Ostali sportovi

Privalova bi na OI

Maja Giljanović • četvrtak, 10.07.2008.
Privalova bi na OI

Nekadašnja olimpijska pobjednica Irina Privalova vratila se nakon gotovo sedam godina izbivanja sa staze i pokušava izboriti Olimpijske igre u Pekingu...

Privalova koja u studenom slavi 40. rođendan koncem se prošlog mjeseca, naime, testirala na lokalnom mitingu u društvu vodećih ruskih sprinterki i očito ohrabrena prijavila se na na nacionalno prvenstvo od 17. do 20. ovog mjeseca. Odlučila se sreću oprobati na svojoj prvoj ljubavi - 100 metara - disciplini u kojoj je 1992. u Barceloni osvojila svoju prvu olimpijsku medalju, broncu (srebro je osvojila za ZND u štafeti 4x100).

Majka troje djece od kojih najstarije ima 20 godina svoj je povratak objasnila: "Pod stare dane trčim bez pritiska. Prije je naslov prvakinje bio gotovo isključivi cilj, bronca me jedva zadovoljavala i sve je bilo podređeno samo rezultatu. Sada naprotiv uživam. Presije nema", a omalovažavajući pogledi protivnica, kaže "nadahnjuju. Gušt je upola mlađu npr. 20-godišnjakinju u naponu snage pobijediti i vidjeti joj šok na licu tipa izgubila sam od bakice".

Privalova je inače trostruka europska prvakinja, višestruka svjetska prvakinja u štafeti te olimpijska pobjednica na 400 metara iz Sydneyja, a pauzira od neuspjelih kvalifikacija na 800 metara za OI 2004.

Suprug joj i trener Vladimir Paraščuk nazvao je njen povratak "testom ljudskih mogućnosti", a uspije li izboriti Peking, Privalova će ući u povijest - Fanny Blankers-Koen je kao 30-godišnja majka dvoje djece još 1948. šokirala svijet i osvojila četiri olimpijska naslova (100, 200, 80 s preponama i 4x100), ali Paraščuk napominje: "60 godina je prošlo i njihove se dvije karijere ne daju uspoređivati. Konkurencija je danas jača, nemilosrdnija i zapravo bi sam plasman na Igre bio poduhvat, a medalja čudo nad čudima".

Privalovoj bi s druge strane konce u Pekingu kao najstarijoj atletičarki mogla pomrsiti Marlene Ottey - legendarnoj je Jamajčanki sa slovenskom pasošem 48 godina i još uvijek lovi normu: "Sučeljavale smo se godinama i to prije ohoho godina. Doista bi bilo krasno trčati okušati se još jednom", zaključila je Privalova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!