Tenis

Novi Španjolac na umaškom tronu

Ivor Krapac • nedjelja, 20.07.2008.
Novi Španjolac na umaškom tronu
Foto: Branko Barić

Nakon Alberta Berasateguija, Carlosa Moye i Felixa Mantille, umaški Studena Croatia Open dobio je i četvrtog španjolskog pobjednika. Fernando Verdasco potvrdio je da je u odličnoj formi i dohvatio svoj drugi ATP naslov u karijeri - čekao je više od četiri godine, još od Valencije u travnju 2004., a slavio je u najdužem umaškom finalu ikad...

Dizao se iz meča u meč i na kraju tjedna zasluženo okrunio nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru s trofejem u rukama. Fernando Verdasco otići će iz Umaga s ugodnom uspomenom, svojom drugom titulom na Touru, a na kraju ovotjednog puta pokazao se jačim i od dosad podjednako uvjerljivog Igora Andrejeva, koji je u finalu pao s 3:6, 6:4 i 7:6(4). Trajalo je dva sata i 51 minutu, rekordno za završni meč Croatia Opena.

Četvrtopostavljeni Rus dao je svoje najbolje bez obzira na muke sa žuljevima na nozi zbog kojih je nakon drugog seta tražio pomoć fizioterapeuta. U trećem setu čak je priprijetio velikim preokretom nakon dostizanja dva breaka zaostatka, ali Verdasco je ipak nekako pronašao put u tie-breaku.

Vezane vijesti

U prvoj dionici Andrejev je prošao s dva breaka i četiri uzastopna osvojena gema nakon minusa od 3:2, dok je u drugom setu bio unutra do kraja, a kod 2:1 propustio je i break-loptu koja bi ga približila pobjedi. Španjolac je ono najvažnije napravio breakom za 5:4 i potom odservirao za poravnanje u setovima.

Uoči trećeg seta dogodio se medicinski predah i tretman žuljeva na nozi ruskog igrača, što je, kako se činilo, čak prijetilo prijevremenim završetkom finala. Ipak, Andrejev se nije predavao, ostao je unutra i kad je sve izgledalo zapakirano nakon što je pao u minus od 3:0 u posljednjoj dionici, uz dva breaka zaostatka.

Gem kasnije Verdasco je imao i 40:0 za povećanje na 4:0, da bi uglavnom vlastitim promašajima ispustio servis i pomogao suparniku da oživi nadu smanjenjem na 3:2. Jedan break prednosti je otišao, drugi je trajao sve do servisa za pobjedu kod 5:4, kada je Španjolac popustio ne došavši do meč-lopte, još jednom potvrđujući da mu sa završavanjem mečeva nikad ne ide lako.

Odluka je odgođena za tie-break, kada je Verdasco zaključio ono što je mogao uzeti i ranije. Dva mini-breaka odvela su ga do vodstva od 6:2, a kraj se dogodio na treću meč-loptu, na servisu kod 6:4. Nakon posljednjeg poena pobjednik je pao na terenu u slavlju, a vjerojatno i olakšanju, tko zna kako bi se osjećao da je ovo izgubio...

Naslov u parovima uzeli su treći nositelji, slovačko-češki dvojac Michal Mertinak/Petr Pala. Slovak i Čeh opravdali su ulogu favorita u finalu nakon slabog starta i izgubljenog prvog seta protiv argentinsko-talijanske kombinacije Carlos Berlocq/Fabio Fognini. Odluka je pala u produženom tie-breaku, s 2:6, 6:3 i 10:5.

Mertinaku i Pali ovo je drugi naslov u Umagu, ali prvi zajednički. Pala je 2005. slavio sa sunarodnjakom Jirijem Novakom uz pobjedu u finalu upravo protiv Mertinaka, koji je tada igrao s Davidom Skochom. Mertinak je svoju prvu umašku titulu uzeo lani, kada mu je suigrač bio Lukaš Dlouhy.

Studena Croatia Open, 20.7.2008., finale: Verdasco (Španjolska, 1) - Andrejev (Rusija, 4) 3:6, 6:4, 7:6(4).

Parovi, finale: Mertinak/Pala (Slovačka/Češka, 3) - Berlocq/Fognini (Argentina/Italija) 2:6, 6:3, 10:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!