje je rano došao.

Ulazak u meč nije bio dobar. U prvom setu Ivan je igrao dosta pasivno, a Melzer mu je sjajnim izlascima na mrežu stvarao velike probleme. Kod 2:2 Ljubičić je doslovno poklonio gem Austrijancu koji je tako ni kriv ni dužan došao do breaka. U sljedećem gemu Ljubičić je dobio priliku vratiti izgubljeni servis, ali kod 30:40 Melzer krasno odigrava na mreži i spašava prvu break loptu. Drugu je Ljubičiću Melzer poklonio dvostrukom servis pogreškom, ali i ona je ostala neiskorištena. Kod 5:3 Melzer je mogao dvostrukim breakom završiti set, no Ivan se spasio, samo kratko jer je Melzer uzeo svoj servis i set sa 6:4.

Bolje je Ivan igrao u drugom setu. Imao je Melzer jednu break priliku kod 2:2, ali Ljubičić riskantnom kratkom loptom uz samu crtu spašava gem i sve do kraja seta obojica čvrsto drže svoje servise. U tie-breaku sve do 8:7 za Melzera nije bilo mini breaka. Onda na nešto slabiji Ivanov servis Melzer napada i dolazi do 9:7 i 2-0 u setovima.

Nešto bolja igra u drugom setu bila je najava Ivanovog povratka u meč. U trećem setu je posve dominirao na servisu, njegovi servis gemovi bili su kratki i lako osvajani dok se Melzer sve više mučio. Kod 1:1 Ljubičić je napravio break i prednost s lakoćom zadržao do kraja seta u kojem je imao čak osam break lopti te jednu iskorištenu.

Pri vodstvu Melzera 2:1 u četvrtom setu, Austrijanac je imao 0:40, Ivan je spasio s dva krasna servisa da bi kod 30:40 u dugoj izmjeni dočekao pogrešku Austrijanca i spasio i treću break loptu. U sljedećem gemu uzeo je Melzeru servis, spasio kod 3:2 asom i četvrtu break loptu u ovom setu te kod 4:2 došao i do dvostrukog breaka čime je riješio set.

Na startu petog seta imao je Ljubičić break loptu koju ne koristi, Melzer to kažnjava i u narednom gemu radi break za 3:1. Imao je još Ivan prilike kod 3:1 vratiti se u meč, propustio je dvije break lopte nakon čega je Austrijanac uspješno dovršio posao i plasirao se u drugo kolo.

U meču koji je trajao gotovo tri i pol sata Ljubičić je pogodio 33 asa, ali to nije bilo dovoljno. Imao je čak 15 break lopti od čega je iskoristio tek tri i nakon svih propuštenih prilika je kažnjen.

Wimbledon, tenisači, prvo kolo:
Jürgen Melzer (Austrija) - Ivan Ljubičić (Hrvatska, 26) 6:4, 7:6(7), 4:6, 2:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!