Ostali sportovi

Neka nam se san ispuni

Branimir Korać • ponedjeljak, 14.07.2008.
Neka nam se san ispuni
Foto: Bruno Blumenschein

Hrvatska košarkaška reprezentacija ima priliku vratiti se na veliku svjetsku košarkašku scenu. Od Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine Hrvatske nema na velikoj sceni. Nadamo se da će se post prekinuti u Pekingu...

Prvi pogled na ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Olimpijske igre donio je i misao - "super smo prošli". No, kako to obično biva, što se natjecanje više bliži, uz optimizam raste i oprez te su protivnici sve veći, jači i bolji u našim očima. No realno gledano, Hrvatska je prošla odlično u ždrijebu. Osvajanje prve pozicije u skupini D ispred Kameruna i Portorika značajno bi povećalo šanse za odlazak na OI.

Izbornik Repeša s pomoćnicima složio je davno program priprema i u potpunosti ga proveo. Na žalost, ponovno ben može računati na Nikolu Vujčića koji će se iduće ljeto vratiti u reprezentaciju te Andriju Žižića i Gordana Giričeka koji su po svemu sudeći zaključili reprezentativnu karijeru. Njima treba dodat i Marija Kasuna, prvog centra reprezentacije, koji je zbog problema s bolesti i ozljedama bio prisiljen pauzirati ovo ljeto.

Nakon odrađenih priprema najveći problem je Zoran Planinić. Igrač koji puno znači ovoj reprezentaciji nije odradio niti jedan pripremni susret te je propustio previše treninga, a razlog je ozljeda. Ipak u petak je Planinić uspio izdržati bez problema žešći trening i u dogovoru s liječničkom službom uvršten je među one koji će nastupiti u Ateni.

Skupina D, raspored

14. srpanj 18:30 Hrvatska - Kamerun

15. srpanj 18:30 Kamerun - Portoriko

16. srpanj 14:30 Portoriko - Hrvatska

Posljednji koji su otpali su Dalibor Bagarić i Branimir Longin. Dok se za Longina pretpostavljalo kako bi mogao biti prekobrojan u atenskoj ekspediciji, za Dalibora Bagarića se to ne može reći. Kod izbornika je postojala dvojba da li će prijaviti Bagarića ili Krešimira Lončara, a na kraju je centar rostovskog Lokomotiva dobio prednost. Bagariću sigurno nije išao u prilog niti sukob na Acropolis Cupu s izbornikom kada je poslan u svlačionicu.

U reprezentativnom rosteru ostalo je deset od 12 igrača koji su nastupili na Europskom prvenstvu u Španjolskoj, nema Kasuna i Marija Stojića dok su novi Krešo Lončar i Sandro Nicević.

Uspoređujući te dvije reprezentacije, svakako je hendikep neigranje Kasuna, ali Lončar i Nicević donose neke druge dobre stvari i apsolutno su od pomoći. No plus je i Damir Markota koji se preporodio u Žalgirisu, a sjajne igre prikazivao je i u pripremnom razdoblju. Na žalost, postoje i neki minusi, a to je prvenstveno forma nekih igrača koja nije na najvišem nivou te situacija s Planinićem.

Unatoč svemu, Hrvatska može barem do polufinala, a dalje je sve moguće. Kamerun ne bi trebao biti problem, s Portorikom će se voditi borba za prvu poziciju u skupini, a dalje su na rasporedu Kanada i Slovenija koja je u velikim problemima s izostancima igrača. Dakle, pobjede Hrvatske do polufinala ne bi trebale biti iznenađenje.

Prvu utakmicu naša reprezentacija igra već danas protiv Kameruna. Neigranje njihovog najpoznatijeg igrača Luc Mbah a Moutea zbog odrađivanja treninga s Milwaukee Bucksima sigurno im je veliki minus. Atletski su odlična reprezentacija, no skromnog košarkaškog znanja i široj javnosti još uvijek ne pretjerano poznata. Imaju niz igrača na američkim sveučilištima, a od Europljana poznajemo Rubena Boumtjea Boumtjea, Joachima Ekangu i Hardinga Nanu. Igrači su to koji ni u svojim klubovima ne igraju glavnu ulogu stoga bi poraz od Kameruna i za Hrvatsku i Portoriko bio ogroman i neobjašnjiv kiks. Kamerunci su na pripremama i proveli tihi štrajk zbog katastrofalnih uvjeta priprema, a dvojica igrača napustili su pripreme prije iz protesta.

Portoriko je već opasna reprezentacija i jedna od onih koja je konstanta na velikim natjecanjima, pa i s velikim rezultatima. Vrlo su ćudljiva momčad, mogu pobijediti baš sve, ali i mogu izgubiti od reprezentacije za koju bi se teško moglo pomisliti da im može nauditi. Žive isključivo od šuta i loša šuterska večer, uz taktičku disciplinu i čvrstu obranu protivnika, nerijetko ih dovode u probleme i poraz. Zvijezde reprezentacije ne treba posebno predstavljati. Carlos Arroyo, Larry Ayuso, Daniel Santiago, Juan Jose Barea, Filiberto Rivera, sve su to jako dobro poznati igrači koji su u stanju svaki pojedinačno riješiti utakmicu.

No Hrvatska se može nositi i s Portorikom i Kamerunom. Izbornik Repeša sa stručnim stožerom odradio je već pripremu za oba protivnika i iznenađenja neće biti. Vjerujemo da će igrači biti u optimalnom stanju i da će se uspješno plasirati u četvrtfinale, pa u polufinale i na kraju u Peking. Grad koji sanjamo....

Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica
16.07.2008.
Portoriko81:95Hrvatska
15.07.2008.
Kamerun72:81Portoriko
14.07.2008.
Hrvatska93:79Kamerun
1Hrvatska 20+28
2Portoriko 11-5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!