Nogomet

Milijun izgovora

Branimir Korać • nedjelja, 29.06.2008.
Milijun izgovora
Foto: Sandro Donda

Kratko smo uživali u nogometnom blagostanju. Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu sve nas je činila ponosnima, ali onda su došli klubovi koji su krenuli tako da ćemo izbjegavati nogometne teme u razgovoru sa strancima...

Što očekujete od hrvatskih reprezentativaca u svakoj utakmici? Neka ostave srce na terenu, a ako izgube, neće im se zamjeriti. Što očekujete od svog kluba? Isto tako. Bez obzira da li je riječ o nogometu, košarci, vaterpolu, kuglanju. Očekuje se to i u prvenstvenim ogledima, a kako se ne bi očekivalo kada vas taj klub predstavlja u Europi. Ne predstavlja samo sebe već i svoj grad i državu.

Hrvatska, eto, već treću godinu u nizu ostaje bez svog predstavnika već na prvoj prepreci u Intertoto kupu. Ne bi bilo tužno i ružno da se ponovno ne radi o klubu koji po kvaliteti ne bi trebao predstavljati baš nikakav problem. Prije dvije godine Osječani su ispali od tada anonimnog Ethnikosa s Cipra, istina, ti Ciprani su daleko dogurali, ali isključivo fanatičnom borbenošću, a ne kvalitetom. Prošle godine Zagreb se osramotio u dvobojima s albanskom Vllaznijom, a ove godine Rijeka nam je "uljepšala" ljeto sramotnim ispadanjem od makedonske Renove.

Tko se usudi tvrditi da su ciparska, albanska ili makedonska liga jače od hrvatske? Banalno gledano prema ovom - jesu. Kako drugačije objasniti da deveta momčad ciparskog prvenstva izbaci u dva susreta bolje plasiranog hrvatskog ligaša. Ili ako peta momčad makedonske lige izbacuje s lakoćom četvrtu momčad hrvatske lige. Ta četvrta momčad naše lige bila je samo bod iza drugoplasirane. Realno gledano, sve te lige su kvalitetom ispod hrvatske, dosta ispod, eventualno su Ciprani nešto bliže. No razlika je u nečem drugom - svi ti klubovi ulaze s ambicijom u natjecanje i shvaćaju i Intertoto kup kao izlog i put u Europu.

Našim klubovima Intertoto očito postaje nužno zlo. Netko mora ići. U biti i nije im loš izbor igrati Intertoto kup. Ako se ostvari koja pobjeda - super, a ako ne - izgovora je milijun.

Najčešći izgovor je "nama Intertoto nije imperativ". Kako nekom može biti nevažno natjecanje pod okriljem Europske nogometne federacije u kojem predstavljaš svoju državu i nogomet svoje države? Malo neshvatljivo. Da li je Nijemcu, Francuzu, Talijanu Intertoto nevažan? Nije, oni će igrati na prolaz protiv bilo koga, napravit će sve za prolaz i ulazak u Kup Uefa. Da, oni se uključuju kasnije, ali oni igraju isto protiv klubova koji su slabije kvalitete nego što su oni sami, pobjeđuju, ulaze u Kup Uefa i daleko odlaze.

Ne znači to da se sad očekuje od naših predstavnika da se prošetaju kroz Intertoto do finala Kupa Uefe. Od njih se traži da pobjede onog kojeg moraju i pruže u najmanju ruku dostojan otpor jačima od sebe. Ti dvoboji s klubovima iz liga petice trebali bi biti nagrada i navijačima i igračima, a ne treba govoriti što bi značio prolaz protiv tako jakog kluba.

Postoji tu još izgovora - od početka priprema, teških nogu, neuigranosti, vrućine, sparine, u biti sve je izgovor. Izgovor će se uvijek naći, ali rezultat ostaje. A protivnik koji je iznenadio i sebe i nas proći će dalje iako je i on jučer počeo s pripremama, iako i on ima teške noge, iako je i njemu bilo užasno vruće.

Igranje u Intertoto kupu nije nikom nametnuto. Klubovi imaju izbor prijavljivanja da li žele igrati Intertoto kup, to se ostavlja njima na volju i onda je još teže za shvatiti kada se ostvare ovakvi rezultati. Ako si izabrao izlazak u Europu kroz Intertoto kup, onda se očekuje da daš sve od sebe i prođeš dalje. Prođeš dalje protiv protivnika koji je slabiji od tebe.

Intertoto kup, kao i bilo koje drugo europsko natjecanje, nije pripremna prijateljska utakmica već natjecateljska utakmica i u nju se ne ulazi sa 100 nego 200 posto. To u našim klubovima moraju shvatiti svi, od igrača do uprava. Ako to ne shvate, ne trebaju se niti prijavljivati, tako je bolje za sve. Danas nam Europa nije imperativ i važna stvar, sutra nije niti borba za naslov jer protivnik odmakne, prekosutra nije bio niti Kup jer kiksaš protiv slabijeg, onda nije niti drugo mjesto jer i drugi protivnik odmakne i na kraju su svi sretni i zadovoljni sa solidnim petim mjestom i uspješnom sezonom. U trećem mjesecu uprava je postavila za cilj peto mjesto i taj cilj je ispunjen.

Na žalost, tako funkcionira naš klupski nogomet i zato su nam klubovi tu gdje jesu u europskim razmjerima. Jedan do dva kluba još nešto pokušavaju, ostali se zadovoljavaju s ostatkom. Bez velikih ambicija. A za svakog je navijača njegov klub uoči sezone spreman na sve najviše. Poluanonimnog protivnika ismijavaju, očekuju šetnju i planiraju put u Europu, a onda dobiju pljusku. Intertoto smo tako apsolvirali za ovu sezonu, slijede pretkola Lige prvaka i Kupa Uefe, ne možemo staviti ruku u vatru da i tu nećemo vidjeti ovakvih "spektakularnih" rezultata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 00:07
    A nijedan pravi!
    Obrisan korisnik