Nogomet

"Ne bojimo se Fife"

Antonija Pavlić • nedjelja, 13.07.2008.
"Ne bojimo se Fife"
Foto: Kristijan Komarica

Argentinac Dario Cvitanić potvrdio je kako želi igrati za hrvatsku reprezentaciju. Uskoro će dobiti i putovnicu, te će ga izbornik Bilić moći koristiti već u kvalifikacijskim susretima protiv Kazahstana i Engleske. Paralelno s time, australski nogometni djelatnici sve su ljući zbog hrvatskog regrutiranja njihovih igrača. Najavili su i tužbu Fifi, no u HNS-u i dalje mirno obavljaju sve formalnosti kako bi mladi Argentinac mogao što prije zaigrati za Hrvatsku.

"Vjerujem da ćemo sve obaviti u roku od 40 do 45 dana, toliko je otprilike trebalo i za Rakitića. U prijevodu, Dario bi mogao konkurirati već za kvalifikacijske susrete s Kazahstanom i Engleskom, pod uvjetom, naravno, da zadovolji izbornikove kriterije", rekao je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić za Sportske novosti

"Cvitanić je čak u boljoj situaciji nego Rakitić jer za razliku od Ivana, koji je bio reprezentativac Švicarske u uzrastima "do 17" i "do 19" te kandidirao za "do 21", Dario nema niti jedan nastup za bilo koju argentinsku vrstu. A zbog pradjeda s Brača priznaje mu se naše podrijetlo. Pa ne mora, poput Dinamovog Brazilca Etta, provesti dvije sezone u nekom hrvatskom klubu da bi dobio državljanstvo, nužno za eventualni poziv u državnu momčad. Usput, kod Rakitića je bila sretna to jest pravovremena okolnost da se mogao odlučiti za koju će zemlju igrati prije no što navrši 21 godinu; odlučio se s nešto više od 19.", objasnio je Srebrić.

Potvrdio je kako se HNS nimalo ne plaši australske prijave Fifi. "Kao prvo, Vlatko Marković i Ivan Brleković u Sydneyju su bili na Kongresu Fife te, koristeći priliku, nakratko obišli zemljake. Predsjednik se odmah vratio, a član Izvršnog odbora ostao je tek 12 sati duže. Sumnjam da Ivo uopće zna za Vidošića i Kolaka, pa kako bi ih onda mamio u Hrvatsku, o tome uopće nismo razgovarali!"

"Naravno da se ne bojimo australske prijave Fifi. Ni najmanje, kakve to veze ime, što smo zgriješili!? Za nekakav proces nema baš nikakve osnove. Temeljno je da svaki nogometaš, u suglasnosti s vlastitom obitelji, bira za koga će igrati, za novu ili za staru domovinu, to je autonomno pravo koje se ne može oduzeti nikome. Uostalom, mnogo se više australskih Hrvata priklonilo Australiji nego Hrvatskoj, moram li spominjati Viduku, Kalca, Skoku, Špiranovića..., i zar bismo se mi trebali ljutiti? Mi se ne ljutimo, samo odgovaramo da nas ničije prozivanje ne plaši."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometReprezentacija
  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!