Nogomet

Rusija traži "lijek" protiv Furije

Ante Jukić • četvrtak, 26.06.2008.
Rusija traži "lijek" protiv Furije
Foto: EPA

Koja će se reprezentacija suprotstaviti Njemačkoj u bečkom finalu, saznat ćemo nakon polufinalnog dvoboja Španjolske i Rusije. I dok se Španjolci hrabre činjenicom da nikad nisu poraženi od svog večerašnjeg suparnika, Rusi upravo dvoboj na Ernst Happelu vide kao idealnu priliku za vraćanje starih dugova...

Kada su Rusija i Španjolska, susretom prvog kola skupine D, otvorile svoj nastup na smotri najboljih europskih reprezentacija, malotko je mogao očekivati njihov međusobni dvoboj i u polufinalu, 16 dana kasnije. Doduše, sjajnim imenima popunjenu reprezentaciju Španjolske mnogi su stručnjaci uoči početka Eura vidjeli kao jednog od pritajenih favorita, ali "eksploziji" ruskog stroja nadali su se samo najzagriženiji navijači Zbornaje.

Iako je Španjolska s uvjerljivih 4:1 slavila u tom prvom susretu, malo će to značiti večeras, kada ove dvije reprezentacije ponovno "ukrste koplja". Jer, Rusija je nakon navedenog dvoboja bitno dignula razinu svoje igre, što su na svojoj koži najbolje osjetili Nizozemci u četvrtfinalu, dok Furija ipak nije nastavila u tonu kojim je otvorila prvenstvo. Svjestan težine zadatka koji očekuje njega i suigrače je i Cesc Fabregas, strijelac odlučujućeg penala u četvrtfinalnoj pobjedi nad Italijom:

"Ako budemo očekivali Rusiju kakva je bila u našoj prvoj međusobnoj utakmici, bit ćemo u velikim problemima", upozorava mladi veznjak Arsenala, za kojeg se očekuje da bi mogao dobiti priliku od prve minute.

Inače, Španjolci su uoči ovog dvoboja "iskopali" mnoštvo statističkih podataka, koji upravo njih "guraju" prema nedjeljnom finalu, a jedan od njih je i činjenica da Furija nikad nije poražena od Rusije. Osim već spomenute pobjede u Innsbrucku, Španjolci su bolji bili i na Euru u Portugalu prije četiri godine, te u prijateljskom dvoboju u Granadi 1998. Jedini preostali susret ove dvije reprezentacije završen je bez pogodaka, a riječ je o još jednoj prijateljskoj utakmici, odigranoj u Albaceteu 2006. godine. Još jedan "uteg" ma strani Španjolaca je podatak, da su pobijedili u oba polufinalna susreta Europskog prvenstva u kojima su dosad nastupili, pa se nadaju da će se tradicija nastaviti i večeras u Beču.

Za razliku od Španjolske, koja se uoči polufinala može "podičiti" uvjerljivom prednošću na "papiru", Rusija teško može pronaći statistički podatak koji ide njoj u prilog. Ipak, evo jednog: kad već oni nikad nisu uspjeli pobijediti Španjolsku, uspjelo je to njihovom izborniku, Guusu Hiddinku, koji je Furiju eliminirao u četvrtfinalu SP-a 2002. godine, kada je vodio Južnu Koreju. No, bez obzira na tu pobjedu, Nizozemac još uvijek čeka na svoju prvu polufinalnu pobjedu na velikim natjecanjima, budući da je na SP-u 1998, kao izbornik Nizozemske, zaustavljen od Brazila, dok mu se na već spomenutom SP-u 2002. ispriječila Njemačka. Ipak, Hiddink se ne želi previše zamarati statistikom, nego je koncentriran isključivo na igru svoje momčadi:

"Ako budemo radili pogreške kao u našoj prvoj utakmici, ne moramo ni izaći na teren. No, moji igrači su pokazali da brzo uče, tako da očekujem još jednu njihovu dobru predstavu" umjeren je u izjavama bio Hiddink te na kraju dodao:

"Ni ja nisam očekivao ovako brz napredak naše igre, no igrači su pokazali nevjerojatan karakter. Očito je da uživaju u svakoj utakmici, a to je osnovni preduvjet za ostvarivanje vrhunskih rezultata."

U odnosu na postavu koja je u subotu "razmontirala" Nizozemsku , Rusi u večerašnjem dvoboju neće moći računati na dvojicu "požutjelih", Kolodina i Torbinskog, dok bi svi ostali trebali biti na raspolaganju izborniku.

Sve je, dakle, spremno za pretposljednju utakmicu Europskog nogometnog prvenstva. Može li Zbornaja pružiti još jednu veličanstvenu predstavu i konačno srušiti španjolsko "prokletstvo" ili će Furija još jednom izaći neporažena iz polufinala Eura? Bit će ovo, inače, četvrti puta u povijesti Europskih prvenstava, da se dvije reprezentacije drugi puta susreću na istom natjecanju, a dvostruka je pobjeda dosad ujedno i značila naslov europskog prvaka (Njemačka protiv Češke 1996. te Grčka kontra Portugala 2004.). Nesumnjivo, vrlo interesantan podatak za Španjolce...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!