Ostali sportovi

Pobjeda se piše

Branimir Korać • utorak, 15.07.2008.
Pobjeda se piše
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija prošla je prvu prepreku u kvalifikacijama za Olimpijske igre, no nije bilo lako. Kamerun se pokazao puno čvršćom ekipom no što se očekivalo gledajući pojedinačnu kvalitetu...

Nakon neuvjerljivog izdanja na Acropolis Cupu, pomalo smo s neugodom očekivali prvi dvoboj s Kamerunom. Znali smo kako je Hrvatska bolja reprezentacija od Kameruna, ali isto tako smo razmišljali i uoči Eurobasketa u Španjolskoj o Latviji pa smo se opekli. Ovaj put nije bilo podbačaja, pobjeda je upisana, a u utakmici su viđene dobre, ali i loše svari.

Najveći plus je Zoran Planinić. Vidjeli smo kako je Planinić spreman i da ga ozljeda ne smeta što je odlična vijest. Odigrao je vrlo dobro, posebice u drugoj četvrtini, no jasno je da i on može bolje.

Druga dobra vijest je Marko Tomas. Tomasov napadački potencijal je neupitan, a protiv Kameruna je pokazao koliko može biti koristan u napadu. Šut ga je jednostavno krenuo i to je znao iskoristiti, ulazilo mu je sve, pa čak i dvije trice iz kontakta za koje je mogao dobiti dodatno slobodno bacanje.

U dobre stvari ubrajamo i drugu četvrtinu koja je bila gotovo savršena. Obrana je funkcionirala odlično, a tranzicija još bolje. Puno je poena postignuto iz kontranapada ili na nepostavljenu obranu, a vrlo dobro se reagirali na presing Kamerunaca preko cijelog terena. Važnu ulogu u otvaranju imao je Planinić koji je odlično razigravao.

Što se tiče minusa, vidljivo je kako neki igrači nisu niti blizu svojim najboljim izdanjima. I dalje se previše lopti gubi, protivnik koji je iole kvalitetniji to će kazniti i skupo nam naplatiti. Upitno je i kako će se rasplesti situacija s Damirom Markotom koji je ozlijedio koljeno i tek danas će biti jasnije o koliko teškoj ozljedi je riječ i da li će biti spreman za Portoriko.

No najveću zabrinutost predstavlja igra naših centara. Nije utakmica s Kamerunom prva u kojoj nam je protivnik uzeo prevelik broj skokova u napadu dok naša reprezentacija u napadu gotovo da i nije mogla do skoka. I tijekom priprema, poglavito u Grčkoj, protivnici su imali previše drugih napada i na tome se mora poraditi.

Već sljedeća utakmica mogla bi biti kobna ako se ponovi situacija s nemoći u skoku. Portorikanci imaju dva odlična skakača u Santiagu i Ramosu koji su sposobni pokupiti ono što vanjski "revolveraši" raspucaju. Upravo oni znaju biti okidači serije Portorikanaca s par dobrih reakcija pod košem, a ulazak u seriju Portorika nikako ne bi bila dobra vijest za Hrvatsku.

Što se tiče ostalih susreta prvog dana, sve je prošlo u znaku favorita. Grci i Novozelanđani protiv slabašnih protivnika bili su impresivni dok su se mučili nešto više tek Slovenci.

Slovenija je pokazala kako im jako nedostaju brojne zvijezde koje su otkazale nastup te ih je jedna Južna Koreja poprilično namučila. Imali smo priliku vidjeti na djelu korejsku zvijezdu Seunga Haa koji ima iza sebe i NBA iskustvo, no za Koreance bi bilo možda bolje da ga nismo vidjeli. Malo je reći da je odigrao očajno i bio je od veće pomoći Slovencima nego Južnoj Koreji.

Danas Hrvatska ne nastupa, a u skupini D prvi put će na parket izaći Portorikanci. No postoji mogućnost da Portorikanci čak i ne odigraju svoj meč jer Kamerunci ponovno prijete bojkotom i nedolaskom na utakmicu zbog neispunjavanja obaveza Saveza prema igračima još s Prvenstva Afrike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!