Nogomet

Međimurje bolje od Varteksa

Ivana Strahija • nedjelja, 13.07.2008.
Međimurje bolje od Varteksa

U finalu Kup Gastro-Group se pomalo neočekivano našla momčad domaćina, te varaždinski prvoligaš Varteks, koji je na putu do završnice bio bolji i od mađarskog Rakoczija i od slovenske Nafte. Na kraju je, već s prvim spuštanjem mraka, jedanaestercima odlučeno kako titula pobjednika prvog međunarodnog turnira pripada domaćima.

Lijepom utakmicom dvaju susjeda, Međimurja i Varteksa, dojučerašnjih suboraca u 1. HNL, završio je prvi međimurski međunarodni turnir, u kojem je osim već spomenutih sudjelovao i mađarski Rakoczi, slovenska Nafta, bugarska Belsica i bosanskohercegovačka Tuzla, sve odreda prvoligaši. Bio je to odličan trening pred predstojeća prvenstva, pa smo u četiri dana pogledali zanimljive utakmice, no iznenađuje prolazak u finale Međimuraca, koji su s treninzima započeli tek desetak dana pred turnir, pošto za njih prvenstvo u 2. HNL starta tek krajem kolovoza.

U prvi su dio finalne utakmice Varaždinci ušli sa udarnom postavom, ali su domaćini ti koji u prvi mah drže glavnu riječ. Već se u četvrtoj minuti mreža trese, kad je Bačelić-Grigić odlično pronašao povratnika u Međimurje Žuljevića, koji matira vratara Mađarića. Odmah su zatim Međimurci mogli dići rezultat, no Bačelić-Gigić loptu šalje pored gola, nakon slabe reakcije Varteksove obrane.

Do kraja poluvremena do prilika su došli i Varaždinci koji pritišću na domaći gol, ali im ne polazi za nogom zatresti mrežu iza Banovića. Na 1:1 u 64. izjednačava Novinić, koji se koristi odbijancem u petercu Međimurja.

Kraj je susreta obilježio iznimno slab sudac Branko Bacinger, koji ne isključuje Varaždinca Golika, premda je ovaj dva puta snažno gurnuo Slunjskog na tlo. Takvo suđenje je neprimjereno za turnir međunarodnog značenja, na kojem su nastupali renomirani prvoligaški klubovi, no to je na sreću bila jedina tamna točka cijelog događanja.

Pobjednika je odlučilo izvođenje jedanaesteraca, u kojem su više sreće, i to tek u drugoj seriji, imali Međimurci. U prvi pet pokušaja je nakon promašaja Darmopila stvar mogao riješiti Lučić, no on loptu silovito odbija o vratnicu, a za 5:4 mogao je pogoditi mladi međimurski igrač Buhanec, no varaždinski vratar Dreven pročitao je njegov udarac.

No, Dreven nije bio toliko spretan s bijele točke kao na golu, pa njegov međimurski pandan brani šut, a zatim Banović i sam trese mrežu za konačnih 7:6. Nagrade je, već po mraku, podijelio prvi čovjek hrvatskog nogometa, Vlatko Marković, u prisustvu još dvojice čelnika HNS-a, Zorislava Srebrića i Dragutina Katalenića.

Prvoligaški trener Dražen Besek bio je iznimno zadovoljan što su njegovi igrači dobili (ipak) priliku odigrati tri jaka susreta: "Ne znam kako bismo proveli vikend da smo ostali suspendirani, srećom nismo i ove nam utakmice mnogo znače. U pripremama i inače ima puno oscilacija, ja vjerojatno vidim i više jer imam dosta mladih igrača. S njima treba imati strpljenja, nadam se da će se sve do prvenstva posložiti."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!